Societate

articolul anterior articolul urmator

Meteorologii avertizează că un nou ciclon va lovi Grecia, Italia şi Marea Neagră

3
11 Jul 2019 13:44:54
Autor: Simona Chirciu
FOTO: AFP
FOTO: AFP

Meteorologii arată că furtunile de pe ţărmul Mării Mediterane sunt unele deloc obişnuite în această perioadă a anului, întrucât acum este sezonul uscat. Cu toate astea, un nou ciclon va ajunge în curând din nou în Grecia, Italia, dar şi în Marea Neagră.

„(Aceste furtuni n.r.) sunt neobişnuite în acest moment al anului. Clima mediteraneană presupune două sezoane: un sezon cu multă umiditate, când plouă şi sunt temperaturi agreabile, şi jumătate din an, când e sezon uscat, când plouă extrem de rar. Iată că ţarmul Mării Mediterane a fost traversat de multe astfel de furtuni: cicloni veniţi de pe Oceanul Atlantic, ajunşi în Marea Mediterană. Aici se reactivează pentru că este multă umiditate şi afectează ţările riverane”, a precizat meteorologul Simona Căpşună, conform digi24.ro
 
Meteorologul susţine că această furtună a venit pe un fond termic extrem de ridicat, „a fost foarte cald, şi în momentul în care s-a schimbat masa de aer, impactul a fost destul de mare. Mai departe, furtuna se deplasează către Turcia. Un alt ciclon este în dezvoltate şi va lua naştere în cursul zilei de vineri, va afecta Italia, va ajunge spre Marea Egee, deci din nou Grecia, şi va urca spre Marea Neagră. Acest ciclon va aduce din nou furtuni, poate nu la fel de intense pentru că temperaturile au mai scăzut. Este o circulaţie la nivelul emisferei deosebită faţă de ce ne-am obişnuit”, explică meteorologul Digi24, Simona Căpşună.
 
Generaţiile viitoare vor fi mai obişnuite cu astfel de fenomene, spun meteorologii. „Trebuie luate neapărat măsuri în ceea ce priveşte protecţia mediului înconjurător pentru că ele sunt cumva un efect al acestei lipse de protecţie a mediului înconjurător din ultimele decenii”, a conchis Simona Căpşună.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Adevarul Truth
11.07.2019, 20:58:27

Comentariu considerat abuziv.

Galeriu Crestinu
12.07.2019, 02:53:39

Ghietzarul acela desprins din Polul Sud inainteaza constant in Oceanul Indian deviind curentii marini, deregland musonii si aducand alta configuratie meteo intregii zone cu mari influente si pe intreaga Planeta.

nae
12.07.2019, 07:17:30

Ciclonul fioros, dar care nu există ! În Grecia nu e nici-un ciclon, se vede pe orice hartă (meteo).. Acolo a ajuns aerul rece care este și la noi (și a produs niște ninsori în spațiul mioritic). Acolo aerul fiind însă mult mai cald și mai umed s-au format niște nori mari de furtună ( foarte dezvoltați pe verticală ) . Sub acei nori se produc intensificări puternice ale vântului (furtuna) oarecum asemănător ca sub un elicopter, și eventual tornade, dar nu e cazul acum. În următoarele zile un nou val de aer rece va intra în Europa ( și în Mediterana) și va produce aceleași fenomene . În plus de asta , în zona Turciei se va forma un ciclon care se va deplasa pe M Neagră și apoi pe Moldova ( lu' Dodon) . Cauza primordială a fenomenelor este pătrunderea de aer rece, nu ciclonul; el e o consecință . La noi va fi o vreme mai răcoroasă și instabilă cu ploi mai însemnate în zona intracarpatică . Nu vă mai agitați atâta !