Mii de pacienţi care ar avea nevoie de endoprotezare, aşteptaţi la spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerul Spitalului Foişor, Cristian Stoica, a declarat miercuri că va veni un val aproape dublu de pacienţi care vor avea nevoie de endoprotezare, după ce din cauza fondurilor reduse au fost achiziţionate proteze ieftine sau din cauză că bolnavii nu au mai venit la control după operaţie.

„Va veni un val aproape dublu de pacienţi care vor avea nevoie de endoprotezare, probabil 20.000. Până acum am avut 11.000, iar 30% aveau montate proteze ieftine. Din cauza crizei a existat tendinţa de a folosi cele mai ieftine proteze pentru a rezolva cât mai multe cazuri, iar amânarea reviziei protezei duce la costuri de zece ori mai mari decât cele pentru proteza primară. Fac apel la toţi pacineţii să meargă la control prost implantare ca să se evite reviziile costisitoare”, a spus Stoica, miercuri, cu ocazia sesiunii speciale de analiză a Registrului Naţional de Endoprotezare (RNE).

În România există doar 48 de endoproteze de şold la 100.000 de locuitori şi doar zece endoproteze de genunchi la 100.000 de locuitori. Din 76.575 de endoproteze primare, o treime sunt proteze parţiale, incluzând proteza Moore care costă între 70 şi 150 euro, prezentă în peste 21.000 de cazuri, a arătat medicul.

„Din cauza situaţiei economice, există tendinţa rezolvării cazurilor cu cele mai mici costuri endoprotetice posibile pentru a rezolva un număr cât mai mare de pacienţi, fără a lua în considerare costurile ulterioare cu mult mai mari”, a mai spus Stoica, adăugând că pot apărea complicaţii generate de reintervenţii, degradare rapidă şi nevoia de a înlocui proteza parţială cu una totală.

Potrivit medicului, neajunsurile endoprotezelor ieftine sunt foarte mari, atât pentru pacienţi, cât şi pentru spitale.

Totodată, amânarea reviziei componentelor endoprotetice conduce la complicaţii implicite precum fracturile endoprotetice, a mai spus Stoica. Astfel, este necesară dotarea uniformă a tuturor serviciilor/secţiilor de ortopedie din ţară, pentru a asigura o egalitate de şanse de tratament tuturor bolnavilor.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Cristian Buşoi, prezent la conferinţă a declarat că în 2014 vor fi alocate fonduri mai mari pentru ortopedie.

Sesiunea de analiză, desfăşurată miercuri, a avut la bază concluziile primului Raport Anual al Registrului National de Endoprotezare, publicat în octombrie 2013.

În acest raport au fost analizate datele privind 81.288 de intervenţii chirugicale realizate de peste 570 de medici în peste 80 de spitale în perioada 2001 – 2011.

Registrul Naţional de Endoprotezare funcţionează din 2001 şi are peste 100.000 de pacienţi înregistraţi.

Scopul acestuia este îmbunătăţirea serviciilor medicale oferite pacienţilor şi supravegherea pentru depistarea din timp a implanturilor cu deficienţe. De asemenea, RNE se prezintă ca o bază de date pentru fiecare serviciu de ortopedie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite