METEO Cum va fi vremea în această primăvară. Prognoza meteo pe următoarele trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Specialiştii anunţă că în următoarele trei luni temperaturile vor fi apropiate de cele normale
Specialiştii anunţă că în următoarele trei luni temperaturile vor fi apropiate de cele normale

Specialiştii au anunţat că în această primăvară vom avea parte de temperaturi normale, excepţie făcând zonele de sud şi sud-est unde va fi mai cald decât în mod normal. Cantităţile de precipitaţii vor fi sub media perioadei.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare, precum şi distribuţia cantităţilor lunare de precipitaţii, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

MARTIE

Valorile temperaturii aerului vor fi apropiate de mediile multianuale, exceptând regiunile sud-estice precum şi, local, cele sudice şi vestice, unde se vor situa peste normalul perioadei.

Temperaturile maxime se vor încadra între 6 grade în sudul ţării şi 2 grade în nord. Media multianuală lunară este de 3,4 grade.

Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, exceptând sud-estul, unde se vor încadra în jurul normele climatologice.

În Dobrogea, cantitatea de precipitaţii care va cădea în luna martie va fi de 40 de litri pe metru pătrat, în nord de 80 de litri pe metru pătrat, iar în restul ţării de 60 de litri pe metru pătrat.

APRILIE

Valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a ţării, iar în regiunile sudice, local, se vor situa sub aceste medii.

Cel mai cald va fi în Dobrogea, Moldova, Oltenia, Muntenia şi Banat unde maximele vor depăşi 12 grade Celsius. Cel mai frig va fi în nord unde temperaturile se vor încadra între 6-8 grade.

Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi în general excedentare, exceptând arii restrânse din sud şi est, unde vor fi apropiate de mediile multianuale.

În nordul ţării şi în zona Carpaţilor Occidentali sunt aşteptate să cadă cele mai mari cantităţi de precipitaţii, respectiv 80-100 de litri pe metru pătrat. În restul ţării, cantităţile se vor încadra între 40 şi 60 de litri pe metru pătrat.

MAI

Valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice în vestul şi sud-estul ţării şi se vor situa, în general, sub aceste medii în restul teritoriului.

Mai exact, valorile maxime vor depăşi în unele zone 20 de grade Celsius (respectiv în zona de sunt a ţării). Cel mai rece va fi în nord unde temperaturile se vor în cadra în jurul a 14-15 grade.

Cantităţile lunare de precipitaţii vor fi apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a ţării. În nordul ţării şi în zona Carpaţilor Occidentali cantitatea de precipitaţii care va cădea va fi cuprinsă între 100 şi 120 de litri pe metru pătrat. În sudul ţării, cantităţile de precipitaţii care vor cădea vor fi între 40 şi 80  de litri pe metru pătrat.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite