Mesajul unui medic implicat împătimit în bătălia cu virusul

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vinerea trecută, un medic, prieten de familie, mi-a făcut o vizită, doritor să vadă din perspectiva meseriei lui care este starea sănătăţii unui vârstnic de 89 de ani, cu numai 3 luni înainte de a împlini 90.

Cu prilejul vaccinării cu cel de-al treilea Pfizer, petrecut cu numai cinci zile înainte, doctoriţa de familie, profesor universitar, îmi povestea cât era de surprinsă de faptul că medici colegi îşi exprimau o rezervă absolut incredibilă faţă de vaccinarea propriu-zisă.

Cum se poate, mi-a spus siderată, să afli o asemenea rezervă şi opinie din partea unui absolvent al Facultăţii de Medicină la care o materie anume face parte din programa analitică a facultăţii, materie care se numeşte Imunologie şi al cărui examen nu poate fi ocolit de niciun absolvent.

Şi prietenul medic, despre care am spus că este implicat activ în primele rânduri şi în secţia de terapie intensivă, şi medicul de familie cu grad universitar, cunoscând blogul meu din Adevărul,  m-au rugat insistent să reiau astăzi apelul pe care l-am mai făcut şi în urmă cu două săptămâni, când m-am simţit onorat să elogiez devotamentul reprezentanţilor medicinei româneşti de azi.

Nu ştiam, desigur, că există şi o materie numită Imunologie, la care trebuie neapărat să dai examen pentru a avea dreptul să fii medic şi, recunoscând acest fapt, mă simt într-adevăr dator să fac din nou apel la corpul sanitar în întregimea lui, astfel încât să existe unitate în acest climat grav, rezultat al scepticismului unor cadre medicale.

Dincolo de recunoaşterea faptului că administraţia sănătăţii nu a făcut la timp tot ce trebuia ca să avem medicamentele necesare, instalaţiile de oxigen, apelul la medicamentele care se folosesc în spitalele de COVID europene, şi la noi nu se găsesc cât ar trebui, nici în farmacii, nici în spitalele de profil, s-au încurajat manifestări care au cuprins de la 5000 de reprezentanţi politici la zeci de aşa-zise concerte, cuprinzând sute de mii de participanţi, ca să nu mai spun că toată vara a fost sufocată pe litoral fără o prea mare grijă, ba dimpotrivă, faţă de rigorile impuse de pandemie.

Nu mai spun că presa a descris pe larg ignorarea de către factorii administraţiei a sporirii agresive, dacă se poate spune aşa, a infectării cu periculosul COVID, astfel încât s-a ajuns la mii de cazuri pe săptămână, capitala ţării devenind prima victimă.

Astăzi, până şi medicii eroi recunosc că au obosit şi medicul prieten amintit de mine la început mărturisea că şi el, deşi încă tânăr şi ambiţios, se simte obosit şi abia câteva ore, la câteva zile, mai are timp să se odihnească acasă şi să se întâlnească cu soţia lui, tot medic.

Scrieţi despre această situaţie, m-au rugat amândoi medicii, pentru că avem nevoie de solidaritatea întregii lumi medicale, de participarea ei devotată în cel mai greu moment în care se află sub pandemie, în toată istoria ei, ţara noastră. Solidaritatea şi devotamentul în slujba luptei cu virusul reprezintă pentru toţi medicii, oriunde ar fi, în sate îndepărtate şi în clinicile cele mai avansate, împlinirea supremă a jurământului lui Hipocrat.

Aşadar, astăzi mă fac şi eu mesagerul lumii medicale cu adevărat eroice pe care am elogiat-o şi am admirat-o, ca noi toţi, de altfel.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite