Societate

articolul anterior articolul urmator

METEO Ger şi ninsori în următoarele două săptămâni

0
5 Jan 2015 14:22:25
Autor: Mihaela Cojocariu
Specialiştii au anunţat că urmează o nouă perioadă geroasă FOTO Shuttertsock
Specialiştii au anunţat că urmează o nouă perioadă geroasă FOTO Shuttertsock

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo valabilă pentru perioada 5 – 18 ianuarie, potrivit căreia, în această săptămână vremea se va răci semnificativ, devenind geroasă, urmând ca de săptămâna viitoare temperaturile să crească. Specialiştii au anunţat că vom mai avea parte de precipitaţii, în special în perioada 10 – 13 ianuarie.

BANAT

În primele zile ale intervalului de prognoză temperatura aerului va marca o scădere treptată, vremea devenind deosebit de rece, chiar geroasă în cursul nopţilor, când minimele nocturne vor coborî, în medie, spre -11...-10 grade. Maximele din timpul zilei vor avea o evoluţie similară, astfel încât vor scădea spre -5 grade pe 7 ianuarie. 

Ulterior vremea se va încălzi uşor şi treptat, până la aproximativ 4 - 5 grade ziua şi 0 grade noaptea (pe 11 ianuarie). Pe 12 ianuarie va avea loc o uşoară răcire, pentru ca după această dată şi până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză să se înregistreze medii termice de 4...6 grade ziua şi -2 grade noaptea, temperaturile urmând a fi uşor mai ridicate decât cele normale în această perioadă a anului.

În primele zile ale intervalului doar cu totul izolat vor fi fulguieli, iar după 8 ianuarie vor fi precipitaţii mixte aproape zilnic, mai importante cantitativ şi pe arii mai extinse în jurul datei de 11 ianuarie.

CRIŞANA

La începutul intervalului de prognoză vremea se va răci, devenind geroasă în cursul nopţilor. În cea mai rece zi, 7 ianuarie, media regională a temperaturilor maxime va fi de -6 grade, iar valorile nocturne vor scădea spre -14 grade. 

Între 8 şi 11 ianuarie va avea loc un proces de încălzire uşoară de la o zi la alta, astfel încât la sfârşitul acestui interval valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu temperaturi maxime de aproximativ 3 grade ziua şi minime situate în jurul valorii de 0 grade, în medie.

Pe 12 ianuarie vremea se va răci, pentru ca ulterior, după 13 ianuarie, regimul termic să se menţină relativ constant, la valori uşor peste mediile climatologice ale perioadei, de 3 - 5 grade ziua şi -2 grade noaptea.

Probabilitatea pentru precipitaţii mixte va creşte după 9 ianuarie, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse şi vor fi mai importante cantitativ în intervalul 10 – 13 ianuarie.

TRANSILVANIA

Vremea va fi tot mai rece în prima parte a intervalului, devenind geroasă în cursul nopţilor, iar în dimineaţa zilei de 8 ianuarie media regională a temperaturilor minime va scădea spre -20 de grade Celsius. Maximele din timpul zilei vor marca, de asemenea, o scădere, spre valori medii de -12...-11 grade, ce vor caracteriza o vreme geroasă pe tot parcursul zilei de 7 ianuarie. 

Ulterior, regimul termic va marca o creştere treptată, iar după data de 13 ianuarie valorile vor fi uşor mai ridicate decât normele climatologice ale celei de a doua decade de ianuarie, respectiv 1...2 grade ziua şi -6 grade noaptea, mediate pe întreaga regiune.

Vor fi precipitaţii, predominant lapoviţe şi ninsori, în fiecare zi după data de 9 ianuarie, dar în intervalul 10 – 13 ianuarie acestea se vor semnala pe arii extinse şi vor fi moderate cantitativ.

MARAMUREŞ

În primele zile ale intervalului vremea se va răci accentuat, de la valori maxime de -2 grade şi minime de -7 grade la început, spre medii termice diurne de -10...-9 grade şi valori nocturne de -17 grade Celsius (pe 7 ianuarie). 

Între 8 şi 11 ianuarie va avea loc o încălzire, temperatura urmând să urce spre 3 grade ziua şi 0 grade noaptea, pentru ca în intervalul 13 – 18 ianuarie să se înregistreze, în medie, valori între 1 şi 3 grade ziua şi în jurul a -4 grade noaptea, valori medii ce vor caracteriza o vreme uşor mai caldă decât în mod normal pentru a doua decadă a lunii ianuarie.

La începutul intervalului vor fi doar izolat fulguieli, dar apoi, după data de 9 ianuarie, vor cădea precipitaţii predominant sub formă de lapoviţă şi ninsoare în fiecare zi. Acestea vor fi mai importante cantitativ şi se vor semnala pe arii extinse în intervalul 10 – 13 ianuarie.

MOLDOVA

În primele zile ale perioadei de prognoză temperaturile vor fi în scădere treptată, caracterizând o vreme deosebit de rece, chiar geroasă, cu valori medii ale maximelor diurne de până la -10...-9 grade şi ale minimelor nocturne de aproximativ -16 grade (pe 7 – 8 ianuarie). 

Ulterior, vremea se va încălzi, iar între 13 şi 18 ianuarie regimul termic nu va avea variaţii importante, fiind caracterizat de valori medii diurne de 2...4 grade şi nocturne de -4...-3 grade, uşor peste normele climatologice ale perioadei.

Va ninge în general slab cantitativ la începutul intervalului de prognoză, iar după 10 ianuarie vor fi precipitaţii mixte, dar numai în jurul datei de 11 ianuarie vor fi pe arii mai extinse, în rest se vor semnala doar izolat.

DOBROGEA 

Vremea va deveni deosebit de rece în primele zile ale intervalului de prognoză, iar între 7 şi 9 ianuarie nopţile vor fi geroase, cu medii ale temperaturilor minime de -13...-12 grade, în timp ce valorile diurne vor scădea spre aproximativ -8 grade Celsius (pe 7 ianuarie). 

Între 8 şi 11 ianuarie vremea se va încălzi, mediile regionale ale temperaturilor maxime vor urca până spre 7 grade, pentru ca apoi, până la sfârşitul perioadei de prognoză să nu se mai înregistreze variaţii semnificative ale regimului termic, astfel încât media maximelor va fi de 5...7 grade, iar cea a minimelor nocturne de -2...0 grade, în general, caracterizând o vreme relativ caldă pentru a doua decadă a lunii ianuarie.

La începutul intervalului vor fi condiţii pentru fulguieli trecătoare, dar pe 11 ianuarie precipitaţiile, predominant sub formă de ploaie, se vor semnala pe arii extinse şi vor fi moderate cantitativ. Ulterior doar izolat şi trecător vor mai fi ploi slabe sau lapoviţe.

MUNTENIA

În primele zile ale prognozei vremea va fi tot mai rece, devenind geroasă în cursul nopţilor şi al dimineţilor de 7, 8 şi 9 ianuarie, când minimele nocturne vor scădea sub -10 grade, atingând o medie de -17 grade Celsius în noaptea de 6 spre 7 ianuarie. 

Maximele diurne vor avea o evoluţie similară, fiind în scădere de la valori de 0 grade, în medie, la începutul intervalului, spre -8 grade pe 7 ianuarie, pentru ca apoi să crească din nou până la aproximativ 6 grade Celsius, în jurul datei de 11 ianuarie. 

Până la finalul celor două săptămâni de prognoză, regimul termic nu va avea variaţii importante, valorile de temperatură urmând a se situa uşor peste normele climatologice ale perioadei, respectiv medii ale maximelor de 4...6 grade şi ale minimelor de -5...-3 grade.

Probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă pe aproape tot parcursul intervalului de prognoză, exceptând data de 11 ianuarie când vor fi ploi, lapoviţe şi doar trecător ninsori, la nivel local.

OLTENIA

La începutul intervalului temperaturile vor fi în scădere, spre valori sub normele climatologice ale perioadei. Cel mai frig va fi pe 7 şi 8 ianuarie, când maximele diurne vor fi, în medie, de -6...-5 grade Celsius, iar minimele nocturne se vor situa în jurul unei medii de -14 de grade. 

Ulterior vremea se va încălzi de la o zi la alta, astfel încât între 11 şi 18 ianuarie regimul termic va fi caracterizat de valori uşor peste mediile multianuale, respectiv maxime de 4...6 grad şi minime în jurul a -4 grade, fără variaţii semnificative.

În intervalul de prognoză vor fi ploi şi lapoviţe la nivel local pe 11 şi 13 ianuarie, iar în rest acestea se vor semnala doar izolat şi trecător şi vor fi neînsemnate cantitativ.

LA MUNTE

Temperatura aerului va fi în scădere în primele zile ale intervalului, vremea devenind geroasă, astfel încât pe 7 ianuarie maximele diurne vor atinge, în medie, -13 grade Celsius, iar minimele nocturne vor scădea spre -21 de grade. 

Ulterior, până pe data de 11 ianuarie, vremea se va încălzi de la o zi la alta, iar mediile termice vor creşte spre -2...0 grade ziua şi -7...-5 grade noaptea, valori în jurul cărora se vor menţine până la finalul celor 2 săptămâni de prognoză.

La începutul intervalului doar izolat va ninge slab, dar după 9 ianuarie zilnic se vor semnala precipitaţii, predominant ninsori, la nivel local. Cantităţile de precipitaţii vor fi mai însemnate în jurul datei de 11 ianuarie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
 
 
În următoarele trei luni regimul termic va fi apropiate de normele climatologice, urmând ca în luna martie să se înregistreze în unele zone 6 grade Celsius. Specialiştii au anunţat că precipitaţiile vor fi în creştere, în lunile ianuarie şi martie, în majoritatea regiunilor. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările