Ministerul Sănătăţii începe vaccinarea gratuită împotriva HPV din ianuarie 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virusul HPV este principalul responsabil pentru cancerul de col uterin, foto Shutterstock
Virusul HPV este principalul responsabil pentru cancerul de col uterin, foto Shutterstock

Ministerul Sănătăţii a finalizat licitaţia pentru achiziţia dozelor de vaccin împotriva HPV, primele doze urmând să fie distributie începând cu săptămâna viitoare la direcţiile de sănătate publice pentru a permite începerea vaccinări la ianuarie 2020.

„Ministerul Sănătăţii a finalizat licitaţia pentru achiziţia dozelor de vaccin antiHPV, iar primele 20 000 de doze vor fi distribuite începând de săptămâna viitoare la direcţiile de sănătate publică. Acordul Cadru încheiat de MS cu furnizorul pentru o perioadă de 4 ani prevede ca numărul dozelor de vaccin să poată fi suplimentat până la 2 100 000, în funcţie de cerere şi derularea campaniei de vaccinare”, transmit reprezentanţii ministerului într-un comunicat de presă.

De asemenea, campania de vaccinare va fi precedată de o campanie de informare şi conştientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV şi protecţia oferită de vaccin, precum şi de susţinere a medicilor şi farmaciştilor în transmiterea informaţiilor clare şi corecte despre vaccinarea împotriva HPV derulată de către furnizorul de vaccin, mai precizează comunicatul.

Vaccinarea va fi gratuită

Vaccinarea este gratuită şi se va face începând din luna ianuarie 2020 în cabinetele medicilor de familie la fete cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani care au solicitat in anii 2017 si 2018  vaccinarea la medicii de familie, inclusiv cele care au trecut de această vârstă dacă au solicitat.

“Cancerul de col uterin este o boală  care poate ucide şi prin ignoranţă, dar este şi un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de suferinţe fizice şi psihice imense. Vaccinarea, alături de screening poate reduce povara generată de cancerul de col uterin. Ministerul Sănătăţii are datoria de a proteja prin orice mijloace sănătatea publică. Dar atunci când introducem noi vaccinuri în calendarul de imunizare este de datoria noastră să pregătim populaţia şi să explicăm aşa cum trebuie lucrurile. Am avut o perioadă în care am avut vaccinuri pe stoc, pe care le-am irosit”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii face apel la părinţi să solicite informaţii medicilor de familie şi către medicii de familie să se informeze cu privire la vaccinarea antiHPV şi să transmită aceste informaţii transparent şi corect către părinţi.

O lipsă gravă de informare cu privire la HPV

Chiar dacă 86% din românce au auzit de cancerul de col uterin, asocierea apariţiei acestuia cu infecţia cu virusul HPV este făcută de mai puţin de jumătate din ele. Mai mult, 1 din 12 femei consideră falsă informaţia potrivit căreia infecţia cu HPV cauzează cancerul de col uterin, chiar dacă cercetătorii în domeniu cad de acord în unanimitate asupra acestei cauzalităţi. Datele au fost prezentate de medicul Radu Vlădăreanu la lansarea din urmă cu o săptămână a primului test HPV de pe piaţa din România cu recoltare de probe la domiliciu

Radu Vlădăreanu a mai precizat şi că 68% dintre femeile din România nici măcar nu au auzit de infecţia cu acest virus şi doar 1 din 5 află de la medicul de familie sau de la ginecolog despre această afecţiune. În privinţa gradului de informare al bărbaţilor, chiar dacă nu există date clare, experţii estimează că ignoranţa cu privire la rolul acestora în transmiterea virusului şi a efectelor pe care acesta le are asupra sănătăţii sale este chiar mai gravă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite