METEO Vremea până la sfârşitul lunii: temperaturi cu 12 grade mai mari decât cele normale ale perioadei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cele mai multe regiuni, temperaturile vor fi peste 20 de grade Celsius FOTO Arhivă Adevărul
În cele mai multe regiuni, temperaturile vor fi peste 20 de grade Celsius FOTO Arhivă Adevărul

În această săptămână vom avea parte de temperaturi chiar şi cu 12 grade mai ridicate decât normalul perioadei. Până la sfârşitul lunii, însă, valorile termice se vor apropia de cele normale ale perioadei. Specialiştii anunţă că în 17 - 19 martie şi 24 - 27 martie cresc şansele de precipitaţii.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor. 

BANAT

Vremea va fi caldă în primă săptămână a intervalului de prognoză, iar a două săptămână va avea un regim termic normal pentru ultima decadă a lunii martie. Astfel, până pe data 20 martie, maximele diurne se vor încadra, în medie, între 16 şi 18 grade, iar în intervalul 21-24 martie acestea vor fi de 18-20 de grade Celsius, prezentând o abatere de cinci-şase grade comparativ cu normele datei calendaristice. 

Din 25 martie până la sfârşitul lunii, o uşoară răcire va determina medii ale maximelor cuprinse între 14 şi 16 grade. Totodată, minimele nocturne se vor menţine relativ constante, la valori medii de 4-6 grade.

În prima parte a intervalului doar pe 17 şi 19 martie, izolat, vor fi ploi slabe cantitativ, iar după 23 martie va ploua aproape zilnic, dar pe arii mai extinse între 24 şi 27 martie.

CRISANA

În prima jumătate a intervalului de prognoză regimul termic va fi cu aproximativ cinci grade mai ridicat decât cel normal, cu medii ale temperaturilor maxime de 15-16 grade până pe 20 martie şi chiar de 18-19 grade între 21 şi 23 martie. 

În a doua săptămână se vor înregistra valori termice diurne de 14-16 grade, apropiate de mediile multianuale ale perioadei. Minimele nocturne se vor situa, pe tot parcursul perioadei de prognoză între 3 şi 6 grade, caracterizând un regim termic normal pentru a doua jumătate a lunii martie. 

Va ploua slab, pe arii restrânse, în zilele de 17 şi 19 martie, apoi probabilitatea de apariţie a ploilor va creşte abia după 23 martie, însă acestea se vor semnala pe arii mai extinse pe 24 şi 25 martie.

TRANSILVANIA

În prima săptămână de prognoză, valorile termice diurne vor fi cu aproape cinci grade mai ridicate decât cele normale pentru a doua jumătate a lunii martie, cu medii ale maximelor între 13 şi 15 grade până pe 21 martie şi între 16 şi 18 grade în intervalul 22- 24 martie. 

În a doua săptămână, o uşoară răcire aduce regimul termic la normal, cu maxime de 12-13 grade până la sfârşitul lunii. Pe tot parcursul intervalului de prognoză, minimele nocturne vor avea doar variaţii nesemnificative, situându-se, în medie, între 0 şi 3 grade Celsius, cu cele mai scăzute valori pe 19 şi 21 martie, dar şi între 28 şi 30 martie.

Vor cădea ploi slabe, izolat, pe 17 şi 19 martie. Ulterior, probabilitatea pentru precipitaţii va creşte abia după 24 martie, iar pe 24 şi 25 martie ploile pot fi moderate cantitativ.

MARAMUREŞ

În prima jumătate a intervalului de prognoză vremea va fi caldă, cu medii ale temperaturilor maxime de 12-14 grade până pe 20 martie si de 16-18 grade între 21 şi 24 martie. În a doua săptămână, valorile termice vor scădea uşor şi se vor situa din nou între 12 şi 14 grade, caracterizând însă un regim termic normal pentru ultima decadă a lunii martie. 

Temperaturile nocturne nu vor avea variaţii importante şi se vor situa, în medie, între 2-4 grade Celsius.

Probabilitatea de apariţie a ploilor se va menţine relativ ridicata în cea mai mare parte a intervalului, iar pe 19, 24 şi 25 martie acestea pot fi moderate cantitativ.

MOLDOVA

Regimul termic diurn va caracteriza, în prima săptămână, o vreme în încălzire, cu temperaturi de la 14-16 grade la începutul intervalului spre 17-19 grade între 22 şi 24 martie, abaterea pozitivă faţă de normele perioadei fiind de aproximativ 8 grade. 

Din 25 martie, o uşoară răcire a vremii va determina scăderea maximelor diurne spre 12-14 grade, comparabile cu mediile multianuale ale ultimei decade a lunii martie. Temperaturile nocturne se vor situa, în medie, între 2 şi 4 grade Celsius, pe tot parcursul perioadei de prognoză. 

Probabilitatea pentru ploi, slabe cantitativ şi pe arii restrânse, va fi mai ridicată pe 19 martie, precum şi în intervalul 24 – 27 martie.

DOBROGEA

În prima parte a intervalului de prognoză, valorile de temperatură vor fi uşor mai ridicate decât normele climatologice ale perioadei, situându-se, în medie, între 12 şi 15 grade, până pe 25 martie. Între 26 şi 30 martie nu se vor mai depăşi medii ale maximelor diurne de 13 grade, vremea devenind normală termic pentru sfârşitul lunii martie. 

Temperaturile nocturne vor avea valori cuprinse între 5 şi 8 grade pe tot parcursul perioadei de prognoză.

În prima săptămână, probabilitatea de ploaie va fi redusă. După data de 24 martie va ploua slab, iar pe arii mai extinse abia spre 26 - 27 martie.

MUNTENIA

Regimul termic diurn va caracteriza o vreme deosebit de caldă în prima jumătate a intervalului de prognoză, când mediile temperaturilor maxime se vor situa între 16 şi 21 de grade, cu până la 10-12 grade mai ridicate decât normele climatologice ale perioadei. 

Între 26 şi 30 martie, o uşoară scădere a valorilor diurne va determina un regim termic normal, cu temperaturi medii de 14-16 grade. În cursul nopţilor se vor înregistra minime termice situate, în medie, între 3 şi 6 grade Celsius, atât în prima, cât şi în a doua săptămână de prognoză.

Ploile, slabe cantitativ şi pe arii restrânse, îşi vor face apariţia cel mai probabil după 25 martie.

OLTENIA

Vremea va fi deosebit de calda în intervalul 17 – 24 martie, când se vor înregistra medii ale temperaturilor maxime între 16 şi 21 de grade, în timp ce minimele nocturne se vor situa între 3 şi 6  grade. 

După 25 martie, vor fi valori termice diurne de 14-15 grade, normale pentru ultima decadă a acestei luni, iar temperaturile minime se vor menţine în jurul a 3-4 grade.

În prima săptămână doar cu totul izolat şi trecător sunt posibile ploi slabe, iar probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse creşte după 24 martie, dar cu precădere în intervalul 24-27 martie.

LA MUNTE

Pe tot parcursul intervalului de prognoză valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru a doua jumătate a lunii martie, dar vremea va fi caldă, în special în intervalul 21-25 martie. 

Temperaturile maxime se vor situa între 6 şi 9 grade, în medie, iar cele minime vor avea valori medii cuprinse între -2 şi 1 grad, fără variaţii semnificative.

Probabilitatea pentru precipitaţii slabe, predominant ploi, va fi mai mare pe 17 şi 19 martie, dar mai ales între 24 şi 27 martie, când acestea se vor semnala la nivel local.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Cum va fi vremea în această primăvară. Prognoza meteo pe următoarele trei luni

Specialiştii au anunţat că în această primăvară vom avea parte de temperaturi normale, excepţie făcând zonele de sud şi sud-est unde va fi mai cald decât în mod normal. Cantităţile de precipitaţii vor fi sub media perioadei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite