UPDATE Cod galben de viscol valabil pentru 11 judeţe. De miercuri, viscolul va pune iar stăpânire pe sudul ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avertizarea de Cod portocaliu de viscol şi ninsori, valabilă luni pentru opt judeţe din ţară, a fost înlocuită cu Cod galben. Astfel că, în total, până la ora 23.00, 11 judeţe se află sub această informare. Directorul ANM, Ion Sandu, a precizat că de miercuri revine viscolul în sudul ţării.

UPDATE Codul portocaliu de viscol şi ninsori a expirat, iar judeţele aflate sub această avertizare vor fi, până luni, la ora 23.00, sub Cod galben.

Judeţele vizate sunt: Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Galaţi, Buzău, Vrancea, Bacău, Vaslui şi Iaşi.

UPDATE Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a declarat că de miercuri dimineaţă şi până joi „cu probabilitate foarte mare”, vor fi emise noi avertizări de viscol valabile pentru sudul ţării.


„Nu e ciudat pentru că suntem în ianuarie şi statistica arată că în ianuarie sunt de regulă patru viscole în Romania şi acum suntem la primul. Urmează miercuri al doilea viscol, dar mai uşor decât ăsta. Prin urmare, două viscole în ianuarie nu reprezintă ceva neobişnuit. Numai că într-adevăr, acest viscol a fost destul de lung ca timp. Adică un viscol în România durează cam 48 de ore, aici discutăm de două zile, două nopti şi iată, pentru câteva judeţe se prelungeşte până diseară (luni seara - n.r.), ar fi a treia zi”, a spus directorul ANM.

Sandu a explicat că marţi vom avea o zi mai liniştită, însă de miercuri ne putem aştepta la un episod de viscol.

„Mâine este o pauză, după ieşirea din vigoare diseară a acestor coduri. E o pauză în sensul că, nemaifiind vânt, chiar dacă ninge, va ninge slab. Dar de miercuri dimineaţă până joi dimineaţă, cu probabilitate foarte mare, ANM-ul va emite din nou avertizări pentru un viscol tot pe sudul ţării, de miercuri dimineaţă până joi dimineaţă. Deci este destul de scurt ca timp, în comparaţie cu viscolul în care ne aflăm”, a mai spus directorul Sandu.

Aceasta a ţinut să adauge că „atâta timp cât românii nu înţeleg că în Cod Portocaliu nu se pleacă la drum, nicio autoritate nu poate să-i ajute"

UPDATE Specialiştii au anunţat că informarea de Cod galben de ninsori şi viscol este valabilă până la ora 23.00 în judeţele Bacău, Vaslui şi Iaşi. În acest interval, în estul Munteniei, în Dobrogea şi în cea mai mare parte a Moldovei va continua să ningă, iar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi la rafală 50 de kilometri pe oră, temporar viscolind sau spulberând zăpada.

Codul portocaliu de viscol şi ninsori a fost prelungit până la ora 17.00 în judeţele Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Vrancea, Galaţi, Constanţa şi Tulcea, unde temporar viteza vântului la rafală va mai depăşi 60-70 de kilometri pe oră, continuând să troienească puternic zăpada, iar vizibilitatea se va menţine redusă.

Administraţia Naţională de Meteorologie anunţase, duminică seara că până luni la ora 9.00, viscolul puternic va continua în estul Munteniei, în sudul Moldovei şi în Dobrogea, care se află sub Cod portocaliu. În aceste zone viteza vântului la rafală va depăşi temporar 70 de kilometri pe oră, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea se va menţine foarte redusă.

image

Cum va fi vremea azi, în toată ţara (Prima TV)

Citiţi şi:

A fost decretată stare de alertă în Buzău, Brăila şi Vrancea. Codurile de vreme rea, prelungite. De miercuri este aşteptat un nou val de nisoare

Lista completă a drumurilor închise şi a celor care au restricţii de circulaţie

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite