Mii de bebeluşi, externaţi din maternităţi fără vaccin împotriva hepatitei B

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de bebeluşi au fost lăsaţi fără vaccin FOTO Adevărul
Mii de bebeluşi au fost lăsaţi fără vaccin FOTO Adevărul

Probleme Maternităţile din ţară se confruntă cu o criză fără precedent de vaccin împotriva hepatitei B. Nici serul împotriva tuberculozei nu se află pe stoc, spre disperarea părinţilor.

Mii de bebeluşi care s-au născut în ultima lună şi jumătate nu au fost vaccinaţi împotriva hepatitei B, spre disperarea mămicilor, dar şi a medicilor pediatri.

Chiar dacă Ministerul Sănătăţii a promis că va achiziţiona 200.000 de doze de ser antihepatic, acesta nu a ajuns încă pe stocul maternităţilor, iar din farmacii lipseşte cu desăvârşire, cu toate că mămicile ar fi dispuse să-l cumpere cu bani din propriul buzunar.

Iar criza de vaccin vine concomitent cu anunţul făcut de profesorul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Matei Balş, care atrage atenţia că virusul hepatitic A, care se transmite prin nespălarea mâinilor şi apă contaminată s-a întors pe piaţa medicală cu afectări severe, iar combinat cu virusurile hepatitice B şi C, poate să genereze „forme fulminante de boală”.

„Suntem la mâna producătorilor de vaccin!“

„Situaţia este foarte gravă, vorbim de mii de copii la nivel naţional care au rămas nevaccinaţi. Cine poate avea garanţia că acei părinţi se vor întoarce cu ei în maternitate pentru a le administra prima doză? Vaccinul împotriva hepatitei B nu îl găsim nici în farmacii, mămicile sunt îngrijorate. Pesonal, sunt revoltată că această situaţie se repetă de trei ani încoace, în lunile mai-iunie-iulie. Nu este normal!”, a explicat Marinela Debu, viitoare mămică şi purtătoare a virusului hepatic B, adăugând că nici măcar clinica privată în care a ales să nască nu are pe stoc vaccinul menţionat.

De exemplu, la Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi nu mai puţin de 1.000 de copii au fost trimişi acasă fără a fi imunizaţi împotriva hepatitei B şi a tuberculozei. Şefa unităţii medicale speră, însă, că lucrurile vor intra pe făgaşul normal în perioada imediat următoare.

„Riscul de a contacta hepatita B sau TBC este minor. Oricum, sunt multe mame care refuză să facă aceste vaccinuri şi cu asemenea situaţii ne confruntăm destul de des, din păcate. Practic, cei care au fost lăsaţi să plece vor face dozele la cabinetul medicului de familie sau la dispensar”, a declarat profesorul Maria Stamatin, directorul maternităţii.

Pe de altă parte, medicii de familie atrag atenţia că ei pot administra în cabinet vaccinul antihepatic B din luna a treia de viaţă şi pe cel din a şasea lună de viaţă. În schimb, ei nu pot imuniza copilul împotriva tuberculozei, subliniază Dana Ştefănescu, medic de familie şi membru în Comisia de Vaccinare, atrăgând atenţia că din maternităţi lipseşte şi vaccinul contra TBC.

„Nici noi nu avem vaccinul la cabinet, dar sperăm ca situaţia să fie rezolvată până în septembrie. Suntem la mâna producătorilor de vaccin”, a explicat doctorul.

Copiii, readuşi în maternităţi

Acelaşi lucru îl afirmă şi oficialii din Ministerul Sănătăţii care pun întârzierile pe seama numărului mic de producători de vaccin care mai fabrică aceste produse.

„Săptămâna viitoare vor fi recepţionate primele 110.000 de doze de vaccin BCG, urmând a fi distribuite în unităţile din teritoriu. Totodată, până la sfârşitul lunii august, vor fi recepţionate şi 50.000 de doze de vaccin hepatitic B. E o problemă legată de disponibilitatea de vaccinuri pe piaţă în general, nu este vizată doar România. Cei care nu au vaccinat copiii trebuie să-i readucă obligatoriu în maternităţi pentru imunizare”, a explicat şi conferenţiarul Alexandru Rafila, consilier în Ministerul Sănătăţii.

În acest an, MS va achiziţiona peste 500.000 de doze de vaccin BCG şi peste 200.000 de doze de vaccin hepatitic B.

Boala „mâinilor murdare“ revine în forţă

Virusul hepatitic A, care se transmite prin nespălarea mâinilor şi apă contaminată şi care „a stat cuminte” ani în şir, vine acum pe piaţa medicală cu afectări severe şi, combinat cu virusurile hepatitice B şi C, poate să genereze „forme fulminante de boală”. Aşa a declarat profesorul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Matei Balş. „Virusul hepatitic A îşi modifică modul de a interacţiona cu organismul uman, iar aceste forme fulminante sunt şi cele care necesită protezare hepatică, respectiv aşa-zisul ficat artificial”, a declarat medicul.

Virusul hepatitic se transmite pe cale fecal-orală, adică prin mâini murdare şi apă contaminată. „Când vorbim de hepatita A, vorbim de igienă şi de comportament în societate. Un lucru foarte important, această boală poate fi prevenită prin vaccinare”, a mai spus Streinu-Cercel.

Părinţii, disperaţi: vaccinurile lipsesc din maternităţile din toată ţara

Timişoara. Maternităţile duc lipsă de vaccin antihepatita B, dar şi anti-TBC. În iulie, nu a existat deloc ser antihepatic, în timp ce serul împotriva tuberculozei s-a epuizat zilele acestea. „Nu avem ce face, aşteptăm rezolvarea de la Ministerul Sănătăţii. Dar situaţia nu este aşa de periculoasă pentru bebeluşi, care pot fi imunizaţi şi mai târziu, nu doar imediat după naştere. Însă părinţii sunt disperaţi“, a declarat doctorul Constantin Ilie, şeful secţiei de Neonatologie din cadrul Maternităţii Bega.
 
Iaşi. Vaccinul antihepatic lipseşte, de mai bine de o lună, din cele două maternităţi ieşene, „Cuza Vodă“ şi „Elena Doamna“. „Serul ar fi trebuit să ajungă în spitale din iulie. Nu ştim când vor veni acestea, aşteptăm veşti de la minister“, a arătat şi Marius Voicescu, purtător de cuvânt al DSP Iaşi.

Cluj. În unele spitale, vaccinul antihepatic pentru bebeluşi s-a epuizat de circa două luni. La nivelul judeţului, necesarul este de 500 - 550 de doze lunar. Oficiali i DSP Cluj susţin că au fost informaţi de Ministerul Sănătăţii că vor primi vaccinul la începutul acestei luni.

Constanţa. Şi din maternitatea din Constanţa lipsesc de aproape două luni vaccinurile contra hepatitei B şi contra tuberculozei (BCG). Doctorul Mihnea Avram, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, asigură, însă, că odată ce ministerul va trimite dozele, medicii de familie vor imuniza toţi bebeluşii.
Sibiu. Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sibiu, în cadrul căruia funcţionează singura maternitate de stat din oraş, spun că vaccinurile pentru nou-născuţi lipsesc şi de aici de circa o lună. „Am făcut toate demersurile către DSP, dar vaccinul se virează centralizat de Ministerul Sănătăţii. Schema de vaccinare se va relua conform instrucţiunilor pe care le vom primi tot de la minister“, spune Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare.  

Craiova. Vaccinurile pentru nou-născuţi s-au epuizat, încă din iunie, la Spitalul Judeţean din Craiova şi la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia“. La nivelul judeţului sunt circa 500 de bebeluşi nevaccinaţi. „Ultima zi în care am vaccinat copii împotriva hepatitei B a fost 3 iunie, de atunci dozele lipsesc“, a spus Constanţa Preda, şefa Secţiei de Neonatologie a Spitalului Judeţean.    

Vaslui. Vaccinul HB Pediatric lipseşte din cele trei maternităţi din judeţ. De atunci, peste 380 de nou-născuţi au fost externaţi fără a fi imunizaţi împotriva hepatitei tip B. „Copiii nevaccinaţi în maternităţi vor fi recuperaţi prin intermediul medicilor de familie, imediat ce va fi reînnoit stocul“, a explicat Mihaela Topliceanu, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite