Minciuna are picioare scurte. Salariul net stagnează sau scade, preţurile au crescut şi vor mai creşte

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezentarea ministrului Ionuţ Mişa a lămurit lucrurile. Aşa cum spuneam şi în alte articole, la bugetari cresc salariile, adică brutul, nu şi netul, care rămâne acelaşi. Banii care rămân în buzunarul bugetarului nu sunt mai mulţi. Sunt aceiaşi ca în 2017. În condiţiile în care preţurile si cursul de schimb cresc. Şi atunci, de ce au votat bugetarii actuala coaliţie?

Pentru minciuna „vă creştem salariile”, adică brutul, nu şi netul. Cât despre privaţi, ei rămân la mila patronilor.

Iată un slide din prezentarea ministrului Mişa:

Prezentare Ministerul de Finante

Cum se vede, socoteala guvernului se bazează pe creşterea salariului (brutul) de la 3.200 în 2017, la 3.840 în 2018. Bineînţeles că această creştere se petrece la bugetari. La privaţi, creşterea brutului rămâne la mila patronului, nu-l obligă nimeni să crească brutul. Unii îl vor creşte, alţii nu, deşi, per total, nu ar avea mai multe cheltuieli în 2018 comparativ cu 2017, per salariat.

Minciuna enormă rămâne. Netul nu scade, dar nici nu creşte cum eram păcăliţi de programul de guvernare. Nu vor fi mai mulţi bani în buzunarele angajaţilor, a fost o minciună demontată de slide-ul prezentat.

Există un capitol în prezentare intitulat „mai mulţi bani în buzunarele românilor”. Dar în următoarele situaţii:

  • Scăderea impozitului pe dobânzi. Câţi români au peste 20.000 lei în depozite bancare? Şi dacă scade impozitul de la 16% la 10 %, pentru dobânzi de 2-4%, rezultă sume derizorii în buzunarele românilor obişnuiţi. Iar cei cu conturi mari nu se uită la astfel de „mizilicuri”.
  • Scăderea impozitului pe chirii. Câţi proprietari obişnuiţi au chiriaşi cu contracte în regulă? Nu vorbim aici de marii dezvoltatori imobiliari.
  • Scăderea impozitului pe premii, investiţii (cu excepţia dividendelor).

Scăderea impozitului pe venitul din salarii nu aduce mai mulţi bani în buzunarul românilor, cum se vede din slide-ul anterior. Netul rămâne acelaşi.

Prezentare Ministerul de Finante

În acest slide minciuna e clară. Nu există un cont de pensii şi de sănătate al salariatului. Şi pensiile şi asistenţa socială sunt plătite dintr-o „oală” comună, din care se plătesc şi pensiile „nesimţite”, sau  din care se fură masiv, cum vedem chiar zilele acestea cu ancheta DNA de la CNAS.

Deşi ar trebui, nu există conturi personale ale salariaţilor pentru plata viitoarelor pensii sau cheltuieli cu sănătatea. Este o minciună sfruntată.

Prezentare Ministerul de Finante

Nu scade, adevărat, dar creşte cu 8, 9, 13, 21 lei. Pentru banii aceştia a câştigat PSD alegerile?

Dar pensionarii, ei cu ce se aleg?

Prezentare Ministerul de Finante

Din declaraţiile miniştrilor rezultă că această creştere a punctului de pensie include şi inflaţia. Care inflaţie trebuia acordată, conform legii, la 1 ianuarie 2018. Ce se întâmplă, nu mai respectăm legea?

Grav este altceva. Stagnarea salariului net, sau eventuala lui scădere în sectorul privat, în contextul scumpirilor masive la carburanţi, electricitate, gaze, unele produse alimentare, duce, în mod sigur, la SCĂDEREA puterii de cumpărare a românilor, la scăderea nivelului de trai. Să adăugăm şi creşterea masivă a cursului euro/leu din ultimele zile, cu reverberaţii în preţuri şi ratele românilor. Scrie acest fapt în programul de guvernare al PSD?

În concluzie

Avem dovada că programul de guvernare al PSD este o mare păcăleală, cu care PSD a câştigat alegerile. Cresc salariile, dar brutul, salariul net stagnează, creşte nesemnificativ, sau scade în sectorul privat. Faptul că simultan cresc preţurile, conduce la o scădere a nivelului de trai, la o viaţă mai grea, cu imposibilitatea asigurării traiului zilnic pentru persoanele fără venituri deosebite.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite