UPDATE Informare de vânt puternic emisă pentru mai multe zone din ţară. Zece judeţe se află sub Cod galben de vânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii au emis, marţi dimineaţă, o informare de vânt puternic valabilă până în această seară la ora 20.00 pentru mai multe zone din ţară. De asemenea, zece judeţe din ţară se află astăzi sub Cod galben de vânt.

UPDATE Specialiştii au anunţat că până la ora 17.00 judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Buzău şi Brăila se află sub avertizare de Cod galben de vânt care ar putea atinge şi depăşi la rafală 60 -65 de kilometri pe oră.

De asemenea, tot până la ora 17.00, judeţe Iaşi, Vaslui, Galaţi şi jumătatea de est a judeţelor Vrancea, Neamţ şi Bacău se află sub Cod galben de vânt. Intensificările vântului ar putea atinge local viteze de 60 – 65 de kilometri pe oră şi izolat, peste 70 de kilometri pe oră.

Până la ora 20.00 Dobrogea se află sub avertizare de cod galben de vânt care ar putea atinge şi depăşi 55 – 65 de kilometri pe oră.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologi, marţi, de la ora 9.00 şi până la ora 20.00, vântul va avea intensificări cu viteze ce vor atinge şi izolat vor depăşi la rafală 60-70 de kilometri pe oră în Dobrogea şi estul Munteniei, dar şi în Moldova unde trecător va mai ninge slab. 

În Carpaţii Meridionali şi de Curbură ninsorile vor fi viscolite, iar vântul va sufla tare, cu peste 80-90 de kilometri pe oră.

Mai mult, meteorologii au emis o avertizare de Cod galben de vânt valabilă până la ora 12.00 pentru Dobrogea. Intensificările vântului ar putea atinge şi chiar depăşi 65 de kilometri pe oră la rafală.

Mai mult, autorităţile Portului Constanţa au luat decizia ca toate manevrele de operare - descărcare să fie suspendate. Comandanţii navelor au fost sfătuiţi să acosteze la mal şi să întărească legăturile navelor la chei, iar cele care se află în larg sa menţină continuu motorul pornit.

Autorităţile portuare informează că, până la ora transmiterii acestei ştiri, nu au fost semnalate incidente din cauza vântului puternic.

De asemenea, până la ora 8.30, judeţele Ialomiţa, Călăraşi şi Brăila au fost sub avertizare de Cod galben de vânt. La rafală, vântul a atins 60 – 80 de kilometri pe oră.

26 de judeţe sub Cod galben de viscol şi ninsori

Meteorologii au emis ieri o avertizare de Cod galben de viscol şi ninsori, valabilă până marţi la ora 9.00 pentru 26 de judeţe.

Specialiştii au anunţat că până la expirarea avertizării va ninge si se va depune strat nou de zapadă, la început în Maramureş, în nordul Carpaţilor Orientali şi în Munţii Apuseni, apoi şi în restul zonei montane şi local în Transilvania. Izolat cantităţile de precipitaţii vor depăşi 15 litri pe metru pătrat.

În zona de munte, vântul va avea rafale ce vor depăşi 70 de kilometri pe oră, iar pe creste şi 100 de kilometri pe oră, viscolind şi spulberând zăpada. 

Intensificări ale vântului vor fi şi în restul teritoriului, cu viteze mai mari în est, unde în cursul nopţii de luni spre marţi va atinge viteze de 70-80 de kilometri pe oră, viscolind ninsoarea pe arii restrânse în nordul Moldovei.

Specialiştii anunţă că în Crişana, vestul Transilvaniei şi local în Moldova, precipitaţiile vor fi şi sub formă de ploaie şi lapoviţă favorizând apariţia poleiului.

„Atenţionarea a fost emisă pentru intensificările de vânt şi nu pentru cantiăţile de zăpada care urmează să cadă. Va ninge în zonele judeţelor de Cod galben, însă nu cantitatea de precipitaţii ne-a determinat emiterea Codului, ci viteza vântului care va putea atinge în această noapte şi 70-80 de kilometri pe oră”, a precizat luni directorului ANM, Ion Sandu. 

Mai mult, acesta a explicat că deşi avertizarea va expira marţi la ora 9.00, până seara vor mai mai fi emise avertizări pentru intensificări de vânt în zona de munte.

Directorul ANM a mai adăugat că pe 12 decembrie vor cădea cantităţi de precipitaţii sub formă de zăpadă, însă nu vor fi în cantităţi mari şi nici nu va fi vânt. 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Cod galben de viscol pentru 26 de judeţe. Ministerul de Interne cere închiderea drumurilor nesigure

Meteorologii au emis luni o avertizare de Cod galben de zăpadă şi viscol pentru 26 de judeţe din ţară. Această avertizare a intrat în vigoare astăzi la ora 11.00 şi va expira marţi la ora 9.00. Directorul Administraţiei de Naţionale de Meteorologie a anunţat luni că această atenţionare a fost emisă pentru viteza vântului şi nu pentru cantităţile de precipitaţii care vor cădea.

În următoarele două săptămâni temperaturile vor fi sub mediile normale

În primele zile ale acestei săptămâni se vor înregistra temperaturi sub mediile normale ale acestei perioade, iar în cea mai mare parte a ţării sunt aşteptate ninsori. Meteorologii au emis prognoza meteo pentru perioada 9 – 22 decembrie.

Prognoza meteo pentru sezonul de iarnă: în decembrie vom avea parte de precipitaţii peste medie

Iarna îşi va intra în drepturi din luna decembrie, când sunt aşteptate precipitaţii peste media climatologică. Mai mult, sunt aşteptate temperaturi sub medie, cel mai frig urmând să fie în nordul şi în centrul ţării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite