Directorul ANM: Ninsori slabe, dar temperaturi cu minus în următoarele zile. Un nou val de frig din 4 februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Codurile de vreme rea au fost înlocuite cu gerul care se va menţine tot weekendul acesta, mai ales în Moldova, informează meteorologii. Ninsoarea din zilele următoare nu va impune emiterea de noi avertizări, însă temperaturile în Capitală vor scădea şi până la minus 17 grade, atenţionează directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

UPDATE Ninsoarea din zilele următoare, până duminică seara, va fi în cantităţi nesemnificative care nu impun nici măcar emiterea unui cod galben, dar temperaturile vor scădea foarte mult şi vor ajunge la minus 15-17 grade Celsius la Bucureşti, a anunţat directorul ANM, Ion Sandu, potrivit Mediafax.

El a arătat că, sâmbătă şi duminică, intensitatea vântului va fi de 45-50 kilometri/oră, începând din sud-vestul ţării spre sud.

Temperatura pe timpul nopţii va scădea în perioada imediat următoare până la minus 15-17 grade, după care va creşte până la minus 10 grade, până pe 4 februarie, dată după care va scădea din nou spre minus 15-20 grade timp de 3-4 zile.

UPDATE „Vineri dimineaţă vor fi temperaturi mai mici de -20 de grade Celsius în Moldova şi în estul Transilvaniei, iar în Bucureşti vor fi -17 grade”, au declarat reprezentanţii ANM pentru adevarul.ro.

În timpul zilei de vineri, temperaturile din ţară vor fi între 5 grade Celsius, în vestul ţării şi -16 grade, în Moldova.

Sâmbătă dimineaţa, temperaturile vor fi cuprinse între -19 grade, în depresiuni şi -1 grad, în dealurile Banatului, Crişanei şi pe Litoral, iar ziua, temperaturile vor fi de cuprinse între -10 gradem în Moldova şi 6 grade, în dealurile de vest.

De asemenea, duminică, minimele vor fi de -13... 0 grade şi vor ajunge chiar la -18 grade în depresiuni, în timp ce maximele vor fi cuprinse între - 7 grade, în nordul Moldovei şi -6 grade, în Maramureş, Banat şi Crişana.


Codul portocaliu a fost valabil pentru estul Munteniei, sudul Moldovei şi Dobrogea, unde viscolul puternic va continua, iar viteza vântului la rafală va depăşi temporar 60-70 de kilometri pe oră, zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea va fi redusă.

Judeţele care au fost afectate de această avertizare sunt Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Vrancea, Galaţi, Brăila, Constanţa şi Tulcea.

Până la ora 10.00, a fost valabilă şi atenţionarea de Cod galben potrivit căreia, local în jumătatea vestică a Munteniei şi în sud-estul Transilvaniei, precum şi în centrul Moldovei, a nins, iar vântul a avut intensificări, cu viteze ce au depăşit la rafală 50 de kilometri pe oră, temporar viscolind sau spulberând zăpada.

Judeţele care au fost sub această avertizare sunt Ilfov, inclusiv Capitala, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Covasna, Bacău, Vaslui şi Iaşi.

În cursul acestei zile vor mai fi unele intensificări ale vântului în sud-estul ţării, dar la cote mai reduse (temporar rafale de până la 40-50 de kilometri pe oră), viscolind şi spulberând zăpada deja depusă.

Mai mult, joi şi vineri, vremea va deveni geroasă pe arii extinse în regiunile estice, sudice şi centrale, cu precădere dimineaţa şi noaptea.

Vremea pe două săptămâni

Meteorologii au emis, luni, prognoza meteo valabilă pentru perioada 27 ianuarie – 9 februarie. Potrivit informaţiilor furnizate de specialişti, până pe 2 februarie vremea se va încălzi în aproape toată ţara, în unele zone temperaturile fiind mai mari chiar şi cu 8-9 grade.

Pe aceeaşi temă:

România, după ultima lovitură de cod roşu: troiene cât casa, oameni sub nămeţi, drumuri blocate şi şcoli închise

România a fost lovită de un al doilea val de viscol, iar oameni din mai multe oraşe ale ţării se luptă cu gerul cumplit şi cu troienele care le-au acoperit casele. „Adevărul“ vă prezintă bilanţul zilei de astăzi: şcoli închise, jandarmi mobilizaţi, drumuri blocate, accidente şi oameni prinşi în propriile locuinţe.

Lista completă a drumurilor închise sau care au restricţii, joi, din cauza vremii

Zeci de drumuri naţionale, autostrăzile Bucureşti – Constanţa (A2), Bucureşti – Ploieşti (A3) şi Ovidiu – Agigea (A4) sunt închise joi din cauza condiţiilor meteo. Totodată, sute de trenuri au fost anulate din cauza condiţiilor meteo.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite