Societate

articolul anterior articolul urmator

Mic efort de gândire pozitivă

63
21 Jan 2013 09:41:14
Andrei Pleşu

Articlierul - ca şi blogger-ul – român se situează, de obicei, în atac. Pînă la un punct e normal. Mai întîi că, deocamdată, realitatea oferă mult mai multe motive de nemulţumire decît de euforie.

Apoi, comercial vorbind, critica, paraponul, ba chiar injuria, vînd mult mai bine decît euforia, sau satisfacţia flască. Autorul „nervos”, bombănitor, eventual feroce e mult mai „interesant” în ochii proprii şi ai unora dintre cititori, decît autorul placid, care distribuie ohtături fericite. Aşa că mai toată lumea preferă saltul la beregată, ieremiada patetică pe marginea situaţiunii. Mă includ. Procentual vorbind, textele mele sunt mai curînd acre decît trandafirii. E drept că am o obiecţie de principiu faţă de ideologia „gîndirii pozitive”. Genul de sfaturi „înţelepte”, care ne invită, prin edulcorate discursuri „prieteneşti”, să „surîdem vieţii”, să vedem „partea plină” a paharului, să refuzăm amocul şi melancolia mi se par o coreografie de tabloid. Vorba lui Peter Esterhazy: gîndirea pozitivă este opusul gîndirii. A te purta ca şi cum viaţa e o paşnică livadă înflorită e a te muta, nătîng, într-o utopie. Umorul e bun, preţuirea bunei-dispoziţii e legitimă, dar adoptarea necondiţionată a unui perpetuu şi bovin surîs e o formă de insuficienţă mentală, o fandoseală evazionistă, un moft, o filozofie de midinete.

Şi totuşi… Mă gîndesc, uneori, că prea m-am legat consecvent de „găurile negre” ale presei şi ale televiziunilor, fără să semnalez vreodată – atunci cînd există – şi unele calităţi. N-o fi dracul chiar aşa de monocolor. M-am hotărît, în consecinţă, să semnalez, astăzi, măcar cîteva nume onorabile şi mai mult decît onorabile din „rezervaţia” micului ecran.

Îmi place domnul Cătălin Ştefănescu. Deţine virtutea dialogului agreabil şi viu, aduce în discuţie teme consistente, îşi pune în valoare interlocutorul şi dozează cu talent proza convorbirii cu pasaje de muzică bună. Nimic ştaif, nimic vedetistic, nimic de prost gust. O gură de aer în atmosfera sulfuroasă a cotidianului autohton. Îmi place, de mult, dl. Luca Niculescu. În legătură cu el, sunt gata să folosesc un termen de care majoritatea studiourilor de televiziune au uitat: distincţie. Ponderat (dar acut cînd e cazul), destins (adică lipsit de îndîrjire şi de resentimente private), bine informat, bine crescut (o calitate rarisimă!), iradiind bună credinţă şi civilizaţie. Mi s-au părut, întotdeauna, excelente, emisiunile dlui Daniel Cristea-Enache. Un generos serviciu adus literaturii de bună calitate. Idei limpezi, citate bine alese, limbă română utilizată eficient şi expresiv. În materie de prestaţie culturală, avem, de altfel, modele de prim rang. Ani de-a rîndul, Horia-Roman Patapievici a fost moderatorul unor dezbateri de o fertilă sobrietate, în cuprinsul cărora cordialitatea lui, capacitatea de a asculta discursul celuilalt, deschiderea lui intelectuală şi abundenţa lecturilor lui au adus un sunet aparte în puzderia de „show”-uri „picante” care împînzesc piaţa televizuală. Nu mai vorbesc de spectaculosul Dan C. Mihăilescu, un fel de „corn al abundenţei” culturale, insolit dar exact, generos dar acid, o neobişnuită combinaţie de dinamism „european” şi voluptate orientală.

Ca să nu se spună că umblu doar pe cărări „elitiste”, voi mai pomeni două nume, dintr-un registru „paralel”. Unul este cel al dlui Andi Moisescu, un producător de divertisment care dovedeşte, de cîte ori apare, că se poate şi fără mîrlănii, trivialităţi şi efecte ieftine, că veselia nu exclude îndeletnicirile culturale, că poţi fi „branşat” fără să-ţi pierzi chipul, fără să adopţi toate poncifele la modă. Iar acum „cireaşa de pe tort”: Horia Vîrlan. Omul ştie în mod evident despre ce vorbeşte, o face cu naturaleţe, umor şi cuviinţă, e simpatic fără „fiţe”, pe scurt e foarte „normal”, într-un context dominat de extravaganţă facilă, de kitsch încîntat de sine, de psihologia VIP-urilor făloase şi vide. Dl. Vîrlan e, din păcate, întotdeauna, cu zece capete peste majoritatea invitaţilor săi, a căror „comesenie” e, de obicei, un simptom trist de educaţie precară, umor de bodegă periferică, convivialitate rudimentară.

Nu mi-a fost uşor. Recunosc, încă o dată, că e infinit mai la îndemînă să dai cu vitriol, decît să împrăştii apă de colonie. Dar mă simt mai bine după acest rapid exerciţiu de „gîndire pozitivă”. Nu e diavolul chiar atît de negru.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

63 Comentarii

Aurel Birsan
21.01.2013, 10:30:20

...si asta pentru ca nu l cunoasteti pe vecinul meu ,,nea vasile'',pe prietenul meu grigore......astia da persoane de admirat.In general, domnule plesu ,nu prea am ce sa va reprosez,nici nu se cade sa aduc reprosuri unui om de cultura de nivelul dumneavoastra,.....de data asta insa.......Aveti absoluta dreptate in introducere.....in general suntem tentati sa criticam,sa sarim la jugulara.......si nu este chiar raul absolut ,nu este un lucru negativ prin excelenta.In general un perfectionist va critica ,pe cei din jur si chiar pe sine,in fond asta este secretul schimbarii,evolutiei,mersului inainte.O atitudine de multumire de autosatisfactie permanenta ne ar mentine la acelasi nivel sau chiar am involua. Tocmai de acea cred ca atitudinea de combat este chiar prolifica......insa nu trebuie sa confundam saritul la jugulara cu ,,cautatul nodului in papura'' sau ,,daca eu nu pot ,sa nu poata nimeni'',folosindu ne de piedica din dotare in idea de al da jos pe cel din frunte.

+1 (7 voturi)
Iuga Nicolae
21.01.2013, 10:54:22

Sunt sigur ca stiati dar ati fost neatent. Cand cineva ii scrie dlui A. Plesu nu scrie idea in loc de ideea.

+3 (5 voturi)
Romeo Dumitru
21.01.2013, 10:56:50

Dupa mine mai este un nume mare care lipseste de aici : Eugenia Voda cu a sa emisiune "Profesionistii". Pentru mine, insa, emisiunea cea mai valoroasa din peisajul TV este "Garantat 100%" a lui Catalin Stefanescu. Este o emisiune absolut minunata, de o inalta tinuta intelectuala, moderata cu un bun simt si cu o eleganta provenita clar din educatia copilariei sale. Ca sa nu mai vorbesc de profesionalismul cu care-si pregateste si documenteaza fiecare editie .... vine cu informatii despre invitati care de multe ori aduc chiar surpriza pe fetele acestora ... fara sa fie vorba de can-can-uri sau alte lucruri intime sau mai putin publicabile ... nu, doar informatii uitate sau neglijate in timp. Iar deschiderea cu care primoveaza muzica compusa si/sau cantata de tinari muzicieni ii aduce toate respectele mele ... de la muzica clasica ... trecand prin jazz si terminand cu underground. Bravo lui si sa speram ca politrucul de Saftoiu nu-i va face felu'

+13 (15 voturi)
Neculai Neagu
21.01.2013, 11:10:46

Cu tot respectul, trebuie amintita si d-na Eugenia Voda. Din pacate, dupa parerea mea, emisiunile bune sunt difuzate la ore nerezonabile!!!!

+10 (14 voturi)
George Pinca
21.01.2013, 11:34:56

asta cu "gandirea pozitiva e opusul gandiri"i nu o stiam, deep :)) iar "n-o fi dracul chiar aşa de monocolor" banuiesc ca va apartine ? sunt producatori la care ma uit, la catalin stefanescu si andi chiar cu regularitate, patapievici de asemenea nu-mi scapa pana s-a inregimentat politic, ceea ce a pus o oarecare distanta intre noi (acum i-au si defiintat canalul, pacat ca era singurul lucru bun din tvr, culturalul). vad aici un andrei plesu de care mi-era dor, care a trait in vecinatatea domnului noica, care concentreaza ideile in minimum de cuvinte, care nu se pierde in detalii si care da umorului sugubat o aroma culturala inimitabila. de data asta sunteti si pozitivist deci nu pot decat sa va multumesc pentru lectura reconfortanta domnule plesu !!

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (63)

Modifică Setările