METEO Prognoza pe două săptămâni: ninsori şi temperaturi sub mediile normale, dar şi câteva zile călduroase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În următoarele zile, temperaturile se vor situa sub media climatologică
În următoarele zile, temperaturile se vor situa sub media climatologică

Ne aşteaptă o săptămână rece, cu temperaturi sub mediile normale în această perioadă, însă la sfârşitul lunii vom avea parte de câteva zile mai călduroase. Până pe 26 noiembrie va ninge în cea mai mare parte a ţării, la fel şi în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie.

BANAT

Până pe 28 noiembrie, valorile termice vor fi în scădere, vremea devenind mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă a anului, astfel încât media maximelor diurne va ajunge în jurul valorii de 1 grad, iar cea a minimelor nocturne la -3 grade. 

Apoi, după două-trei zile de încălzire, se vor menţine până pe 8 decembrie temperaturi medii maxime în jurul a 6 grade şi temperaturi medii minime între -2 şi 0 grade, reprezentând valori apropiate de cele normale, pentru începutul lunii decembrie, în această regiune. 

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, slabe şi moderate cantitativ, se va menţine relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză. Îndeosebi în prima parte a intervalului, vor predomina ninsorile. 

CRIŞANA

Pe parcursul primei săptămâni, până pe 28 noiembrie, va avea loc o răcire a vremii, iar media temperaturilor maxime va scădea spre 1 grad şi a celor minime spre – 4 grade. Va urma o încălzire, ce se va încheia pe 30 noiembrie - 1 decembrie, când media maximelor diurne va fi de 5 grade, iar cea a minimelor nocturne, de -1 grad. 

În a doua săptămână, variaţiile de temperatură vor fi mici de la o zi la alta, astfel că, practic, acestea se vor menţine foarte apropiate de mediile regionale înregistrate la sfârşitul primelor şapte zile.

Probabilitatea de precipitaţii va fi ridicată pe 25 şi 26 noiembrie, când vor fi ninsori pe arii relativ extinse şi în general moderate cantitativ şi, din nou, după 29 noiembrie.

TRANSILVANIA

Vremea se va răci între 25 şi 28 noiembrie, interval în care media temperaturilor diurne va scădea de la 5 la 0 grade, iar cea a minimelor nocturne de la 4 grade la - 7 grade, iar în estul regiunii sub - 10 grade. 

În intervalul 29 noiembrie - 1 decembrie, vremea se va încălzi, astfel încât se va ajunge la o medie termica diurna de 3 grade şi una nocturna, de -4...-3 grade. În a doua săptămână vremea va fi uşor mai rece decât normalul perioadei, cu temperaturi nocturne negative fără a coborâ, în medie, sub -5 grade, şi temperaturi maxime ce se vor situa, în medie, între 2 şi 4 grade. 

La începutul intervalului de prognoză va ninge pe arii relativ extinse. Cu începere din 1 decembrie, zilnic, la nivel local, vor fi precipitaţii slabe, predominant ninsori.

MARAMUREŞ

Între 25 şi 28 noiembrie, vremea se va răci, scăderea de temperatură fiind şi aici mai importantă în timpul nopţilor. Astfel, mediile maximelor regionale vor scădea de la 3 la 0 grade, iar ale minimelor, de la 4 grade spre -6 grade. 

După 28 noiembrie, regimul termic va marca o creştere, dar până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni vremea va fi totuşi ceva mai rece decât ar fi normal în această perioadă, cu temperaturi maxime cuprinse între 2 şi 5 grade şi minime uşor negative, cele mai mici fiind, în medie, de -4 grade.

Exceptând perioada 26-28 noiembrie, în cea mai mare parte a intervalului de prognoză vor cădea temporar precipitaţii, mai ales ninsori, moderate cantitativ în prima zi şi posibil din nou, între 1 şi 3 decembrie, iar în rest, acestea vor fi în general slabe.

 

MOLDOVA

Până în intervalul 27-28 noiembrie, valorile termice vor fi în scădere accentuată, vremea devenind rece pentru această perioadă a anului. Astfel, media maximelor diurne va ajunge de la 9 grade la 0 grade, iar cea a minimelor nocturne, de la 7 grade la -6 grade. 

Apoi, după două-trei zile de încălzire, până pe 8 decembrie vor fi temperaturi medii maxime în jurul a 3-4 grade şi temperaturi medii minime între -3 şi -1 grad, ceea ce semnifică un regim termic uşor mai rece decât în mod obişnuit pentru această perioadă.

În prima zi vor fi precipitaţii mixte, local însemnate cantitativ şi cu precădere în vestul şi nordul regiunii. Ulterior, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în general redusă, dar izolat vor fi posibile ninsori slabe.

DOBROGEA

După 3trei-patru zile de răcire accentuată, vremea se va încălzi uşor de la o zi la alta. Astfel, iniţial, media temperaturilor maxime va scădea de la 14 la 4 grade, iar cea a minimelor, de la 11 la -2 grade, pentru ca după data de 28 noiembrie şi până pe 1 decembrie, maximele diurne să crească, treptat, spre 9 grade şi minimele nocturne să ajungă, în medie, la 2 grade. 

În a doua săptămână de prognoză, regimul termic va fi apropiat de cel normal al primei decade a lunii decembrie, cu medii termice diurne între 6 şi 9 grade şi nocturne între 1 şi 3 grade.

La începutul intervalului de prognoză vor fi precipitaţii slabe mixte, iar după 1 decembrie creşte probabilitatea pentru ploi slabe cantitativ.

MUNTENIA

Vremea se va răci între 25 şi 28 noiembrie, interval în care media temperaturilor maxime va scădea de la 12 la 3 grade, iar cea a minimelor nocturne, de la 9 grade la - 3 grade. În intervalul 29 noiembrie -1 decembrie vremea se va încălzi treptat, astfel încât se va ajunge la o medie termica diurnă de 7 grade şi nocturnă de -1 grad. 

Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, regimul termic va fi cel normal pe fondul variaţiilor de temperatură mici de la o zi la alta, astfel încât maximele diurne vor fi, în medie, de 6-7 grade, iar cele nocturne, de – 1...-2 grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în general redusă, exceptând primele două zile ale intervalului de prognoză când vor fi precipitaţii mixte şi perioada 1-4 decembrie, când vor fi ploi slabe şi, trecător, lapoviţă.

OLTENIA

În prima parte a intervalului de prognoză va avea loc un proces de răcire ce va dura până pe 27- 28 noiembrie, când media temperaturilor maxime va scădea spre 2-3 grade, iar a celor minime va atinge – 3...-4 grade. Ulterior vremea se va încălzi, astfel încât, pe 1 – 2 decembrie, media maximelor diurne va fi de 5-6 grade, iar cea a minimelor nocturne, de - 2...-1 grad. 

În a doua săptămână, valorile de temperatură se vor menţine apropiate de aceste valori, cu cele mai mari maxime de 7 grade, iar cele mai mici minime, de -3 grade. 

În primele zile ale intervalului va ninge, iar între 1 şi 4 decembrie, se vor semnala ploi şi, trecător, lapoviţe.

LA MUNTE

În prima săptămână vremea va fi mai rece decât în mod obişnuit în această perioadă a anului, cu medii negative, atât ale temperaturilor maxime, ce vor scădea până spre -4 grade pe 28 noiembrie, cât şi ale minimelor nocturne, ce vor coborâ până la aproximativ -9 grade, în aceeaşi zi. 

După 30 noiembrie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză, maximele diurne vor fi ceva mai ridicate, oscilând între -1 şi 2 grade, iar minimele nocturne, deşi vor fi permanent negative, vor fi cu circa trei grade mai ridicate decât în prima săptămână.

La începutul intervalului de prognoză va ninge moderat cantitativ şi se va depune strat de zăpadă. Ulterior, probabilitatea pentru lapoviţe şi ninsori slabe va creşte după 1 decembrie.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Prognoza meteo pentru sezonul de iarnă: în decembrie vom avea parte de precipitaţii peste medie

Iarna îşi va intra în drepturi din luna decembrie, când sunt aşteptate precipitaţii peste media climatologică. Mai mult, sunt aşteptate temperaturi sub medie, cel mai frig urmând să fie în nordul şi în centrul ţării.

Directorul ANM: de luni se răceşte şi e posibil să fie emis cod galben de zăpadă. Cum va fi vremea în weekend

În cursul zilei de duminică, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) va trimite o informare şi e posibil să emită şi cod galben de ninsori începând de luni. Atenţionarea va viza iniţial partea de Vest, Centru, Nord şi Oltenia, iar marţi se va extinde şi pentru sudul ţării, a anunţat directorul ANM, Ion Sandu, în cadrul comandamentului de iarnă de vineri. Sâmbătă va fi mai cald decât normalul perioadei, duminica vine cu ploi.

Noiembrie, prima lună a iernii. Harta drumurilor cu risc de înzăpezire

Autorităţile au decis marţi ca drumurile naţionale cu probleme să fie închise încă de la primele ninsori. În plus, Poliţia Rutieră a primit ordin de la ministrul de Interne să sancţioneze drastic şoferii care nu-şi pun din timp anvelope de iarnă, dar şi pe cei care se încumetă să intre pe drumurile închise.

Ghid de siguranţă rutieră pentru şoferi. Când trebuie schimbate cauciucurile de vară şi ce păţesc şoferii care nu au maşinile dotate corespunzător

Mare atenţie, şoferi! Ţinând cont de faptul că, în unele zone din ţară, iarna şi-a intrat deja în drepturi, Poliţia Rutieră atenţionează că folosirea cauciucurilor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de data calendaristică. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite