Mesajul dur al unui medic din Iaşi, după creşterea numărului de infectări: „Cei care acum refuză vaccinarea şi aruncă măştile vor muri în valul 4”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

În ultimele zile, România s-a confruntat cu o creştere îngrijorătoare a numărului de infectări şi astfel se află sub ameninţarea valului 4 al crizei COVID, care e alimentat de varianta Delta. În acest context, mai mulţi medici care luptă cu virusul trag un semnal de alarmă în privinţa vulnerabilităţii persoanelor nevaccinate şi spun că ele vor sârşi în valul nou al pandemiei.

Radu Crişan este manager al Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi şi are o exprimare dură în ceea ce priveşte creşterea numărului de persoane infectate, dar şi neîncrederii în vaccin a oamenilor.

„Din păcate, iar începem să rămânem fără locuri pentru pacienţii cu COVID şi vreau să rămâneţi cu o singură frază: cei care vor muri în valul 4 de COVID cu varianta Delta în România sunt cei care acum comentează şi refuză vaccinarea, ne fac vânduţi şi spun că sunt hărţuiţi că autorităţile şi medicii îi invită să se vaccineze. O mare parte din cei care vor muri sau vor sfârşi cu forme grave în secţiile de Terapie Intensivă din România sunt cei care acum râd şi fac tot felul de glume şi teorii ale conspiraţiei, protestează şi îşi aruncă măştile şi spun că este o «plandemie». Aceştia sunt cei care, din păcate, vor sfârşi în acest val 4”, a transmis Radu Crişan, manager la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi într-un filmuleţ pe Facebook.

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Bucureşti, a spus pentru Libertatea, că riscul de infectare cu COVID-19 va creşte drastic atunci când vor începe şcolile.

„Nu va fi uşor, mai ales că vor începe şi şcolile, contactul social va fi mai intens, riscul de infecţie va fi mai mare. Probabil că am intrat în valul 4, pentru că a început să crească numărul de cazuri, dar este un val care creşte treptat. Aşteptăm să vedem ce se întâmplă după ce se întorc oamenii din concedii, pentru că ştim că există zone roşii unde românii îşi petrec concediul. Sperăm că sunt vaccinaţi cei care au ajuns în acele zone şi atunci sunt şanse mai mici pentru a se întoarce cu infecţii cu tulpina Delta, iar chiar dacă se întorc şi, din păcate, se îmbolnăvesc, sper că îşi vor pune diagnosticul şi vor sta acasă”, a declarat medicul.

Aceeaşi părere o are şi profesorul de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca care crede că de la mijlocul lunii septembrie, odată cu începerea şcolilor, vor fi mai mult de 2.000 de cazuri zilnice.

„Vom avea creşterea exact la fel ca în ţările din Vest. Noi suntem cam cu o lună jumate în urma Marii Britanii. Momentul în care va creşte rata de infectări va fi după începerea şcolilor, în septembrie. Din acel moment, va creşte inevitabil dinamica socială. Iar în condiţiile în care rata de infecţiozitate (a tulpinii Delta – n.r.) este semnificativ mai mare, este foarte posibil ca intensitatea valului patru să depăşească intensitatea valului trei”, a afirmat Răzvan Cherecheş, vineri seară, la Digi24.

În ultimele zile, numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 a crescut, la fel şi numărul pacienţilor care ajung la Terapie Intensivă:

  • Duminică, 8 august: 208 cazuri noi, 79 de bolnavi COVID la ATI
  • Sâmbătă, 7 august: 255 de cazuri noi, 73 de bolnavi COVID la ATI
  • Vineri, 6 august: 230 de cazuri noi, 68 de pacienţi COVID la ATI
  • Joi, 5 august: 244 de cazuri noi, 72 de pacienţi COVID la ATI
  • Miercuri, 4 august: 271 de cazuri noi, 67 de pacienţi COVID la ATI
  • Marţi, 3 august: 233 de cazuri noi, 60 de pacienţi COVID la ATI
  • Luni, 2 august: 137 de cazuri noi, 63 de pacienţi COVID la ATI
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite