Societate

articolul anterior articolul urmator

Mihăilă: Tulpina Delta probabil că şi la noi începe să devină dominantă. INSP a estimat că la mijlocul lui septembrie vom avea peste 1.600 de cazuri pe zi

4
30 Jul 2021 00:31:34
Autor: Anne-Marie Sandu
FOTO Facebook
FOTO Facebook

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a vorbit, joi seară, la TVR, despre cele patru scenarii privind potenţiala evoluţie a numărului de infectări în valul 4 al pandemiei în România.


Mihăilă afirmă că Institutul Naţional de Sănătate Publică "preconizează scenariul în care evoluţia este cea mai rapidă şi cu cele mai multe cazuri tocmai din cauză că tulpina Delta în toată Europa de vest şi probabil că şi la noi începe să devină dominantă şi este mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare, motiv pentru care ne aşteptăm la evoluţii rapide ale numărului de cazuri", menţionând însă că pentru persoanele vaccinate această evoluţie nu reprezintă un risc. Ea arată că INSP se aşteaptă la peste 1.600 de cazuri pe zi la mijlocul lunii septembrie, "dar la cum evoluează lucrurile, le vom trimite să reanalizeze, că s-ar putea ca evoluţia să fie mai rapidă şi numărul mare de cazuri să apară mai repede decât 15 septembrie".
 
"INSP-ul preconizează scenariul în care evoluţia este cea mai rapidă şi cu cele mai multe cazuri tocmai din cauză că tulpina Delta în toată Europa de vest şi probabil că şi la noi începe să devină dominantă şi este mult mai contagioasă decât tulpinile anterioare, motiv pentru care ne aşteptăm la evoluţii rapide ale numărului de cazuri. Partea bună totuşi este că pentru persoanele vaccinate această evoluţie rapidă şi această agravare a valului 4 nu reprezintă un risc. Vaccinurile, vaccinarea completă protejează cu peste 90% în faţa riscului de spitalizare şi niciunul din decese nu a apărut la persoane vaccinate", a afirmat ministrul Sănătăţii.
 
Mihăilă a explicat că şi decesele la persoane infectate cu tulpina Delta au fost la oameni nevaccinaţi.
 
"Nicio persoană vaccinată nu a decedat datorită infecţiei cu tulpina Delta", a subliniat ea.
 
Mihăilă a afirmat că specialiştii se aşteaptă la un număr mare de infecţii, dar partea optimistă este că persoanele vaccinate sunt protejate.
 
"Spitalele, dacă avem suficientă populaţie vaccinată, nu mai sunt depăşite. Dacă nu mai sunt depăşite, înseamnă că cei care dezvoltă forme de boală care necesită spitalizare au acces mai uşor la servicii medicale (...)", a punctat ministrul.
 
Întrebată dacă s-ar putea ajunge din nou la 10.000 de cazuri zilnic, Mihăilă a arătat că scenariile INSP nu merg până la acest număr.
 
"Ei au estimat că la mijlocul lui septembrie vom avea peste 1.600 de cazuri pe zi, dar la cum evoluează lucrurile, le vom trimite să reanalizeze, că s-ar putea ca evoluţia să fie mai rapidă şi numărul mare de cazuri să apară mai repede decât 15 septembrie. Practic, creşterile sunt mult mai rapide cu tulpină Delta comparativ cu celelalte tulpini", a arătat Ioana Mihăilă.
 
Ministrul a explicat că există un plan pe baza căruia s-ar putea creşte din nou numărul de paturi pentru pacienţii COVID-19 din spitale, dacă situaţia o va impune.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Utilizator Adevărul
30.07.2021, 00:41:24

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
30.07.2021, 02:24:31

Comentariu considerat abuziv.

Stefan din Nord
30.07.2021, 08:23:40

De ar avea gura aurita si sa fie doar 1600 de cazuri pe zi .

-74 (74 voturi)
Davide Isa revine
30.07.2021, 08:38:05

Doar din pixul ei a(i)urit o "sa fie" si "o sa dreaga" .... ps: n-aveti ambitie daca nu bagati "stirea" de vreo 10 ori pe zi, ca doar de-aia va platesc stapanii...

-63 (65 voturi)
Modifică Setările