Ministerul Sănătăţii va cumpăra 1 milion de doze de vaccin antigripal, dublu faţă de anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii va cumpăra un număr dublu de doze FOTO Adevărul
Ministerul Sănătăţii va cumpăra un număr dublu de doze FOTO Adevărul

Ministerul Sănătăţii va cumpăra anul acesta un număr dublu de doze de vaccin antigripal pentru campania de imunizare gratuită, destinată persoanelor aflate la risc. Concret, instituţia va achiziţiona 1 milion de doze de ser antigripal. „Acesta va putea fi folosit de medicii de familie începând cu 15 octombrie”, au explicat oficiali din Ministerul Sănătăţii pentru „Adevărul”.

În prezent, instituţia derulează procedura de achiziţie pentru vaccinul antigripal. Mai exact, pe 26 septembrie este termenul limită de depunere a ofertelor pentru primele 19.133 de doze de vaccin, urmând ca până la sfârşitul lunii octombrie să fie achiziţionate şi celelalte un milion de doze. 

„Vaccinul va corespunde tuturor recomandărilor biologice  ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, precum şi cerinţelor Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, şi va avea tulpinile de virus gripal: h1n1, H3N2 şi B”, se arată într-un răspuns remis ziarului „Adevărul”.

De cealaltă parte, medicii de familie nu au nici cea mai mică idee când vor primi serul necesar în cabinete.

„Viroze sunt, încă nu este gripă, dar nu mai avem mult din cauza schimbărilor bruşte de temperatură. De vaccinul antigripal nu ştim încă nimic, deşi autorităţile au la dispoziţie suficiente luni pentru a demara licitaţiile. Degeaba vaccinezi în ianuarie, nu mai are niciun efect. Campania trebuie începută în octombrie sau cel târziu în noiembrie”, a declarat, pentru „Adevărul”, medicul Rodica Tănăsescu, şefa Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. 

Medicii se tem că vor primi puţine doze gratuite

Doctorul se teme că şi în acest an va primi un număr foarte mic de doze, la fel cum s-a întâmplat în 2016. „Am primit 10 doze deşi am 700 de persoane la risc în listă. Cel mai bine ar fi fost ca serul să fie compensat cu 50% şi atunci aş putea să conving oamenii să dea 15 lei pe ser, e mai puţin decât ar da pe medicamente de tuse sau de febră. Dar nu a fost de acord casa de sănătate cu această variantă”, a completat medicul. 

În ceea ce priveşte campania de imunizare, ministrul Sănătăţii Florian Bodog a găsit deja reponsabilii pentru întârzieri. A demis-o joi pe directoarea generală din Minister, responsabilă cu licitaţia pentru vaccinul antigripal. „Mă bucur că ne agităm pe marginea vaccinării. Dar trebuie făcute contracte din timp, vaccinul trebuie să ajungă din timp la cabinetele, ca să putem vaccina, astfel încât circulaţia virusurilor să fie redusă”, a mai spus Rodica Tănăsescu. 

Ce persoane la risc vor fi imunizate

În ceea ce priveşte persoanele care vor fi imunizate prin intermediul cabinetelor medicilor de familie, acestea vor fi în special cele aflate la risc, respectiv persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane  cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare,  boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.

„Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi  recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit”, arată Ministerul Sănătăţii. 

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite