Societate

articolul anterior articolul urmator

Miercuri va fi vaccinat românul cu numărul 1.000.000. De ce apar cazuri de infectare după vaccin?

4
3 Mar 2021 08:43:51
Autor: Mariana Iancu

Miercuri, numărul de persoane vaccinate împotriva Covid-19 în România va depăşi pragul de milion, a anunţat coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă.

„Mâine va fi vaccinată persoana cu numărul 1.000.000”, a anunţat marţi coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă.
 
Comitetul naţional pentru vaccinarea împotriva Covid-19 a informat, marţi seara, că de la începutul campaniei de vaccinare, pe 27 decembrie 2020, au fost administrate 1.603.179 de doze unui număr de 983.997 de persoane, dintre care 364.814 cu o doză, iar 619.183 - şi cu doza a doua.
 
De la începutul imunizării, s-au înregistrat 5.587 de reacţii adverse la vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca. 
 
De ce apar cazuri de infectare după vaccin? 
 
Conform Ministerului Sănătăţii, după vaccinare, organismul are nevoie de timp pentru a produce un răspuns imun eficient. Această perioadă este cuprinsă între 7 şi 14 zile în general, inclusiv pentru vaccinurile anti-COVID 19 aprobate în prezent.

Această durată este explicată prin faptul că, pentru a determina un răspuns imun eficient, organismul are nevoie de câteva zile pentru a produce o cantitate suficientă de anticorpi.

Chiar şi în aceste condiţii, nu toate persoanele vaccinate cu o doză vor dezvolta anticorpi suficienţi pentru a oferi protecţie, ci va fi nevoie de un rapel, fapt confirmat de testele clinice efectuate de producătorii vaccinurilor.

În plus, infecţia cu virusul SARS-CoV-2 se poate manifesta între 2 şi 14 zile după ce o persoană s-a infectat, aceasta fiind perioada de incubaţie. Cu alte cuvinte, dacă o persoană a fost deja infectată înainte de administrarea vaccinului şi este în timpul perioadei de incubaţie, atunci va face boala chiar dacă se vaccinează.

Suprapunerea perioadei lungi de incubaţie cu durata până la care apare un răspuns imun adecvat şi protector explică de ce anumite persoane se vor infecta şi vor face boala în primele zile după vaccinare, după prima doză sau după rapel.

Trebuie menţionat că niciunul dintre vaccinurile aprobate până în prezent nu conferă o protecţie de 100% în ceea ce priveşte infectarea, deci vor exista cazuri de COVID-19 şi la persoanele vaccinate, însă mult mai puţine decât în populaţia nevaccinată.

În contextul cazurilor de COVID-19 diagnosticate în rândul persoanelor vaccinate în România, 3969 de persoane au fost diagnosticate după administrarea primei doze şi 446 după rapel. Jumătate dintre cazurile înregistrate la persoanele care au primit o singură doză s-au înregistrat într-un interval de 7 zile de la administrare, în perioada în care organismul nu a putut produce un răspuns imun eficient. La persoanele vaccinate cu ambele doze, jumătate din diagnosticele COVID-19 au fost înregistrate în primele 4 zile de la rapel.

În aceste condiţii, până când nu vor fi vaccinate suficiente persoane, iar răspândirea virusului în comunitate nu va fi semnificativ redusă, măsurile de protecţie (mască, distanţare, spălatul pe mâini) vor fi în continuare necesare inclusiv pentru persoanele vaccinate, pentru reducerea suplimentară a riscului de infecţie.
 
Vă mai recomandăm:
 
Cel mai mare Centru de vaccinare din Dobrogea a fost deschis. Aici, pot fi făcute 40 de vaccinuri simultan FOTO
 
Avertismentul medicilor veterinari despre un „antidot Covid-19“: „Ivermectina are efecte cancerigene“ 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Eduard
3.03.2021, 10:19:16

Trebuie dublat ritmul de vaccinare prin aducerea in tara a cat mai mul;te vaccinuri disponibile. In ritmul actual 10 milioane de persoane sunt vaccinate in 20 de luni.

0 (2 voturi)
Sorin Ionascu
3.03.2021, 11:13:14

Eu am ramas neplacut surprins de atitudinea oficialilor, care au spus ca nu vor aduce vaccin rusesc sau chinezesc. Nu ca as avea vreo simpatie pentru ei, dar, daca vaccinurile chiar sunt bune si eficiente - lucru plauzibil - si sunt aprobate si de altii, inclusiv la nivel UE, nu vad de ce nu le-ar lua. Le stau in gat gazele rusesti sau milioanele de chinezarii care intra zilnic in tara? Nu. Atunci de ce le-ar sta in gat vaccinurile (daca nu au alte geshefturi personale)? Si rusii si chinezii ar putea livra cantitati considerabile de vaccin si s-ar putea scurta durata campaniei. Sunt multe persoane care ar accepta fara probleme aceste vaccinuri.

Sphinx
3.03.2021, 12:19:25

Pentru că vaccinul este un mare fâssss....

Constantine Constantine
3.03.2021, 13:06:52

""De ce apar cazuri de infectare după vaccin?""??? Raspunsul e simplu: vaccinul a fost facut pentru tulpina initiala si nu acopera in intregime tulpinile nou aparute.Nu puteti sa amagiti la nesfirsit. Initial se credea ca vor fi maxim 8 schimbari ale lipo proteinei coronavirusului. Probabil ca vor fi mult mai multe din moment ce la virusul sezonier AH1N1 [(asa zisa gripa porcina care de fapt se manifesta si la pasari(vezi gripa spaniola 1918) si oameni)] au fost descoperite pine in prezent 16 modificari la lipoproteina si 9 la enizima. Doar ca gripa AH1N1 este sub control, actualul vaccin antigripal tinind la respect toate modificarile tulpinii initiale. Cu certitudune ca asa se va intimpla si cu tulpinile de coronavirus dar acest lucru cere timp atit pentru cercetare cit si pentru omologarea vaccinurilor existente.Din acest motiv si daca vaccinarea va atinge 100% nu va exista imunitate de turma atit timp cit este posibil sa apara noi tulpini. In 2009 au fost peste 400000 de morti la aparitia noii tulpini la virusul H1N1 iar in 1918 cifra decedatilor a fost astronomica. Si atunci , ca si acum experimentarea vaccinuluia fost facuta pe viu ,lucru relativ firesc in caz de pandemie.In cazul virusului sezonier se dovedeste ca a fost un succes si probabil ca asa se va intimpla peste citiva ani si in privinta coronavirusului. Asta trebuie sa spuneti oamenilor si nu gogosi.Pina atunci trebuie derulate in continuare masurile in ce priveste distantarea sociala, masca de protectie si spalatul pe miini deoarece pina la eradicarea coronavirusului poate fi cale lunga.

-1 (1 vot)
Modifică Setările