Miercuri va fi vaccinat românul cu numărul 1.000.000. De ce apar cazuri de infectare după vaccin?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaccinare

Miercuri, numărul de persoane vaccinate împotriva Covid-19 în România va depăşi pragul de milion, a anunţat coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă.

„Mâine va fi vaccinată persoana cu numărul 1.000.000”, a anunţat marţi coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.

Comitetul naţional pentru vaccinarea împotriva Covid-19 a informat, marţi seara, că de la începutul campaniei de vaccinare, pe 27 decembrie 2020, au fost administrate 1.603.179 de doze unui număr de 983.997 de persoane, dintre care 364.814 cu o doză, iar 619.183 - şi cu doza a doua.

De la începutul imunizării, s-au înregistrat 5.587 de reacţii adverse la vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca. 

De ce apar cazuri de infectare după vaccin? 

Conform Ministerului Sănătăţii, după vaccinare, organismul are nevoie de timp pentru a produce un răspuns imun eficient. Această perioadă este cuprinsă între 7 şi 14 zile în general, inclusiv pentru vaccinurile anti-COVID 19 aprobate în prezent.

Această durată este explicată prin faptul că, pentru a determina un răspuns imun eficient, organismul are nevoie de câteva zile pentru a produce o cantitate suficientă de anticorpi.

Chiar şi în aceste condiţii, nu toate persoanele vaccinate cu o doză vor dezvolta anticorpi suficienţi pentru a oferi protecţie, ci va fi nevoie de un rapel, fapt confirmat de testele clinice efectuate de producătorii vaccinurilor.

În plus, infecţia cu virusul SARS-CoV-2 se poate manifesta între 2 şi 14 zile după ce o persoană s-a infectat, aceasta fiind perioada de incubaţie. Cu alte cuvinte, dacă o persoană a fost deja infectată înainte de administrarea vaccinului şi este în timpul perioadei de incubaţie, atunci va face boala chiar dacă se vaccinează.

Suprapunerea perioadei lungi de incubaţie cu durata până la care apare un răspuns imun adecvat şi protector explică de ce anumite persoane se vor infecta şi vor face boala în primele zile după vaccinare, după prima doză sau după rapel.

Trebuie menţionat că niciunul dintre vaccinurile aprobate până în prezent nu conferă o protecţie de 100% în ceea ce priveşte infectarea, deci vor exista cazuri de COVID-19 şi la persoanele vaccinate, însă mult mai puţine decât în populaţia nevaccinată.

În contextul cazurilor de COVID-19 diagnosticate în rândul persoanelor vaccinate în România, 3969 de persoane au fost diagnosticate după administrarea primei doze şi 446 după rapel. Jumătate dintre cazurile înregistrate la persoanele care au primit o singură doză s-au înregistrat într-un interval de 7 zile de la administrare, în perioada în care organismul nu a putut produce un răspuns imun eficient. La persoanele vaccinate cu ambele doze, jumătate din diagnosticele COVID-19 au fost înregistrate în primele 4 zile de la rapel.

În aceste condiţii, până când nu vor fi vaccinate suficiente persoane, iar răspândirea virusului în comunitate nu va fi semnificativ redusă, măsurile de protecţie (mască, distanţare, spălatul pe mâini) vor fi în continuare necesare inclusiv pentru persoanele vaccinate, pentru reducerea suplimentară a riscului de infecţie.

 

Vă mai recomandăm:

 

Cel mai mare Centru de vaccinare din Dobrogea a fost deschis. Aici, pot fi făcute 40 de vaccinuri simultan FOTO

 

Avertismentul medicilor veterinari despre un „antidot Covid-19“: „Ivermectina are efecte cancerigene“ 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite