Ministerul Sănătăţii, despre cazul Florin Busuioc: „Nu sunt blocate posturi, rezidentul doar a asistat la operaţie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cazul Florin Busuioc s-a intervenit la timp, spune ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. După ce i-a fost montat un stent în cursul zilei de 6 noiembrie, medicii au decis transferul actorului în Bucureşti, la Institutul Naţional de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu. Elicopterul a aterizat în jurul orei 14.50.

Potrivit ministrului, la Spitalul Judeţean Craiova a fost schimbat managerul în urmă cu trei săptămâni, după ce oficialul a fost nemulţumit de ceea ce a văzut în spital şi de faptul că vechea conducere nu se implica suficient. În ceea ce priveşte blocarea posturilor, Sorina Pintea a afirmat că nu sunt blocate posturi în unitatea sanitară şi că medicul rezident doar a asistat la operaţia lui Florin Busuioc. Mai mult, ea a negat că medicii nu puteau intra în sala de operaţie fără acordul şefului Secţiei de Cardiologie. 

„Pacientul a beneficiat de intervenţia medicilor în momentul în care a fost nevoie, la timp, practic el a fost resuscitat de echipele SMURD, transportat la unitatea de primiri urgenţe, acolo i s-a făcut o procedură iniţială tromboliză iar apoi a fost stentat în 3 ore de la producere infarctului. A fost un infarct masiv. Medicul care a stentat este un medic primar, medicul rezident despre care se vorbeşte că ar fi făcut intervenţia a asistat la această procedură. De asemenea, în sală s-a mai aflat un medic electro-fziolog cu competenţe europene. Florin Busuioc a avut parte de cele mai bune îngrijiri şi are în continuare parte de cele mai bune îngrijiri la Spitalul din Craiova. E adevărat că şeful de Secţie Cardiologie nu a răspuns iniţial la telefon, era oricum destul de târziu, dar asta nu înseamnă că cineva nu şi-a făcut treaba”, a declarat Sorina Pintea, potrivit news.ro. 

Medicul intervenţionist nu a răspuns la telefon

Sursa citată mai notează că nu s-a pus problema ca medicii să nu poată intra în sala de operaţie cu pacientul, ci că şeful Secţiei de Cardiologie din spital, medic intervenţionist, nu a răspuns la telefon şi a fost chemat alt medic intervenţioist de acasă.

„Există cardiologi intervenţionişti în multe spitale din ţară, dar nu suficienţi cât să acopere o gardă. Cinci, de exemplu, ar trebui să acopere o gardă. Aşa că se procedează la chemări de la domiciliu sau garda la domiciliu. Este o practică uzuală, inclusiv în străinătate. Prin urmare, a fost contactat şeful de secţie nu a răspuns la telefon şi atunci managerul l-a sunat pe următorul medic primar care a venit la spital şi a făcut intervenţia”, a completat ministrul Sorina Pintea. 

Actorul a suferit un infarct pe 6 noiembrie, la scurt timp după încheierea unui spectacol susţinut pe scenă “Filamonicii Oltenia”, din Craiova. Colegii au sunat rapid la 112, iar la faţa locului a sosit un echipaj SMURD care l-a transporatat de urgenţă la spitalul din Craiova, unde a fost băgat în operaţie, fiindu-i montat un stent. 

Procedurile au fost aplicate corect

Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Sănătăţii, Florin Busuioc se află în stare stabilă şi este sub supravegherea medicilor. „În aproximativ 3 ore din  momentul în care Florin Busuioc a fost preluat de echipele SMURD şi transportat la SCJU Craiova, medicii specialişti  au aplicat corect procedurile medicale care se impun în astfel de situaţii, inclusiv montarea unui stent”, arată MS. 

Echipa a fost condusă de doctorul Paul Traşcă, medic primar cu competenţă în cardiologie intervenţională şi asistat de doctorul Eugen Ţiereanu, medic rezient anul 5 şi doctorul Emilia Goanţă, medic specialist cu competenţă europeană în electrofiziologie.

„Nu sunt un erou, sunt un medic, un om normal, care n-a făcut altceva decât să-şi facă meseria. Nimic mai mult. Este meseria noastră, o facem cu plăcere, ori de câte ori suntem solicitaţi, la orice oră din zi sau din noapte. Pentru asta am învăţat carte şi pentru asta ne-am pregătit”, a declarat Eugen Ţieranu, citat de Mediafax.

Întrebat ce va face din 2019, când termină rezidenţiatul şi e posibil să rămână şomer, medicul a spus că îşi doreşte să rămână în România, prima opţiune fiind Spitalul din Craiova.

Pintea, despre lipsa de personal

Deoarece în acest moment SCJU Craiova nu are numărul de medici necesari pentru organizarea unor gărzi în specialitatea cardiologie intervenţională, unitatea sanitară organizează gărzi la domiciliu pentru această specialitate, astfel încât să asigure intervenţia în cazuri de urgenţă, arată un comunicat de presă. 

Această soluţie este practicată în mai multe spitale din Europa care se confruntă cu lipsa de personal. În trecut, SCJU Craiova a scos la concurs posturi de specialişti, însă acestea nu au fost ocupate. Posturile vor fi scoase din nou la concurs, pentru a crea posibilitatea înfiinţării unei linii de gardă în cardiologie intervenţională.

„Procedurile aplicate în acest caz au fost corecte. Pacientul a avut parte de cele mai bune îngrijiri. Însă, avem nevoie de medici specialişti în  Clinica de CardiologieIntervenţională şi Chirurgie Cardiovasculară. Am convingerea că  majorările salariale  acordate de Guvern anul acesta, achiziţiile  de aparatură de înaltă performanţă şi proiectele noilor spitale vor determina medicii să rămână în ţară, unde avem mare nevoie de personal”, arată MS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite