Societate

articolul anterior articolul urmator

Mihaela Bilic, reacţie dură după ce a fost dată în judecată de Lygia Alexandrescu: „Mi se pare un fals intolerabil să profitaţi de percepţia deformată că sunteţi medic“

28
22 Aug 2019 20:41:47
Autor: Alexandra Constanda
Mihaela Bilic FOTO Eduard Enea
Mihaela Bilic FOTO Eduard Enea

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic a reacţionat dur după ce a fost dată în judecată de Lygia Alexandrescu, preşedintele Societăţii Române de Educaţie Nutriţională, pentru comentarii defăimătoare. Mai exact, într-o serie de postări pe Facebook, dr. Bilic a precizat că Alexandrescu nu este doctor, ci a absolvit Facultatea de Chimie, iar acest lucru nu-i dă dreptul să ofere consultaţii.

Mihaela Bilic a fost dată în judecată de Lygia Alexandrescu după ce a acuzat-o că a lăsat să se înţeleagă că este medic, lucru neadevărat, şi a profitat de această titulatură. 
 
„Cine este pretinsa victimă a comentariilor mele, pretins calomnioase? Nimeni alta decât Lygia Alexandrescu, nutriţionista care ani la rând s-a afişat cu/s-a bucurat de titulatura de «doctor/medic nutriţionist». Sau a evitat cu abilitate să corecteze percepţia publică şi a reprezentanţilor mass-media cu privire la calitatea profesională pe care (nu) o deţine“, a scris Bilic pe Facebook. 
 
Celebrul medic nutriţionist a precizat că Alexandrescu solicită în instanţă despăgubiri financiare consistente, dar şi retragerea tuturor comentariilor ce o vizează şi „o campanie în presă de «curăţare» a imaginii“. Preşedinta Societăţii Române de Educaţie Nutriţională susţine că postările făcute de dr. Bilic i-au adus prejudicii de imagine şi au condus la pierderi financiare.

Într-un drept la replică, Mihaela Bilic subliniază că nu o priveşte activitatea pe care Lygia Alexandrescu o desfăşoară în domeniul nutriţiei, ci vede o problemă în faptul că profită de percepţia deformată „creată şi întreţinută cu bună ştiinţă“ potrivit căreia are studii medicale. „Acest fals mi se pare intolerabil. Nu aveţi dreptul să lăsaţi să se înţeleagă că sunteţi medic sau să toleraţi cu bună ştiinţă şi satisfacţie să fiţi confundată cu un medic! Aveţi bunul simţ şi decenţa de a vă recunoaşte şi afirma public, clar şi limpede profesia“, spune Bilic. 
 
Lygia Alexandrescu (foto dreapta) este licenţiată în chimie şi fizică la Facultatea de Chimie a Universităţii Bucureşti, cu master în Ştiinţe Inginereşti la Universitatea din Western Ontario şi doctorat în Inginerie Chimică la Universitatea Politehnică Bucureşti. „Fapt ce nu vă califică la acordarea de consultaţii, mai ales când e vorba de copii, femei gravide şi persoane cu patologii diferite“, punctează Bilic. 
 
Redăm postarea doctorului Mihaela Bilic: 
 
Stimată doamnă doctor inginer chimist,
 
Activitatea dvs. în domeniul nutriţiei nu mă priveşte, atâta timp cât cei care vă trec pragul, fie oamenii care apelează la serviciile dvs., fie mass-media ştiu cu cine stau de vorbă, care vă sunt pregătirea şi profesia reale. De asemenea, am recunoscut/admis mereu că sfaturi de nutriţie poate să dea oricine, de la antrenorul sportiv până la bunica (care apropo, chiar ştie multe despre mâncare). Este însă o chestiune total distinctă să vă bucuraţi şi să profitaţi de percepţia deformată (creată şi întreţinută cu bună ştiinţă) a oamenilor care vă cred medic şi care au încredere în dvs. pentru că v-au văzut la televizor (unde, ca din întâmplare, sunteţi numită medic nutriţionist). Acest fals mi se pare intolerabil. 
 
Desigur, nefiind medic, nu aţi depus jurământul lui Hipocrate şi nici nu ştiţi cât de mare responsabilitate îţi revine atunci când ai grijă de viaţa şi sănătatea oamenilor. Şi apropo de medici, halatul alb, doamnă doctor inginer chimist, este prin definiţie „uniforma“ pe care o poartă absolvenţii de medicină. Cei care fac Facultatea de Chimie pot purta halatul alb în laborator, unde se lucrează cu prafuri şi substanţe, nicidecum cu oameni. 

Conform documentelor ataşate la plângerea făcută împotriva mea, sunteţi licenţiată în chimie şi fizică la Facultatea de Chimie a Universităţii Bucureşti, cu master în Ştiinţe Inginereşti la Universitatea din Western Ontario şi doctorat în Inginerie Chimică la Universitatea Politehnică Bucureşti, fapt ce nu vă califică la acordarea de consultaţii, mai ales când e vorba de copii, femei gravide şi persoane cu patologii diferite. 
 
Nu, doamnă doctor inginer chimist, nu aveţi dreptul să lăsaţi să se înţeleagă că sunteţi medic sau să toleraţi cu bună ştiinţă şi satisfacţie să fiţi confundată cu un medic! Aveţi bunul simţ şi decenţa de a vă recunoaşte şi afirma public, clar şi limpede profesia. Sunt o mulţime de nutriţionişti ne-medici care îşi fac treaba cu seriozitate şi demnitate, asumându-şi calitatea profesională şi informându-şi transparent şi cu bună-credinţă clienţii ce pregătire au.
 
Cât despre pretenţiile dvs. de a vă reabilita imaginea în presă, o să vă dezamăgesc: eu nu-mi fac reclamă nici măcar mie, personal. Îmi pare rău că postările mele au determinat scăderea încasărilor dvs., probabil pacienţii, care au aflat că nu sunteţi medic, au renunţat să vă mai asculte sfaturile. Pardon, trebuie să spun „clienţi“, pacienţi au doar cei care prestează activitate medicală, deci nu e cazul dvs. Însă dacă aţi fi fost medic aţi fi ştiut că relaţia dintre pacient şi medic se bazează, mai presus de toate, pe încredere. Or, în cazul dumneavoastră, înşelarea încrederii oamenilor este cea care v-a condus la pierderea clienţilor şi nu postarea mea de pe Facebook. Nu am stat la uşa clinicii dvs. ca să îi opresc pe oameni (sau televiziunile) să intre (cum vă plângeţi judecătorilor), ei au luat singuri decizia să vă părăsească. Nu o să vă despăgubesc eu pentru asta, mai ales că în ultimii ani nu am mai făcut consultaţii individuale cu pacienţii, ci am ales să transmit tot ce ştiu, să fac educaţie în nutriţie. 
 
Cu siguranţă justiţia va lămuri această situaţie, între timp fiecare dintre noi este liberă să-şi desfăşoare activitatea aşa cum consideră mai bine, cum îi dictează conştiinţa. Iar dacă dvs, doamna doctor inginer chimist-nutriţionist, vă simţiţi ameninţată de vorbele mele, nu pot să spun decât că-mi pare rău, dar asta îmi confirmă faptul că am atins un subiect sensibil. 
 
Nu o să tac până când ţara întreagă nu va şti cine sunteţi cu adevărat. Consultanţă în nutriţie puteţi face nestingherită, consultaţii nu!! Şi nu e o chestiune de semantică, ci de onoare. Profesională. Sau profesionistă?!
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

28 Comentarii

GAN
22.08.2019, 21:16:17

pe romaneste....Bilic i-a plasat una din fundu' gradinii Lygiei noastre

+5 (7 voturi)
Tomescu Tom
22.08.2019, 21:31:34

Pai ...... .................doamna licenţiată în chimie şi fizică la Facultatea de Chimie a Universităţii Bucureşti, cu master în Ştiinţe Inginereşti la Universitatea din Western Ontario şi doctorat în Inginerie Chimică la Universitatea Politehnică Bucureşti.. .... ....abia incape pe scaun .... :))))))...si zau ...nu este o perceptie deformata.... :)))))

+11 (11 voturi)
IonIon Codreanu
22.08.2019, 21:45:17

A mai existat un inginer francez care s-a ocupat de nutriție, este vorba de Michel Montignac, a cărui metodă, bazată pe înțelegerea îngrășării, chiar dă rezultate. Dar el NICIODATĂ nu s-a dat medic și deși a intrat în conflict cu unii medici nutriționiști, metoda lui a cam fost acceptată, printre altele. D-na Bilic, pentru care am tot respectul, are deplină dreptate! Nimeni care nu este medic nu poate uzurpa acest titlu fără consecințe penale!

+13 (13 voturi)
geek-a-contra
22.08.2019, 21:50:27

sint curios.. in Ro, incercarea de asumare fara drept a unei calificari, in cazul de fata cea de medic, si acordrea de sfaturi de natura medicala fara a avea calificarile si autorizarile legale necesare nu se numeste inselaciune si nu se pedepseste prin efectul legii? daca doamna in cauza ar incerca sa faca asta in sua, de exemplu, nu ar avea nevoie de mult timp sa vada, ptr mult timp... :), interiorul o institutii corectionale si sa ramina fara un capat de ata in proprietate....

+12 (12 voturi)
Jane Doe
22.08.2019, 22:14:57

Bravo, doamnei doctor Bilic! Ar trebui să-i atragă atenția cineva și domnului Mencinicovski în acest sens și nu numai. Ce să mai vorbim de cei din mass-media care i se adresează ministrului Sănătății, economist Sorina Pintea, cu ”doamna doctor Pintea”, fără a fi corectați de persoana în cauză.

+10 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (28)