Societate

articolul anterior articolul urmator

Mihai Bendeac şi banalitatea violenţei împotriva femeilor

79
16 May 2015 21:39:45
Monica Stancu
Mihai Bendeac FOTO Dorin Constanda
Mihai Bendeac FOTO Dorin Constanda

Mihai Bendeac, un prezentator român, a postat pe pagina personală de Facebook un clip care arată cum două tinere, probabil liceene sau studente, refuzau să se legitimeze în faţă unor poliţişti după ce acestea au adresat invective când au trecut pe lângă ei.

Conform declaraţiilor fetelor, ele au înjurat pentru că s-au speriat când poliţiştii au pornit brusc sirenele atunci când treceau strada. Clipul este însoţit de un comentariu grav din partea lui Bendeac: „De-asta n-aş fi putut niciodată să lucrez în poliţie. Că nu aş avea răbdare şi una ca asta şi-ar aduna dinţii de pe jos... În orice caz, e din ce în ce mai plin de mucoase care au senzaţia că, dacă nu sunt foarte urâte şi câţiva băieţi mai şmecheri le dau târcoale, sunt deasupra universului. Iar, când deschid gura, auzi timbrul acela vocal de neconfundat. Acela îngălat, ăla care emană lipsă de educaţie, de feminitate, de... Mă rog..” 

Comentariul a primit peste nouă mii de aprecieri, iar câteva ore mai târziu prezentatorul a postat un alt video în care glumea  la posibilitatea că fetele ar fi fost violate de către poliţişti. 

Comentariul lui Bendeac nu este doar o reacţie la lipsă de respect a cetăţenilor faţă de poliţie. Lipsă de educaţie şi de feminitate menţionate de prezentator sunt o referinţă, mai mult sau mai puţin conştientă, la faptul că în mod tradiţional, femeile sunt socializate să accepte o poziţia subordonată în societate. Bendeac sugerează că femeile tinere şi atrăgătoare care au încredere în ele, sfidează bărbaţii şi nu răspund la comportamentele autoritare ale acestora, trebuie pedepsite într-un mod extrem de brutal care să le rănească grav şi să le desfigureze. Imaginaţi-vă de câte ori şi cât de violent ar trebui să fie lovită o persoană pentru a rămâne fără dantură.

Consecintele extreme ale unei astfel de sistem de credinte pot fi regăsite peste tot in lume. De exemplu, în SUA, Elliot Rodgers, un student timid de 22 de ani din California a ucis şase oameni în 2014 pentru a se răzbuna pentru că femeile nu îi arătau admiraţia care considera că i se cuvenea. În India, sute de femei cad pradă anual atacurilor cu acid după ce refuză propunerile în căsătorie sau avansurile sexuale ale bărbaţilor.

Comunitatea trebuie să respecte poliţia şi legea, dar şi poliţia trebuie să respecte comunitatea. Oricât de multe cuvinte injurioase ar rosti cineva, nu există nicio justificare pentru folosirea violenţei.  

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

79 Comentarii

M.C
16.05.2015, 23:22:52

"sfidează bărbaţii şi nu răspund la comportamentele autoritare ale acestora trebuie pedepsite într-un mod extrem de violent care să le rănească grav şi să le desfigureze. Imaginaţi-vă de câte ori şi cât de violent ar trebui să fie lovită o persoană pentru a rămâne fără dantură." ai mancat de pe jos? te doare mana sa scoti un buletin? mai si strambi din nas

+7 (21 voturi)
Monica Stancu
17.05.2015, 00:04:27

Multumesc pentru ca ai citit articolul. Problema mea nu este cu faptul ca politistii le-au cerut buletinul, ci cu faptul ca o persoana publica instiga la violenta impotriva femeilor. Orice om echilibrat ar fi de acord ca nu este normal ca o persoana sa fie desfigurata si atacata cu bestialitatea sugerata de Bendeac pentru niste comentarii sau pentru ca nu a aratat un buletin. Politia este o institutie care trebuie sa ne apere, nu sa ne atace, si nu ar trebui sa ne fie frica de ea.

+2 (38 voturi)
Utilizator Adevărul
17.05.2015, 10:29:25

Comentariu considerat abuziv.

ionescu cristi
17.05.2015, 10:30:48

Nici o religie nu promoveaza femeia. Bazele misoginismului pe pamant au fost puse de catre religii ,prin faptul ca primul pacat facut pe pamant este atribuit femeii si din aceasta cauza toate relele din lume i-au fost atribuite.Toate aceste pacate atribuite femeii de catre Biblie,actioneaza ca femeia sa se simta vinovata si de aceea mai atasata de religie.Aceasta este explicatia reala a cauzei numarului mare de femei religioase,vinovatia fata de toate pacatele terestre atribuite acesteia de creatorii antici ai Bibliei. Si ca pacatele sa se "spele", se duc la biserica.Cititi mai bine Biblia sa vedeti ca sunt sute de pasaje in care femeia este injosita pot spune ,tratata de inferioara barbatului ,etc. Nu sunt surprins sa vad indoctrinatii persistand in ideologia lor,ne putand combate imoralitatea.Pentru ca indoctrinarea in sine consta in a crea o ambianta in care perceptiile sale devin referinta. Conceptul biblic in care femeia se face vinovata de aparitia"pacatelor" pe pamant ,duce la violenta fata de femei.

+3 (19 voturi)
Utilizator Adevărul
17.05.2015, 10:31:41

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (79)

Modifică Setările