Ministerul Sănătăţii va înfiinţa Registrul Naţional de Transplant, în cadrul unui proiect în valoare de 15,6 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii va reorganiza activitatea de transplant din România cu fonduri de la Uniunea Europeană, în cadrul unui proiect în valoare de peste 15,6 milioane de euro. În cadrul proiectului se va înfiinţa Registrul Naţional de Transplant şi va fi elaborat şi aprobat Codul transplantului.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, miercuri, că vor fi utilizate peste 15,6 milioane de euro pentru dezvoltarea Registrului Naţional de Transplant, actualizarea ghidurilor şi protocoalelor din domeniu, dar şi sistematizarea şi simplificarea legislaţiei de transplant.

Proiectul „Îmbunătăţirea procesului de reglementare în domeniul transplantului” care reprezintă unul din cele 7 proiecte depuse de către Ministerul Sănătăţii în cadrul (IP14/2019) “Sprijin pentru acţiuni de consolidare a capacităţii autorităţilor şi instituţiilor publice centrale, în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă (POCA)” a primit săptămâna aceasta aprobare pentru finanţare.â

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii ”aprobarea finanţării proiectului reprezintă un pas important în coordonarea cu priorităţile strategice naţionale sectoriale de acţiune şi menţine crescută cointeresarea privind activitatea într-un domeniu de activitate medicală de interes naţional”.

„În urma acestui proiect tot domeniul de transplant va fi reformat. Vor fi elaborate politici publice care să ducă la îmbunătăţirea activităţii de transplant, dar şi la asigurarea transparenţei în acest domeniu. Vom începe printr-o analiză care vizează restructurarea tuturor actelor normative care guvernează activitatea de transplant din România, astfel încât să eliminăm  redundanţele legislative, elementele din legislaţie care nu mai au legătura cu situaţia existentă. Vom transpune în legislaţia noastră corect şi complet toate directivele europene şi vom reaşeza actele normative prin eliminarea elementelor care conţin contradicţii", a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

În cadrul proiectului va fi dezvoltat Registrul Naţional de Transplant sub forma unui sistem informatic unic integrat de înregistrare şi colectare date cu caracter personal şi medical a potenţialilor donatori, a donatorilor în moarte cerebrală, a bolnavilor ce au ca indicaţie procedura de transplant, precum şi a celor care au beneficiat de o procedură de transplant.

Vor fi actualizate protocoalele şi ghidurile  de practică medicală în transplant, pentru fiecare tip de activitate (testare, coordonare, transport, prelevare, transplant, evaluare post transplant, stocare) şi pentru fiecare tip de transplant (rinichi, ficat, cord, piele, cornee, os-tendon, pulmonar, pancreas, celule stem, celule reproducătoare umane).

În plus, în cadrul proiectului care va dura 36 de luni, va fi elaborat şi aprobat Codul transplantului.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite