UPDATE Cod galben de ninsori şi viscol emis pentru mai multe judeţe din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis luni prima avertizare de Cod galben de ninsori şi viscol din acest an care a fost valabilă pentru patru judeţe din Moldova.  În această dimineaţă au fost anunţate mai multe avertizări de ceaţă, polei şi vânt, care au expirat însă la amiază.

UPDATE Avertizarea de Cod galben de ninsori şi viscol, emisă pentru judeţele Botoşani, Suceava, Neamţ şi Iaşi a expirat.

UPDATE Ninge abundent, începând de luni dimineaţă, pe întreaga suprafaţă a judeţului Suceava. Autorităţile au emis o atenţionare de cod galben de ninsoare, vânt şi polei. În unele zone s-a depus deja un strat de doi-trei centimetri de zăpadă. Circulaţia pe drumurile naţionale şi judeţene se defăşoară cu dificultate, în condiţii de iarnă.

UPDATE Specialiştii au prelungit până la ora 11.00 avertizarea de Cod galben de ceaţă emisă pentru zone din Dobrogea, inclusiv pentru Autostrada A2.  

Din cauza condiţiilor meteo, ceaţa va determina scăderea vizibilităţii local sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri. 

Totodată, a fost emisă o avertizare de Cod galben de ceaţă, valabilă până la ora 12.00, pentru zone din judeţele Dolj, Gorj şi Olt, inclusiv drumurile naţionale şi europene aferente şi municipiile Craiova, Calafat, Târgu Jiu şi Caracal.

Vizibilitatea va scădea local sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri.

Până la ora 15.00, judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi se află sub avertizare de Cod galben de precipitaţii predominant sub formă de ninsoare. Ninsorile vor fi în general slabe, dar asociate cu intensificări ale vântului de până la 40-50 de kilometri pe oră, spulberând trecător ninsoarea. Local, se va semnala polei.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române anunţă că în judeţul Iaşi, circulaţia rutieră se desfăşoară îngreunat pe DN 28, între localităţile Paşcani şi Moţca, din cauza zăpezii şi a poleiului. 

Potrivit sursei citate. pe acest tronson de drum este depus un strat de zăpadă cu grosimea de aproximativ un centimetru, pe alocuri existând şi polei.

Specialiştii au emis o avertizare de Cod galben de vânt, valabilă până la ora 8.30, pentru Clisura Dunării, zonele de deal şi Munţii Banatului din judeţul Caraş-Severin, zonele de deal din judeţul Arad, jumătatea sudică a judeţului Timiş.

Arii extinse din Dobrogea (inclusiv Autostrada A2) se află, până la ora 9.00, sub Cod galben de ceaţă care va determina scăderea vizibilităţii local sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri. Totodată, izolat va fi burniţă.

De asemenea, zone din judeţul Botoşani, inclusiv drumurile naţionale şi europene, se află sub Cod galben de ploaie slabă şi polei, valabil până la ora 9.00.. 

Zone din judeţele Iaşi şi Suceava, inclusiv drumurile naţionale şi europene, se află, până la ora 9.00, sub avertizare de Cod galben de polei, burniţă şi ploaie.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere grave, poliţiştii recomandă şoferilor să folosească luminile de întâlnire împreună cu cele de ceaţă şi să conducă cu prudenţă sporită şi viteză adaptată permanent la condiţiile meteo-rutiere. 

Mai mult, ţinând cont de faptul că temperaturile sunt scăzute în unele zone ale ţării, conducătorii auto sunt sfătuiţi să reducă viteza pe porţiunile de carosabil umed, care poate deveni alunecos.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Ninge abundennt la Suceava. Cod galben de viscol şi polei

Ninge abundent, începând de luni dimineaţă, pe întreaga suprafaţă a judeţului Suceava. Autorităţile au emis o atenţionare de cod galben de ninsoare, vânt şi polei.În unele zone s-a depus deja un strat de doi-trei centimetri de zăpadă. Circulaţia pe drumurile naţionale şi judeţene se defăşoară cu dificultate, în condiţii de iarnă.

Prognoza pentru două săptămâni. Meteorologii susţin că vin zăpezile

Specialiştii au emis luni prognoza meteo valabilă pentru perioada 13-26 ianuarie. Potrivit estimărilor, vremea va începe să se răcească începând cu 15-16 ianuarie. De asemenea, tot din această perioadă sunt aşteptate şi precipitaţiile, la început sub formă de ploaie după care sub formă de ninsoare.

Vin ninsorile şi gerul. Prognoza pentru următoarele trei luni

Luna ianuarie a anului 2013 vine cu temperaturi mai mici decât în mod normal în această perioadă, însă în februarie şi martie acestea se vor apropia de normele climatologice. În primele două luni din 2014 cantităţile de precipitaţii  vor fi în general apropiate de medie, însă în martie acestea vor fi mai mari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite