Societate

articolul anterior articolul urmator

Mineriada şi mecanismul biologic al urii

36
14 Jun 2013 08:48:38
Dr. Dan
Am fost şi eu „golan”, am fost şi eu în Piaţa Universităţii, am cântat şi eu imnul golanilor.
Am fost şi eu „golan”, am fost şi eu în Piaţa Universităţii, am cântat şi eu imnul golanilor.

Xenofobie, antisemitism, extremism, homofobie. Fobii peste fobii. Manifestaţii în masă de ură. Ne-am obişnuit deja cu aceste fenomene. Majoritatea oamenilor urăsc, şi de cele mai multe ori fără să se gândească sau să înţeleagă de ce. Ura a fost considerată o emoţie. Dar este mai mult decât atât, este o stare adânc infiltrată în esenţa omului cu un mecanism biologic ce devine din ce în ce mai clar.

Există o biologie a urii, există un circuit al urii în creier, ura are o bază biologică.

Nu voi uita niciodată anii de după revoluţie. În primul rând pentru că eram tânăr şi viaţa era frumoasă oricum. Tinereţea, frumuseţea, dragostea anilor `90 sunt de neuitat pentru mine. Dar nu voi uita niciodată nici fenomenul mineriadei. Am fost şi eu „golan”, am fost şi eu în Piaţa Universităţii, am cântat şi eu imnul golanilor. Piaţa Universităţii a fost o manifestaţie paşnică. Orice ar fi, oricum ai pune-o, în orice context, a fost o manifestaţie paşnică. Iritantă pentru autorităţi şi pentru oraş, dar paşnică.

Până ce au venit minerii. Minerii au bătut sub influenţa urii. O ură fără un obiect logic, raţional. Au bătut-o şi pe mătuşa mea, tanti Rodica, pentru că avea ochelari, era inginer chimist, şi a trecut prin zonă. Au bătut pe cine avea plete, blugi rupţi sau cine ştie ce detaliu care să justifice actul violent. 

Dar sunt minerii oameni răi? Nu cred. Sunt oameni obinşnuiţi care au reacţionat bazaţi pe informaţii limitate, pe fundalul unei experienţe de viaţă limitată, sub presiunea momentului şi a mass mediei de atunci. Dacă nu sunt oameni răi, cum a fost posibil?

Este mult mai greu să iubeşti decât să urăşti.

Cercetătorii în neuroştiinţă analizează mecanismul urii care încă nu este complet elucidat. Ura este legată strâns de violenţă, iar violenţa şi mecanismele ei sunt un subiect interesant de cercetare. Mai ales în epoca în care terorismul este aprope zilnic un subiect de ştiri. Există o linie continuă care începe cu simplă părtinire, apoi prejudiciu, apoi coborâre în bigotism, apoi ură, apoi violenţă.

Este mult mai greu să iubeşti decât să urăşti. Iubirea, dragostea este în general legată de o persoană, de un singur obiect al dragostei, este ceva intim. Iubirea este solitară pe când ura este un fenomen de grup. Se urăşte în grup, ceea ce diluează orice sentiment de culpabilitate. Când urăşti în grup acţiunile tale de violenţă sunt justificate de o entitate superioară. Nu mai este vina ta, este vina celor urâţi, iar dovada este masa de oameni care urăşte la unison cu tine.

Metoda de studiu cea mai des folosită pentru analiza urii este rezonanţă magnetică funcţională care poate vedea ce zone ale creierului sunt activate în momente de ură. Se pare că există un circuit al urii care leagă două părţi distincte ale creierului. Sentimentul primordial al urii este generat într-o parte a creierului mai primitivă. Dar imediat reacţiile primitive sunt cenzurate de o parte complexă a creierului, lobul prefrontal. Lobul prefrontal analizează imediat situaţia, pune totul în context logic, calmează stimulii primordiali.  Cum lobul prefrontal este cel al logicii, cel care opreşte actul violent din faşă, acest lob este şi ţinta manipulării. Ura este cel mai uşor mod de manipulare în masă. 

Dacă ura este un sentiment primordial, oare există şi la animale? Se pare că nu. Animalele reacţionează cu furie şi violenţă, dar nu există ură. Furia este o reacţie spontană ca răspuns la un stimul din acel moment, pe când ura este o stare în sine.

Toţi am fost învăţaţi că taurul urăşte culoarea roşie şi că de aceea se luptă cu înverşunare în arenele coridei. Şi când colo, săracul animal, este orb de culoare!!! Taurii au daltonism!!! Taurul atacă pelerina roşie a matadorului nu pentru că e roşie, ci pentru că se mişcă într-un mod care pare primejdios. Taurul atacă de frică. 

Ura nu este legată de frică, nu este un mecanism de supravieţuire. Ura este o formă de gândire distorsionată, iar obiectul urii poate fi raţional, dar de cele mai multe ori este iraţional.

Cercetătorii au început să se concentreze pe prevenirea urii şi implicit a violenţei. Una din teorii sugerează că nu toţi oamenii sunt capabili să urască la aceeaşi intensitate, că există o predispoziţie spre ură bazată pe modificări ale creierului. Aceste modificări pot fi anatomice,  de exemplu dezvoltarea asimetrica a creierului cu un lob prefrontal „al logicii” mai puţin eficient sau modificări mai subtile, la nivel biochimic, de neurobiologie. 

Una din teorii, foarte interesantă, sugerează că predispoziţia spre ură este cultivată din copilărie. Copiii pot fi îndoctrinaţi să urască de mici prin poveşti care se bazează pe ura faţă de un grup social, prin exemple negative inventate şi prin pedepse psihologice:  „Dacă nu eşti cuminte, te dau la ţigani”.

Printr-o educaţie tolerantă a celor mici se poate dezvolta un creier care să fie neprielnic urii şi violenţei oarbe.

Când am fost la Veneţia la deschiderea Bienalei de artă am observat un început de ură faţă de români. Femeile în negru cu basmale care cerşeau erau un stimul permanent, o iritare constantă a unui sentiment neplăcut deja înrădăcinat printre locuitorii Veneţiei.

Dacă nu e cuminte o duc în România unde copiii sunt furaţi de ţigani care le vând organele!

Acolo am cunoscut o fetiţă de 9 ani, Felicity, fata unor prieteni veneţieni. Ne-am plimbat o zi întreagă cu ea prin Veneţia. La început a fost mai rezervată până ce a văzut că se poate apropia de noi, că suntem oameni buni şi că ne putem împrieteni. Apoi Felicity mi-a mărtursit ca sunt primul român pe care l-a cunoscut, cu care a vorbit, pe care l-a luat de mână. Că cei mari i-au spus că dacă nu e cuminte o duc în România unde copiii sunt furaţi de ţigani care le vând organele!

Am rămas cu gura cascată!!! Românii au devenit „bau bau” pentru copiii din Italia!!! Am luat-o pe Felicity de mână şi i-am spus că nu este adevărat, că românii sunt oameni buni, că România este o ţară frumoasă unde copiii sunt iubiţi la fel de mult ca în orice altă ţară.

Cred că o formă de îmbunătăţire a imaginii României în Europa pe termen lung ar fi o schimbare a mentalităţii copiilor. O campanie de public relations ( n.r- relaţii publice) pentru cei mici. Ambasadori cu jucării. Dar ceva trebuie făcut. Altfel vom fi din ce în ce mai urâţi. Generaţiile bătrâne sunt deja un caz pierdut. Cei tineri ne vor salva imaginea.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Vanatorul/d.c.
14.06.2013, 09:09:16

Ia auziti ce solutie, "revolutionara, moderna si responsabila" pentru imbunatatirea imaginii Romaniei, are dl. doctor Dan la finalul textului: "Cred că o formă de îmbunătăţire a imaginii României în Europa pe termen lung ar fi o schimbare a mentalităţii copiilor."..! Cu sau fara sarbatoarea Inaltarii, iti vine sa te crucesti, nu alta..! Adicatelea, trebuie neaparat facut ceva pentru ca copiii astia sa nu mai plagieze doctorate, sa nu mai cheme minerii, sa nu mai cultive si sa promoveze impostura, lenea, minciuna si neseriozitatea in parlament si la guvernare. Trebuie responsabilizati dom'le, ca doar vedeti ce mentalitati retrograde au copilasii astia periculosi pentru imaginea tarii, atunci cand invart deasupra capusorului galetusele si lopatelele, mai vifororsi si mai amenintatori decat o fac minerii cu tarnacoapele sau USL-ul cu Constitutia..?

-4 (10 voturi)
herr_
14.06.2013, 10:07:47

...No comment. Nimic sub carcasa, gunoi rasturnat pe forumuri ... cand stiinta medicala da gres, e trist...

+5 (9 voturi)
Delfina
14.06.2013, 09:59:28

Prealabil schimbării mentalităţii copiilor ar trebui să facă adulţii de ale căror decizii "inspirate" depind destinele copiilor nişte eforturi să-şi schimbe mentalitatea.Sunt căi mai naturale dar mai dificil de urmat de a ne educa instinctele, afectele şi raţiunea dar nu sunt de loc sigură că sunt mulţi cei care doresc sincer să le încerce. Pentru că aţi postat un citat din Buddha am să risc şi am să postez şi eu câteva din cuvintele Învăţătorului meu : "34.Poruncă nouă vă dau vouă:Să vă iubiţi unul pe altul.Precum Eu v-am iubit pe voi,aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul. 35.Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei,dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii."Ioan,Cap.13 şi Matei ,Cap.5 "44.Iar Eu vă zic vouă :Iubiţi pe vrăjmaşii voştri,binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă,faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc, 45.Ca să fiţi fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele şi peste cei răi şi peste cei buni şi trimite ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi. ... ...48.Fiţi ,dar, voi desăvârşiţi precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este." şi un cuvânt al Apostolului Pavel din Corinteni I,Capitolul 13 "1. De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor,iar dragoste nu am,făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător.2.Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de-aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii,iar dragoste nu am,nimic nu sunt.3.Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars,iar dragoste nu am,nimic nu-mi foloseşte.4.Dragostea îndelung rabdă ; dragostea este binevoitoare,dragostea nu pizmuieşte,nu se laudă ,nu se trufeşte.5.Dragostea nu se poartă cu necuviinţă,nu caută ale sale,nu se aprinde de mânie,nu gândeşte răul. 6.Nu se bucură de nedreptate,ci se bucură de adevăr. 7.Toate le suferă,toate le crede,toate le nădăjduieşte,toate le rabdă.8.Dragostea nu cade niciodată." Astfel că,după judecata mea cea slabă de femeie,avem leacul pentru ură.Şi este aceasta calea cea mai sigură de a ne vindeca de ură. Ţin să vă contrazic.Dragostea nu este întotdeauna solitară.Am văzut cazuri în care oameni aflaţi în situaţii extreme au fost ajutaţi de mulţi alţi oameni care au fost sensibili la suferinţa lor şi siguri vă puteţi aminti şi dumneavoastră câteva.Noi am îngustat nejustificat înţelesul cuvântului iubire,dragoste şi distribuind iubirea noastră preferenţial şi limitat : familie,copii,prieteni,iubiţi,mai ştiu eu, am redus-o la foarte puţin şi am micşorat-o lipsind-o şi de putere şi de eficacitate. Vă înţeleg preferinţa pentru budism : un medic,prin formaţie, va înclina mereu să caute o explicaţie anatomo-fiziologică pentru trăirile sale, să găsească "un tratament, o cură, o pastilă" care să-i vindece bolile afective,spirituale sau să-i dezvolte capacităţile.Eu cred că nu totul trebuie pus pe masa de disecţie sau sub microscop. Riscaţi să ucideţi miracolul din dumneavoastră înşivă şi din ce vă înconjoară. Putem opune urii cu succes dragostea şi iertarea fără ostentaţie şi fără părtinire.

+8 (8 voturi)
Corina
14.06.2013, 10:32:06

Ati fost si acolo, deci. Interesanta ideea cu PR-ul orientat spre copii. Exemplul dat nu face cinste parintilor. Cum le-a trecut prin cap sa o sperie cu asa ceva?! Cine stie, insa, poate ca e un exemplu reprezentativ: ca sa scape de nevoia de a dascali prea mult si sa fie cat mai aproape de certitudinea unei sigurante pentru copiii lor, unii parinti apeleaza la sperieturi oribile de genul asta, fara sa se gandeasca la consecinte. Nu e vorba numai de nedreptatea facuta unui popor si de compromiterea relatiilor cu el, ci mai ales de spaima varata in sufletul unui copil. Imi pare rau, asta e iresponsabilitate. Poate vorbim odata si despre tigani. Cum s-au instalat in casele altora, prin Anglia, si atatea altele: un tupeu inuman. Realmente, in afara umanului. Eu asa il percep. Sau, imi amintesc ipocrizia de pe fata unei tiganci venita sa cerseasca la usa mea. Era in preajma unei sarbatori crestine si isi facea o cruce mare, gresita, holbandu-se la mine, ca sa se arate solidara si sa ma convinga mai bine: batjocura ei imi intoarce si acum stomacul pe dos.

+6 (8 voturi)
Catalin Mattei
14.06.2013, 11:00:47

Corina: si la noi este o vorba cu care foarte multi parinti isi sperie copiii: daca nu esti cuminte te dau la tigani! Italienii doar au modificat natia dar la baza ramane tot o anume mentalitate bazata de ura.

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările