Miliardarul Charles Simonyi vrea să creeze o bibliotecă în spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viitorul turist spaţial, miliardarul american de origine ungară Charles Simonyi, visează la o bibliotecă în spaţiu pe care s-o transporte cu ocazia zborului său în cosmos, care va avea loc

Viitorul turist spaţial, miliardarul american de origine ungară Charles Simonyi, visează la o bibliotecă în spaţiu pe care s-o transporte cu ocazia zborului său în cosmos, care va avea loc în luna aprilie.

"Peste tot unde se află oameni, trebuie să existe o bibliotecă", a declarat Simonyi cu prilejul unui interviu pe care l-a acordat duminică, la Moscova, Agenţiei France Presse. Goethe şi autorul de literatură SF Robert Heilen vor fi doi scriitori ale căror cărţi le va lua cu el în bagajul pe care-l va avea la bordul navetei ruseşti Soyuz, cu destinaţia Staţia spaţială internaţională. Este vorba de fapt de "Faust", capodopera marelui scriitor german Goethe, mort în 1832, şi "Revoltă pe Lună", scrisă de americanul Robert Heinlein, care a dispărut în 1988.

Motivul alegerii primelor cărţi

"Revoltă pe Lună" descrie un viitor în care omenirea părăseşte Terra. Autorul tratează mai mult aspectul politic al situaţiei decât tehnologiile implicate, spune Simonyi, pentru a-şi explica alegerea făcută. "Faust face parte din moştenirea noastră literară, aparţine întregii omeniri şi abordează relaţiile omului cu universul şi ştiinţele. Există un loc mai bun pentru citirea unui astfel de subiect?", se întreabă cel care a fost unul dintre oamenii de bază ai celebrei companii Microsoft. El a plătit 20 milioane de dolari pentru o călătorie de zece zile în spaţiul cosmic. Programatorul a visat să fie astronaut înainte de a face bani din informatică. Miliardarul doreşte să ia parte la cercetări în spaţiu, în special la experimente medicale. El spune că există speranţa ca studiul bolilor în condiţii extreme să ajute la învingerea acestora.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite