Ministerul Sănătăţii şi producătorii de medicamente caută soluţii de acoperire a TVA pentru compensate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MS caută soluţii pentru actualizarea listei de medicamente FOTO Adevărul
MS caută soluţii pentru actualizarea listei de medicamente FOTO Adevărul

Ministerul Sănătăţii (MS) şi principalii producători de medicamente discută pentru găsirea unei soluţii de „creare a unui spaţiu bugetar necesar pentru acoperirea TVA pe lista de medicamente compensate”, informează instituţia condusă de Eugen Nicolăescu.

„Ministerul Sănătăţii discută în prezent cu principalii producători de medicamente pentru găsirea unei soluţii de creare a unui spaţiu bugetar necesar pentru acoperirea TVA-ului pe lista de medicamente compensate şi aşteaptă ca furnizorii să vină cu propuneri constructive, astfel încât nouă listă să poată intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2014", informează MS.

Programul Naţional de Oncologie, o prioritate pentru MS

Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat tot marţi, de Ziua Mondială de Luptă împtriva Cancerului, că Programul naţional de oncologie reprezintă o prioritate pentru MS.

„2014 este anul în care Programul Naţional de Oncologie va reprezenta, în adevăratul sens al cuvântului, o prioritate pentru MS, un program etalon, ca urmare a aplicării unui management corespunzător, alături de programele de diabet şi de transplant”, a spus ministrul Sănătăţii.

Potrivit MS, odată cu reorganizarea instituţiei, va intra în funcţiune şi Agenţia Naţională de Programe, care va avea ca atribuţii principale managementul programelor naţionale de sănătate.

„Consider că doar printr-o coordonare unică şi profesionistă programele naţionale de sănătate vor putea fi îmbunătăţite, gestionate corect, astfel încât disfuncţionalităţile din ultimii ani să poată fi eliminate. Programul National de Oncologie reprezintă pentru Ministerul Sănătătii o responsabilitate de politică publică, eforturile MS îndreptându-se, în special, către nouă listă de medicamente compensate, unde o parte semnificativă dintre medicamentele noi reprezintă tratamente inovative pentru boli grave precum cancerul”, a mai spus Nicolăescu.

O treime din cele mai frecvente tipuri de cancer pot fi prevenite

Cu acelaşi prilej, Nicolăescu le-a transmis pacienţilor diagnosticaţi cu cancer că MS „rămâne consecvent în politicile publice pe care le-a promovat şi în dorinţa sa de îmbunătăţire a programului naţional de oncologie şi, totodată, continuarea investiţiilor pentru creşterea accesului pacienţilor la serviciile de radioterapie de calitate, creşterea accesului la tratamente inovative şi la servicii de paliaţie”.

Tot de Ziua Mondială de Luptă împtriva Cancerului, MS atrage atenţia asupra faptului că o treime dintre cele mai frecvente tipuri de cancer pot fi prevenite, prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi eliminarea factorilor de risc cum ar fi consumul nociv de alcool, dieta nesănătoasă şi lipsa de activitate fizică.

Asociatia Little People a lansat campania „Zilele Bandanei”

În perioada 4-15 februarie Asociaţia Little People desfăsoară campania de conştientizare „Zilele Bandanei”, care va marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului (4 februarie) şi Ziua Internaţională de Luptă împotriva Cancerului la Copil (15 februarie). Pe toată perioada campaniei, Asociaţia Little People va organiza o serie de acţiuni şi evenimente la nivel naţional cu scopul de a invita publicul larg să îşi exprime solidaritatea, prin purtarea unei bandane.

„Dorim ca împreună să acordăm o altă semnificaţie bandanei – sau eşarfei, baticului sau oricărui alt accesoriu purtat în mod tradiţional pe durata tratamentului –   în onoarea celor care se luptă cu boala în ţară şi în lume! Semnificaţia eşarfei purtată de pacienţi atunci când trec prin tratamentul oncologic şi îşi pierd părul, poate fi transformată într-un simbol al încurajării şi solidarităţii. Astfel, iniţiativa este un îndemn la acţiune: port bandana, pentru că îmi pasă. Îi invităm pe toţi cei care vor să susţină lupta proprie, a unui apropiat sau a miilor de bolnavi din România să poarte o bandană de Zilele Bandanei, demonstrând astfel ca bandana înseamnă luptă şi nu un stigmat”, a explicat Katie Rizvi, co-fondatoarea Asociaţiei Little People.

Citeşte şi:

Cum să „te laşi“ de zahăr: metode de „dezintoxicare“ de la nutriţionişti

„Noua nicotină“, „pericolul ascuns“, „otrava dulce“ – zahărul este încă un drog al zilelor noastre, iar armele medicilor nutriţionişti sunt îndreptate împotriva lui.

VIDEO Drumul spre moarte trece prin stomac. Cum ne afectează obezitatea vieţile

73% din adulţii români sunt afectaţi de suprapondere sau obezitate. Cifra este uluitoare şi, din păcate, în creştere. Cauza este un regim alimentar dominat de grăsimi şi zahăr, precum şi alimente procesate, acum la îndemâna tuturor, pentru o gustare rapidă, când nu avem timp de o masă completă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite