Ministrul Sănătăţii, despre femeia arsă: Acel dezinfectant nu trebuia folosit pe pacient. Face parte din abecedarul chirurgiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Sanatatii Victor Costache FOTO Mediafax
Ministrul Sanatatii Victor Costache FOTO Mediafax

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache a declarat marţi că au fost comise mai multe erori în ceea ce priveşte modul de folosire a dezinfectantului în protocolul preoperator dar şi faptul că nu a existat un medic care să supreavegheze chirurgul rezident în timpul operaţiei. Acestea reprezintă concluziile anchetei în cazul femeii arse în sala de operaţie la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, din Capitală.

UPDATE Ministerul Sănătăţii a precizat că niciunul dintre medicii aflaţi în echipa operatorie, în cazul femeii arse în timpul unei intervenţii chirurgicale la Spitalul Floreasca, nu era în serviciul de gardă, conform agerpres.ro

„Niciunul din medicii aflaţi în echipa operatorie nu se afla în serviciul de gardă. Deci avem o pacientă care a sângerat şi care s-a deteriorat pe parcursul nopţii, s-a intervenit la 9 dimineaţa, iar în echipa operatorie s-a preferat să se intervină cu un medic rezident şi apoi cu un medic specialist venit de acasă, în loc să intervină echipa de medici primari, care erau de gardă în spital", a declarat Costache, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat concluziile verificărilor efectuate de Corpul de control al MS la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca, după cazul pacientei arse pe masa de operaţie. 

„Biocidul utilizat pentru dezinfecţie este conceput numai pentru dezinfecţia mâinilor echipei operatorii, şi nu pentru pacienţi. S-a ignorat o procedură adoptată la nivel internaţional, validată cu ANMCS, procedura de dezinfecţie a tegumentelor, se foloseşte în primă fază betadina”, a declarat ministrul. „În al 3-lea rând, s-a diagnosticat greşit această alergie la iod, nu există niciun element care să sugereze această alergie, iar în al 4-lea rând, în acest context de risc se foloseşte bisturiu electric şi astfel ajungem la acest eveniment deosebit de grav”, a spus acesta.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că Ministerul a retrimis Corpul de control la Spitalul Floreasca, precizând că „au existat mai multe zone gri în raportul anterior”, referindu-se la „circuitul pacienţilor şi la echipa operatorie”.

Ministrul Victor Costache a anunţat că Profesorul Mircea Beuran a fost demis din funcţia de preşedinte al Comisiei de chirurgie generală a Ministerului Sănătăţii.

"Domnul profesor Beuran a fost demis ieri de către domnul manager, iar noi l-am demis din funcţia de preşedinte al Comisiei Ministerului Sănătăţii de chirurgie generală", a declarat Costache în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat concluziile verificărilor efectuate de Corpul de control al MS la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca, după cazul pacientei arse pe masa de operaţie. 

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat, luni, că „a fost un lanţ de erori” în acest caz şi că este absolut greşit să fie folosită la operaţii în care se utilizează electrobisturiul o substanţă care „este mai inflamabilă decât benzina”.

Ministrul a mai spus „a fost un lanţ de erori. Am aflat cu toţii de acest incident la cinci zile de producerea lui şi am sesizat imediat structurile din minister pentru a demara ancheta. Raportul detaliat va fi prezentat marţi dimineaţa, dar cea mai mare greşeală a fost aceea că s-a folosit un produs care nu era indicat. Nu trebuie să arătam o pată pe întreaga profesie chirurgicală din cauza unui eveniment care pare a fi izolat şi foarte rar”, a declarat Victor Costache, luni seara, la postul de televiziune Realitatea Plus.

Ministrul a spus că „superficialitatea unora” duce la astfel de incidente, el explicând că în cazul tragediei de la Floreasca a fost folosită o substanţă care nu se utilizează în mod obişnuit pentru dezinfectarea pentru operaţii, ci pentru dezinfectarea mâinilor.

„Este absolut greşit să fie folosită această substanţă, care e mai inflamabilă decât benzina”, a afirmat Victor Costache. Ministrul a mai precizat că „medicii nu au greşit substanţa, ci au folosit-o cu bună ştiinţă”. Potrivit ministrului, echipele din Ministerul Sănătăţii au sancţionat imediat aceste abateri, iar amenzile sunt cele stabilite printr-o hotărâre de Guvern de acum câţiva ani. Costache a precizat că ministerul ia în calcul creşterea cuantumului acestor amenzi.

Tragedia din sala de operaţie de la Spitalul Floreasca a avut loc la jumătatea lunii decembrie 2019, însă cazul a ajuns în atenţia publică abia spre finalul lunii, existând bănuieli în privinţa muşamalizării lui. 

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a precizat ulterior că incendiul s-a produs după ce bisturiul electric a fost folosit cu un biocid, deşi instrucţiunile aparatului interzic această combinaţie.  

Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) a suspendat procesul de acreditare al Spitalului Floreasca, tocmai din cauză că incidentul nu a fost raportat la timp de conducerea unităţii medicale, ci a fost făcut publc abia când parlamentarul USR Emanuel Ungureanu a postat pe pagina sa de Facebook informaţii referitoare la acest caz.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite