Societate

articolul anterior articolul urmator

Mică antologie a patriotismului amărât

100
5 May 2014 09:54:27
Andrei Pleşu

Am publicat şi cu alte prilejuri textele de mai jos. Simt nevoia să le reamintesc cititorilor, într-un moment în care trîmbiţele unui patriotism rudimentar, lăutăresc, ţîfnos, au reaprins spiritele. Patriotismul a ajuns să fie un amestec indigest de vorbe lăcrămoase şi încruntături de grotă. Pentru campionii lui, patria nu trebuie „ajutată” decît cu linguşeli şi jocuri de bicepşi.

Ideea că o poţi iubi cu disperare, întristat de relele care o desfigurează (şi care, nu odată, vin din noi înşine) e prea subtilă pentru lătrătorii de paradă, convinşi că a te gudura servil în poala ţărişoarei e modul optim de a o sluji, cînd, de fapt, e un soi de răzgîi mai curînd dezonorant. În general, profesioniştii retoricii patriotarde sunt, mai curînd, oameni fără identitate, incapabili de isprăvi cu adevărat ziditoare şi, tocmai de aceea, dornici să se salveze identificîndu-se cu strămoşi mai făloşi. Gigi luat în sine nu e nimic. Dar Gigi ca „urmaş” al lui Ştefan cel Mare, sau ca verişor al lui Brâncuşi începe să creadă că există…

 
Se dedică ţoapei patriotice

Motto: „În perspectiva morţii mele, doresc sã fac aceastã confesiune: dispreţuiesc naţiunea germanã datoritã prostiei sale nesfîrşite şi roşesc la gîndul cã îi aparţin”
Arthur Schopenhauer

Am auzit, de curînd, că un parlamentar (anonim pentru mine, ca şi pentru mai toţi compatrioţii săi) s-a gîndit să propună o lege severă împotriva denigratorilor ţării. În cazul în care această lege se va vota, citatele care urmează vor echivala cu o delaţiune. Îmi asum acest risc.

Dimitrie Cantemir: „...dragostea ce avem pentru patria noastră ne îndeamnă, pe de o parte, să lăudăm neamul din care ne-am născut (...), iar pe de altă parte, dragostea de adevăr ne împiedică, într-aceeaşi măsură, să lăudăm ceea ce ar fi, după dreptate, de osîndit. Le va fi lor mai folositor dacă le vom arăta limpede în faţă cusururile care-i sluţesc, decît dacă i-am înşela cu linguşiri blajine şi cu dezvinovăţiri dibace (...). Din această pricină, vroim să mărturisim curat că noi, în năravurile moldovenilor, în afară de credinţa cea adevărată şi ospeţie nu găsim prea lesne ceva ce am putea lăuda(...). Năravurile bune sînt rare la ei. (...). Trufia şi semeţia sînt muma şi sora lor. (...)... nu cunosc măsura în nimic: dacă le merge bine sînt semeţi, dacă le merge rău îşi pierd cumpătul”. (Descrierea Moldovei, II, Cap.XVII).

Ion Ghica: „...a fost un timp cînd trebuia mare îndrăzneală şi abnegaţiune unui român, ca să cugete naţionalitate şi libertate. (...). Acum lucrurile s-au schimbat. A striga pe toate tonurile, cu vreme şi fără vreme, din gură şi din condei: patrie, libertate, egalitate, independenţă; a incrimina şi a batjocori pe acei care nu trec peste marginile moderaţiunii, a bunei cuviinţe şi a modestiei, a acuza de trădători pe oamenii cei mai devotaţi binelui ţării, a-i trata în mod ireverenţios, a-i lovi şi a-i insulta, nu numai că nu este periculos, dar este glorios şi chiar bănos. (...). Persecutările şi invectivele au rămas partea acelora care nu se suie pe streaşină ca să strige la patriotism, sau care nu se asociază cu acei care practică calomnia şi injuria în favoarea vreunui partid (...). Peste douăzeci, cincizeci, o sută de ani, poate că s-or găsi publicişti şi istorici care să arate generaţiilor viitoare în ce parte a fost mai multă şi mai adevărată iubire de ţară (...); pînă atunci însă, meritul şi gloria vor fi de partea sbierătorilor şi dibacilor, şi primejdia este mare” (Liberalii de altă dată, scrisoare către Vasile Alecsandri, 1880).

Mihai Eminescu: „Dar domnilor! Mi-e ruşine să fiu român! Dar ce fel de român? Român care vrea a-şi fi însuşit monopolul, privilegiul patriotismului şi-a naţionalităţei – aşa român de paradă mi-e ruşine să fiu. Naţionaliatea trebuie să fie simţită cu inima şi nu vorbită numai cu gura. Ceea ce se simte şi se respectă adînc se pronunţă arareori! Hebreii cei vechi n-aveau voie să pronunţe numele dumnezeului lor! Iubesc poporul românesc fără a iubi pe semidocţii şi superficialităţile sale” (Din manuscrise, Opere, vol.IX, p.459-460).

Ion Luca Caragiale: „Noi, românii, sîntem o lume în care, dacă nu se face ori nu se gîndeşte prea mult, ne putem mîndri că cel puţin se discută foarte mult”.

„Elementele de succes: măgulirea tuturor ideilor şi formulelor populare, pe care oricine le aplaudă automatic, sau prin imitaţie, precum: tinerimea română, economia română, femeia română, ţăranul român, muncitorul român, regatul român şcl.,şcl, - în genere fraza goală, declamaţia şarlatanească, lătrătura patriotică, naţională, română – cu un cuvînt, moftul...”

„M-am exilat şi atîta tot. Aerul aici [la Berlin, n.m. A.P.] îmi prieşte, sînt mulţumit cu ai mei şi nu am ce căuta acolo, unde linguşirea şi hoţia sînt virtuţi, iar munca şi talentul viţii demne de compătimit” (apud I.L.Caragiale, Despre lume, artă şi neamul românesc, ed. Dan C. Mihăilescu).

Octavian Goga: „Ţară de secături, ţară minoră, căzută ruşinos la examenul de capacitate în faţa Europei… Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoţii improvizaţi astăzi în moralişti, miniştrii care s-au vândut o viaţă întreagă, deputaţii contrabandişti… Nu ne prăbuşim nici de numărul duşmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoşătoare de meningită morală." (Jurnal, 1916, apud Florin Constantiniu, O istorie sinceră a poporului român).

Emil Cioran: „În România, tipul omului inteligent şi unanim simpatizat este chiulangiul sistematic, pentru care viaţa este un prilej de capriciu subiectiv, de exerciţiu minor al dispreţului, de negativitate superficială. N-am întîlnit om care să aibă o mai slabă aderenţă la valori ca românul”

„Nici un român nu se simte personal vinovat (...) dezertînd astfel de la responsabilitatea individuală”. (Schimbarea la faţă a României).

Cele de mai sus sunt doar un crîmpei din imensul inventar de exasperări, dezamăgiri şi apeluri la luciditate oferit de cultura autohtonă. Iubirea adevărată nu are nimic de pierdut cînd e dublată de simţul realităţii. Dimpotrivă.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Vanatorul/d.c.
5.05.2014, 10:00:56

Moto: „Când esti mort, nu stii ca esti mort. Pentru ceilalti e trist. La fel si când esti prost“ (Philippe Geluck) (Netot = Persoana cu mintea marginita, care pricepe greu un lucru, care actioneaza fara judecata (DEX '98) Fata de definitia de baza, subspecia romaneasca a netotului, e blagoslovita cu cateva caracteristici in plus: - e cea mai numerosa din UE; - e cea mai grobiana; - e cea mai zgomotoasa; - e cea mai lenesa si asistata social; - e cea mai curtata electoral de catre fostii securisti si activisti PCR plus progeniturile lor pesediste si penale; - are un tupeu si o nesimtire greu de atins de catre alticineva, fara o anestezie totala. Netotul roman varsa lacrimi pentru martirii revolutiei, dar o data la 4 ani voteaza cu entuziasm partidul ucigasului acestora. Netotul roman se plange de saracie, dar o data la 4 ani ii voteaza pe cei ce-l jefuiesc. Netotul roman infiereaza tovaraseste hotia, escrocheria si minciuna, dar ii caineaza pe infractorii notorii, atunci cand acestia sunt anchetati si condamnati. Netotul roman se bucura de toate drepturile si libertatile civile si religioase, iar in virtutea acestora se imbata cand are chef si bani, isi bate femeia si copiii, isi injura vecinii de mama focului iar apoi se declara crestin ortodox practicant, avand grija sa-si faca cruci ample si repetate ori de cate ori vede prin geamul tramvaiului sau autobuzului o biserica. Netotul roman are un dispret total fata de munca, educatie, cultura si lege. Netotul roman e un televizoman sensibil, drept pentru care varsa lacrimi de mila tuturor canaliilor, derbedeilor si golanilor politici si penali, holbandu-se ore in sir si tamp la canalul lui de suflet, Antena 3. Netotul roman poate chiar crapa in liniste de foame si de frig, atata timp cat propaganda pesedista il asigura ca singurul vinovat pentru pentru viata lui mizerabila e Chioru'-Dictatoru' Basescu si nu propria lui lene, nesimtire si nerozie. Netotul roman iubeste Rusia si uraste SUA si UE, care "vor sa-i fure tara si s-o colonizeze". A nu se confunda netotul roman cu netrebnicul roman (netrebnic=care este în stare sa comita fapte nedemne; mârsav; josnic; abject; infam; nemernic; ticalos-NODEX 2002). Desi face aceleasi lucruri ca si netotul, netrebnicul le face insa ipocrit si in deplina cunostiinta de cauza, urmarindu-si propriile interese meschine. Netrebnicul roman minte, manipuleaza, voteaza, slugareste infractorii si tradatorii de neam si tara, toate astea cu bunastiinta si pe bani, fiind absolut lipsit de moralitate, demnitate si constiinta. De altfel, caracterul mizerabil, atitudinea slugarnica fata de mafia trandafirie in simbria careia se afla si reactiile (comentariile) netrebnicului roman, vor putea fi vazute imediat chiar pe aceasta pagina.

+28 (58 voturi)
Mandy
5.05.2014, 10:12:22

Un domn preot scria despre criteriile crestine in temeiul carora avem posibilitatea sa ne orientam la votare. Intr-adevar, fara Dumnezeu nu putem face nimic. Si, stiind ca minciuna si hotia sunt de la diavol, ce se va alege de Romania daca e votat Ponta, si partidul lui?... La Certeze, Victor Ponta s-a ales cu o serie de fluieraturi. Ce face mitomanul incorigibil, aparator de hoti? Le-a spus participantilor ca Traian Basescu nu a putut sa vina, dar l-a rugat pe el sa le transmita un mesaj. „Presedintele tarii nu a putut sa vina. M-a rugat pe mine sa va salut pe toti. Dânsul nu o sa mai vina o perioada”, a declarat Ponta. În replica, seful statului a precizat: „În timp ce era copios fluierat la Certeze, premierul a simtit nevoia sa spuna ca are de transmis si un mesaj de la mine, crezând ca asa se vor opri fluieraturile. Nu i-am dat niciun mesaj sa îl transmita. Nici nu as fi putut sa o fac, dupa grobianismul pe care l-a aratat în aceste zile”... Intr-adevar, daca o femeie a avut curajul sa sara cu parasuta de la 4000 de metri, iar tu ai avut "curajul" ca in apa de 30 de cm sa te plimbi cu barca trasa de jandarmi, dupa mintea ta de las si de primitiv, nu puteai spune decat ca ca presedintele Traian Basescu "ataca cu parasute", în timp ce PSD are piloti?.. Acesta a fost mesajul presedintelui PSD, V.V.Ponta, in fata tineretului din partid... Asteptam raspunsul Dacianei la solicitarea Ruxandrei Dragomir, sa ne spuna ce parere are despre limbajul sotului sau la adresa femeilor din politica româneasca si daca sustine un asemenea comportament. Oricum, indiferent ce are Daciana de zis, nu vedem decat lasitate, minciuna, si mitocanie... Le votam?..

+25 (37 voturi)
Jupânu'
5.05.2014, 10:12:59

Fiecare natiune are o lista lunga de personalitati care au vorbit cu dispret despre natiunea din care fac parte. Rusii, francezii, nemtii ... astfel au ajuns anumite guverne sa scoata legi impotriva defaimarii natiunii, cu pedepse grele.

0 (8 voturi)
Jimi Hendrixrock
5.05.2014, 10:25:43

Frumoasa tara pacat ca e locuita, dar fiind la intretaiere de drumuri pe aici au trect multe natii cu care ne-am corcit rezultand o serie de caractere ce dau culoare acestui popor,culoare ce nu prea ne face cinstire in privinta caracterului si a felului nostru de a fi.Este injositor ca o natiune sa dea dovada de imbecilitate si sa votezi cu turma asa cum s-a votat la ultimele alegeri,sa-ti injuri intelectualii ,sa dai pensii uriase militarilor sa ignori medicii si profesorii,sa ai conducator un plagiator,Parlament plin de penali asta spune totul despre caracterul acestui popor si materialul uman din care-i este alcatuita structura.

+8 (20 voturi)
Taunul 77
5.05.2014, 10:30:16

Un text pentru gangsterii politici care in campaniile electorale se dau de ceasul mortii sa-si declare iubirea pentru tarisoara, iar in perioadele dintre alegeri se fac luntre-punte sa o jefuiasca. De asemenea un text si pentru cei care din ipocrizie si jigodism se prefac a-i crede, creditandu-i electoral pentru mici avantaje imediate, gen pomeni electorale de tot sortimentul si sperand apoi la alte beneficii de durata, gen cresteri salariale sau scutiri fiscale de tot felul, bineinteles nemeritate, pentru dobandirea carora nu sunt dispusi la niciun efort propriu.

+3 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările