Societate

articolul anterior articolul urmator

METEO Prognoza meteo pe două săptămâni: Deşi vine Crăciunul, se vor înregistra chiar şi 15 grade în diferite regiuni ale ţării

1
9 Dec 2019 14:18:53
Autor: Simona Chirciu
Vremea în următoarele două săptămâni va fi caldă, cu temperaturi peste medie. FOTO:  Shutterstock
Vremea în următoarele două săptămâni va fi caldă, cu temperaturi peste medie. FOTO:  Shutterstock

Meteorologii anunţă temperaturi termice peste media specifică lunii decembrie în următoarea perioadă. În medie, vom avea 6-12 grade, în mai multe zone ale ţării. Ploile încep să îşi facă simţită prezenţa abia după data de 13, vor fi slabe şi doar în unele regiuni.

Autoritatea Naţională de Meteorologie (ANM) precizează că vremea va fi caldă pentru specificul lunii decembrie.  În timpul zilei, se vor înregistra chiar şi 15 grade în diferite regiuni ale ţării. Temperaturile nocturne vor fi mai mici însă, 0-6 grade, precum în Dobrogea şi Crişana sau chiar -2... 2 grade, în Moldova. Şi la munte, meteorologii anunţă vreme bună: 0-6 grade.
 
BANAT
 
Cea mai mare parte a intervalului de prognoză va fi caracterizată de valori termice cu mult peste cele climatologic specifice perioadei din an. Se vor înregistra în medie temperaturi maxime de 7...12 grade, iar în perioada 16 -20 decembrie sunt estimate valori chiar şi mai ridicate, de 11...15 grade. În zilele de 11 şi 12 decembrie, valorile din orele amiezilor pot fi mai mici decât în restul intervalului, în medie de 5...7 grade. Minimele nocturne vor fi preponderent pozitive pe parcursul celor două săptămâni şi se vor încadra într-un ecart mediu de 0...4 grade. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în data de 10 decembrie, în perioada 12-14 decembrie şi din nou spre sfârşitul intervalului de referinţă.
 
CRIŞANA
 
Regimul termic va fi caracterizat în cea mai mare parte a intervalului de valori cu mult peste cele specifice lunii decembrie. Astfel, vor fi valori diurne în medie de 6...10 grade, iar în perioada 16 -20 decembrie sunt estimate valori chiar şi mai ridicate, de 10...14 grade. În zilele de 11 şi 12 decembrie, valorile de temperatură în orele amiezilor pot fi mai mici decât în restul intervalului, în medie de 5...7 grade. Minimele nocturne vor fi preponderent pozitive pe parcursul celor două săptămâni şi se vor încadra într-un ecart mediu de 0...4 grade.  Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în data de 10 decembrie, în perioada 12-14 decembrie şi din nou spre sfârşitul intervalului de referinţă.
 
TRANSILVANIA
 
În majoritatea zilelor din intervalul de prognoză, valorile termice se vor situa în cea mai mare parte a regiunii peste cele climatologic specifice perioadei din an. Se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 3...7 grade, iar în perioada 16 - 20 decembrie sunt estimate valori chiar şi mai ridicate, de 6...10 grade. Minimele termice se vor situa între -3 şi 0 grade, mediat regional, iar valori mai mici - atât ziua cât şi noaptea - vor fi în zonele depresionare.  Regimul pluviometric va fi în general deficitar pe ansamblul celor două săptămâni, doar în perioada 13 - 14 decembrie probabilitatea pentru precipitaţii locale, slabe fiind mai ridicată.
 
 
MARAMUREŞ
 
Pe parcursul celor două săptămâni, valorile de temperatură se vor menţine în general peste mediile climatologice ale lunii decembrie. Maximele diurne se vor situa în medie între 4 şi 7 grade, posibil chiar mai ridicate în perioada 16 - 20 decembrie, spre un ecart mediat regional de 6...10 grade. Temperaturile minime vor oscila în jurul pragului de îngheţ, astfel că majoritatea valorilor vor fi de -2...2 grade. Ploi slabe, locale vor fi în data de 10 decembrie, apoi probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în perioada 12 -14 decembrie şi spre sfârşitul intervalului de referinţă.
 
 
MOLDOVA
 
 În cea mai mare parte a intervalului, valorile de temperatură se vor situa uşor peste cele specifice lunii decembrie, în special în zonele mai înalte de relief. Astfel, maximele diurne se vor situa în medie între 3 şi 7 grade, posibil mai ridicate în perioada 16 - 20 decembrie. Regimul termic nocturn va fi caracterizat de valori în jurul pragului de îngheţ la începutul intervalului, apoi acestea vor deveni uşor pozitive, astfel că în ansamblu media minimelor va fi
de -2...2 grade. Regimul pluviometric va fi unul deficitar, probabilitatea pentru precipitaţii menţinându-se în general redusă, cu excepţia perioadei 13 - 15 decembrie.
 
DOBROGEA
 
 Vremea se va menţine mai caldă decât normal în luna decembrie pe tot parcursul
intervalului. Astfel, se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 8...12 grade şi minime
de 2...6 grade, variaţiile de la o zi la alta fiind nesemnificative. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor (ploi locale, în general slabe) va fi mai mare
în intervalul 10 -14 decembrie.
 
MUNTENIA
 
Intervalul va debuta cu temperaturi apropiate de cele normale ale perioadei în zonele joase de relief, dar cu o vreme caldă în restul regiunii; valorile diurne vor fi în medie între 2 şi 7 grade, iar cele nocturne vor fi în general uşor negative. După data de 13 decembrie sunt estimate temperaturi în creştere ce se vor situa în marea lor majoritate peste cele climatologic specifice, cu un ecart mediu al maximelor de 6...12 grade, în timp ce minimele
vor deveni uşor pozitive. Regimul pluviometric va fi unul deficitar, probabilitatea pentru precipitaţii
menţinându-se în general redusă, cu excepţia perioadei 12 - 14 decembrie când va ploua local.
 
 
OLTENIA
 
 Intervalul va debuta cu temperaturi apropiate de cele normale ale perioadei în zonele joase de relief, dar cu o vreme caldă în restul regiunii; maximele vor fi între 2 şi 7 grade, iar minimele de 0...2 grade, mediat regional. După data de 14 decembrie sunt estimate temperaturi în creştere ce se vor situa în marea lor majoritate peste mediile multanuale, cu un ecart mediu al valorilor diurne de 6...12 grade, iar al minimelor nocturne de 2...4 grade.
Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată în perioada 11 - 14 decembrie când va ploua în mare parte a regiunii, posibil moderat cantitativ şi din nou spre sfârşitul intervalului.
 
 
LA MUNTE
 
În cea mai mare parte a intervalului, dar cu precădere în perioada 16 -20 decembrie, valorile termice se vor situa peste cele caracteristice lunii decembrie. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 şi 6 grade, iar minimele între -7 şi -1 grad, în medie. Se vor semnala precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în perioada
11-14 decembrie, iar probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi din nou în creştere spre
sfârşitul intervalului de referinţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Andrei Adrian
9.12.2019, 15:28:33

O schimbare inspre bine. Articol bine scris, cu un titlu onest, simplu clar si fara tabloidizare. Felicitari autoarei Simona Chirciu si alte urari pentru Ionela Stanila, cu apocalipsele ei cu tot!

+1 (1 vot)
Modifică Setările