Studiile universitare nu ajută la angajare. Meseriile tehnice sunt din nou la mare căutare pe piaţa muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ediţia de toamnă a Bursei Locurilor de Muncă din Capitală a adus dezamăgire pe chipurile tinerilor absolvenţi de facultate, care şi-au pus speranţele în găsirea unui job. Pregătiţi cu CV-uri, tinerii au făcut un tur al meselor, dar şi-au dat seama că joburile oferite de agenţii economici fie nu corespundeau cerinţelor proprii, fie erau prost plătite. Dezamăgiţi au fost şi cei trecuţi de 40 de ani, aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

La primele ore ale dimineţii, în faţa Palatului Naţional al Copiilor aşteptau cu nerăbdare să intre la Bursa locurilor de muncă vreo 40 de persoane, iar pe măsură ce minutele s-au scurs, tot mai mulţi au pătruns în incinta clădirii. 

Deşi iniţial păreau entuziasmaţi de faptul că la fiecare masă erau atât reprezentanţi ai unor companii mici, cât şi reprezentanţi ai unor multinaţionale, zâmbetele participanţilor la bursă au dispărut de pe chip în momentul în care au aflat care sunt ofertele companiilor. 

Agenţii de vânzări, la mare căutare

De departe, cei mai căutaţi au fost agenţii de vânzări şi persoanele cu experienţă în domeniul vânzărilor. Salariile oferite potenţialilor angajaţi variau între 1.200 de lei şi 1.500 de lei, studiile de specialitate nefiind o necesitate. Ba mai mult, pentru angajare este suficientă diploma de bacalaureat. Entuziasmul şi abilităţile de bun comunicator sunt, însă, calităţi care cântăresc mult în alegerea persoanei potrivite.

„Pentru început, salariul ar fi de 1.200 de lei, dar sunt nevoiţi să îndeplinească un anumit target. Spre exemplu, ideal ar fi să semneze câte un contract pe săptămână şi, cu timpul, dacă aduc mai mulţi clienţi, evident că şi salariul lor creşte. Câştigul poate fi, deci, nelimitat”, a explicat reprezentantul Grawe Group.

Salarii de 1.500 de lei ar putea obţine şi tinerii dispuşi să se angajeze la ING Asigurări. Şi aici, leafa lunară ar fi compusă dintr-o parte fixă şi comisioane din vânzări, în funcţie de targetul obţinut. „Au venit câţiva tineri să se intereseze de oferta noastră, este o piaţă mare şi încercăm să-i atragem pe cei mai buni. Nu căutăm neaparat absolvenţi în domeniu, dar este esenţial să fie buni comunicatori. În plus, le oferim şi diferite avantaje, cum ar fi abonamente la clinici medicale private”, a declarat şi reprezentanta ING.

Ofertă slabă pentru absolvenţii de comunicare

Tot la mare căutare au fost, însă, meseriile din domeniul tehnic. S-au pus la bătaie joburi de ingineri, joburi de tehnicieni, joburi de instalatori, în timp ce joburile din zona ştiinţelor umaniste au lipsit cu desăvârşire. Asta în condiţiile în care anii trecuţi, facultăţile de profil au scos zeci de mii de absolvenţi pe bandă rulantă.

Teodora Moldovan are 24 de ani, este din Bucureşti şi locuieşte cu părinţii. A terminat Literele şi a finalizat şi două masterate. Şi-a pus mari speranţe în Bursa Locurilor de Muncă, dar după ce a vizitat standurile ofertanţilor, a înţeles că nu îşi poate găsi un job în domeniul în care s-a pregătit: management cultural.

„Sunt dezamăgită. Nu am găsit nimic. Sunt, ce-i drept, locuri de muncă pentru absolvenţii de studii economice sau drept, dar nimic în comunicare sau publicitate. Din acest punct de vedere, e foarte slăbuţă oferta”, a mărturisit tânăra.

Nu a lucrat până acum, dar a făcut voluntariat şi are câteva colaborări. Este dispusă, totuşi, să se reorienteze spre un alt domeniu, dacă nu va găsi nimic în perioada următoare.

Mariana Câmpeanu: tinerii ar trebui să urmeze facultăţi tehnice

Interesul angajatorilor pentru meseriile cu profil tehnic a fost explicat chiar de ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, prezentă la Bursa Locurilor de Muncă încă de la primele ore. După ce a făcut un tur al meselor şi a stat de vorbă cu angajatorii, demnitarul a apreciat oferta ca fiind una bună, dar a catalogat interesul absolvenţilor ca fiind unul slab.

„Tinerii ar trebui să se îndrepte către facultăţile tehnice, pentru că sunt foarte multe cerinţe pentru posturile de ingineri, de tehnicieni, de instalatori şi oferta este bună din partea angajatorilor, dar solicitările din partea tinerilor sunt destul de mici. Ca atare, ar trebui să le spunem tinerilor că aceste profesii vor fi cerute din ce în ce mai mult pe piaţa muncii din România”, a declarat Mariana Câmpeanu.

În ceea ce priveşte direcţia de dezvoltare a investitorilor, aceasta este orientată tot mai mult spre producţie, a completat ministrul. „Nu mai construieşte nimeni mall-uri, toţi dezvoltă afaceri productive. Şi noi trebuie să ne adaptăm la dinamica pieţei, iar tinerii trebuie să se îndrepte spre aceste profesii”, a mai spus Câmpeanu.

Bani europeni pentru ţările unde şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 25%

Legat de faptul că în ciuda diplomelor obţinute absolvenţii nu reuşesc să găsească un serviciu corespunzător pregătirii, ministrul Muncii a precizat că anul viitor se va înfiinţa o direcţie în minister care se va ocupa de tinerii fără loc de muncă. De asemenea, instituţia va putea accesa bani europeni în următorul exerciţiu bugetar, fonduri de care pot beneficia strict ţările unde şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 25%.

Iulian Toader şi Cosmin Gavrilă au 26, respectiv 34 de ani şi sunt în căutarea unui loc de muncă. Nu au studii superioare şi se mulţumesc cu un job de lucrător comercial într-unul din hipermarket-urile bucureştene.

„Am familie şi nu mai am cu ce să o întreţin. Am avut un loc de muncă, dar am fost disponibilizat şi îmi caut serviciu. Tot ce vreau e un loc de muncă, mai ales că de patru luni şi ceva am rămas şi fără ajutorul de şomaj”, a spus Iulian Toader.

Şanse mici de angajare pentru cei trecuţi de 50 de ani

În Bucureşti, au fost disponibile 4.500 de locuri de muncă, iar la nivel naţional peste 23.000. Din acestea, mai bine de 80% au fost destinate muncitorilor calificaţi şi persoanelor cu studii medii. Cei cu studii superioare au putut accesa 8% din joburile disponibile la Bursa Locurilor de Muncă. Totuşi, dacă aceştia din urmă au şanse mai mari să fie angajaţi în companii, nu acelaşi lucru poate fi spus şi despre persoanele trecute de 50 de ani. Chiar şi angajatorii recunosc că posibilităţile ca aceştia să fie inseraţi în piaţa muncii sunt limitate.

La 60 de ani, Marin Chirilă este în căutarea unui job. Deşi mai avea patru luni până la pensie, departamentul în care lucra şi-a restrâns activitatea. A fost disponibilizat şi, încă din martie, se străduieşte să se angajeze. Fără vreun succes, însă.

„Sunt strungar de meserie, am absolvit liceul, vorbesc şi foarte bine franceză, am 35 de ani de muncă de grupa I. Pe noi, ăştia bătrâni, ne discriminează companiile, când aud câţi ani avem, nimeni nu ne angajează în ciuda experienţei. Nu se uită nimeni cu adevărat la experienţă! Eu, unul, mai am nevoie de câteva luni ca să ies la pensie şi ce să fac, depun şi eu CV-uri pentru că vreau să muncesc”, spune bărbatul.

Absolvenţii, incapabili să redacteze un CV

Dacă Marin Chirilă a venit cu un teanc de CV-uri după el, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre proaspăt absolvenţii de facultate care au consultat oferta companiei de recrutare Adecco. Puţini s-au perindat prin faţa standului la primele ore ale dimineţii şi cei mai mulţi au fost interesaţi de poziţia de asistent marketing.

„Atrage foarte mult titulatura. Joburile noastre se adresează unei anumite categorii. Căutam absolvenţi de studii superioare, însă problema este că unii nu ştiu cum să redacteze un CV, nu ştiu exact ce vor şi, de fapt, nu sunt interesaţi să obţină un loc de muncă. O vedem din atitudine. Chiar şi atunci când punem joburi online, 80% din cei care aplică o fac fără să îndeplinească vreuna din cerinţe. Nu e în totalitate vina lor, e vina sistemului”, susţine reprezentantul Adecco.

Pe de altă parte, Liliana Bogdan, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) e de părere că Bursa Locurilor de Muncă este locul ideal în care tinerii pot învăţa cum să negocieze cu angajatorii, fie că este vorba de un salariu, fie că este vorba de condiţiile de muncă. În plus, tinerii pot lua pulsul pieţei muncii şi îşi pot da seama care este dinamica acesteia.

„Absolvenţii pot aplica pentru aceste locuri de muncă, angajatorii nu cer neaparat experienţă în domeniu, astfel încât şi cei care au terminat de curând se încadrează profilului. Important e să vină, să vadă ce se întâmplă pe piaţa muncii. Aşteptăm în mod special studenţi în an terminal care pot vedea cum se poartă o negociere între un agajat şi angajator, cum se completează un CV şi o scrisoare de intenţie, atât de importante la angajare”, a explicat purtătorul de cuvânt.
 
Bursa locurilor de muncă la nivel naţional în cifre

Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi s-a desfăşurat pe 27 septembrie 2013, în toate judeţele şi în municipiul Bucureşti, în 82 agenţii locale şi puncte de lucru ale ANOFM. Instituţia a contactat 28.828 agenţi economici şi 2.179 au confirmat participarea şi au oferit 23.310 locuri de muncă.

În prima parte a zilei, locaţiile de desfăşurare ale bursei au fost vizitate de 32.425 de persoane. Dintre aceştia, 22.845 sunt absolvenţi. La nivel naţional, 38 persoane cu handicap au vizitat standurile. Totodată, 10.889 absolvenţi au fost selectaţi în vederea încadrării, iar 482 absolvenţi au fost încadraţi pe loc, din care 68 persoane cu studii superioare.

Pe aceeaşi temă:

Tulcea. Peste 400 de tulceni au participat la Bursa locurilor de muncă

Vineri, de la ora 10.00, în foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Tulcea, Adina Daniela Untilă, director Executiv Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Tulcea, în prezenţa prefectului Lucian Simion, a deschis „Bursa locurilor de muncă”, ediţie dedicată tinerilor absolvenţi.

Râmnicu Vâlcea. 2.400 de vâlceni au încercat să-şi găsească un loc de muncă la bursa pentru absolvenţi

Peste 2 400 de persoane au trecut pe la bursa forţei de muncă pentru absolvenţi organizată de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Vâlcea. Aceştia s-au “bătut” pe 453 de locuri de muncă puse la dispoziţie de angajatorii vâlceni.

Ploieşti. Criza a schimbat piaţa muncii. Absolvenţii din Prahova nu au avut pretenţii financiare la bursa locurilor de muncă

Peste 900 de prahoveni şi-au căutat de muncă, vineri, la bursa pentru absolvenţi organizată simultan în trei oraşe din Prahova. Spre deosebire de anii anteriori, prima întrebare adresată angajatorilor nu a mai fost despre salariu.

Reşiţa. Interes slab pentru bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a organizat astăzi, la Casa de Cultură a Sindicatelor, o bursă a locurilor de muncă, dedicată exclusiv absolvenţilor, tocmai cei ce au lipsit de la prezentarea ofertei celor 27 de angajatori veniţi să-şi caute forţă proaspătă de muncă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite