Ministerul Sănătăţii: Pacienţiilor cu arsuri li se vor deconta timp de un an tratamentul şi serviciile de psihoterapie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tragedia din Colectiv continuă să producă schimbări în România. Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatere publică proiectul care prevede asigurarea acoperirii costurilor tratamentelor pentru pacienţii cu arsuri. De asemenea, statul ar urma să deconteze recuperarea atât pe durata internării, cât şi timp de un an de la externare.

„Pe modelul Acţiunilor Prioritare, care urmăresc să asigure acoperirea costurilor ridicate ale tratamentului urgenţelor majore la nivel intra-spitalicesc, AP-Arsuri a fost elaborat de Ministerul Sănătăţii în acelaşi scop, dar vine şi cu două premiere în sistemul sanitar românesc”, se arată într-un comunicat emis luni de Ministerul Sănătăţii.

Această măsură vine ca urmare a tragediei din clubul Colectiv când s-a constatat „că nevoia unei linii dedicate de finanţate a tratamentelor pentru pacienţii cu arsuri a devenit stringentă, mai ales luând în considerare limitele destul de reduse ale decontării cheltuielilor cu aceşti pacienţi”. 

Pentru a nu mai fi nevoite spitalele să asigure diferenţa considerabilă din venituri proprii, AP-Arsuri va deconta următoarele:

  • reactivi specifici şi consumabile pentru determinări de laborator
  • consumabile pentru monitorizarea pacienţilor 
  • consumabile specifice pentru tratamentul şi îngrijirea pacienţilor cu arsuri
  • consumabile şi echipamente pentru tratamentul în perioada post-critică
  • soluţii şi materiale consumabile pentru asepsia în secţiile de arsuri
  • educaţia specifică pentru tratamentul acestor pacienţi
  • şi servicii specifice.

„Noutatea absolută în sistemul sanitar românesc o reprezintă decontarea serviciilor de recuperare medicală şi kinetoterapie pe perioada internării şi un an după externare şi de psihoterapie pe durata internării şi un an după externare”, se mai arată în documentul citat. 

Fondurile necesare acestei Acţiuni Prioritare vor fi alocate din bugetul Ministerului Sănătăţii. 

Colectivul de lucru din cadrul ministerului va elabora aceste calcule pe baza estimărilor numărului de pacienţi cu arsuri din unităţile sanitare eligibile. 

Tragedia din Colectiv. Bilanţul a ajuns la 64 de morţi 

În urma incendiului din 30 octombrie 2015, din clubul Colectiv, şi-au pierdut viaţa 64 de persoane - 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate. Incendiul a izbucnit în timpul unui concert susţinut în clubul Colectiv de trupa rock Goodbye to Gravity. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit.

   

PROIECT Ordin privind aprobarea modului de administrare, finanţare şi implementare a acţiunilor prioritare... by Mihaela Cojocariu on Scribd

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite