Mihai Bendeac şi banalitatea violenţei împotriva femeilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Bendeac, un prezentator român, a postat pe pagina personală de Facebook un clip care arată cum două tinere, probabil liceene sau studente, refuzau să se legitimeze în faţă unor poliţişti după ce acestea au adresat invective când au trecut pe lângă ei.

Conform declaraţiilor fetelor, ele au înjurat pentru că s-au speriat când poliţiştii au pornit brusc sirenele atunci când treceau strada. Clipul este însoţit de un comentariu grav din partea lui Bendeac: „De-asta n-aş fi putut niciodată să lucrez în poliţie. Că nu aş avea răbdare şi una ca asta şi-ar aduna dinţii de pe jos... În orice caz, e din ce în ce mai plin de mucoase care au senzaţia că, dacă nu sunt foarte urâte şi câţiva băieţi mai şmecheri le dau târcoale, sunt deasupra universului. Iar, când deschid gura, auzi timbrul acela vocal de neconfundat. Acela îngălat, ăla care emană lipsă de educaţie, de feminitate, de... Mă rog..” 

Comentariul a primit peste nouă mii de aprecieri, iar câteva ore mai târziu prezentatorul a postat un alt video în care glumea  la posibilitatea că fetele ar fi fost violate de către poliţişti. 

image

Comentariul lui Bendeac nu este doar o reacţie la lipsă de respect a cetăţenilor faţă de poliţie. Lipsă de educaţie şi de feminitate menţionate de prezentator sunt o referinţă, mai mult sau mai puţin conştientă, la faptul că în mod tradiţional, femeile sunt socializate să accepte o poziţia subordonată în societate. Bendeac sugerează că femeile tinere şi atrăgătoare care au încredere în ele, sfidează bărbaţii şi nu răspund la comportamentele autoritare ale acestora, trebuie pedepsite într-un mod extrem de brutal care să le rănească grav şi să le desfigureze. Imaginaţi-vă de câte ori şi cât de violent ar trebui să fie lovită o persoană pentru a rămâne fără dantură.

Consecintele extreme ale unei astfel de sistem de credinte pot fi regăsite peste tot in lume. De exemplu, în SUA, Elliot Rodgers, un student timid de 22 de ani din California a ucis şase oameni în 2014 pentru a se răzbuna pentru că femeile nu îi arătau admiraţia care considera că i se cuvenea. În India, sute de femei cad pradă anual atacurilor cu acid după ce refuză propunerile în căsătorie sau avansurile sexuale ale bărbaţilor.

Comunitatea trebuie să respecte poliţia şi legea, dar şi poliţia trebuie să respecte comunitatea. Oricât de multe cuvinte injurioase ar rosti cineva, nu există nicio justificare pentru folosirea violenţei.  

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite