Ministerul Sănătăţii vrea să ajungem la 10 milioane de vaccinaţi în trei luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul vrea ca procesul de vaccinare să avanseze rapid în perioada următoare Foto RoVaccinare
Guvernul vrea ca procesul de vaccinare să avanseze rapid în perioada următoare Foto RoVaccinare

Programul de guvernare prevede o serie de măsuri în domeniile acoperite de ministerele Sănătăţii, Educaţiei şi Afacerilor Interne. În domeniul medical, documentul acoperă urgenţa imediată a crizei medicale şi prevede

„Sprijinul general acordat vaccinării care are ca obiectiv atingerea pragului minim de 10 milioane de persoane vaccinate complet într-un interval de 90 de zile. Atingerea acestui prag poate asigura imunitatea colectivă şi în România”. Concret, se mai are în vedere accesul universal la testare pentru următoarele 60 de zile şi „utilizarea certificatului verde european într-o manieră nediscriminatorie”. Apoi, se doreşte creşterea numărului de locuri în specialităţile deficitare (ATI, boli infecţioase, epidemiologie, pneumologie), dar şi prioritizarea investiţiilor în structura secţiilor boli infecţioase şi ATI, pentru creşterea siguranţei pacienţilor. Dincolo de criza pandemică, Guvernul Ciucă mai prevede şi investiţii în sistemul de sănătate de 2,8 miliarde de euro din fonduri europene prin Programul Operaţional Sănătate pentru construirea spitalelor regionale (Cluj, Craiova, Iaşi) şi a altor infrastructuri spitaliceşti noi cu impact teritorial major. 

În domeniul învăţământului, programul guvenamental merge în general pe coordonatele proiectului România Educată, acest deziderat fiind inclus în Strategia Naţională de Apărare a Ţării, adoptată de Parlamentul României. Astfel, se vor lua o serie de măsuri după ce s-a constatat că România are una dintre cele mai mici rate de acces la educaţia timpurie pentru copiii de 0-3 ani din Uniunea Europeană şi că rata de părăsire timpurie a şcolii este a treia ca nivel din UE, iar toate aceste probleme sunt agravate de calitatea precară a infrastructurii. 

Ministerul de Interne spune că rezolvă problema deficitului de personal

Referitor la menţinerea ordinii publice, programul guvernamental prevede că MAI va continua demersurile iniţiate la nivelul anului 2021 pentru rezolvarea deficitului de personal. „Soluţiile viitoare nu se vor limita doar la încadrarea posturilor vacante, ci vor lua în considerare mai multe paliere: optimizarea structurilor dedicate unui anumit domeniu şi redistribuirea resurselor între noile structuri astfel formate, îmbunătăţirea pregătirii profesionale şi extinderea utilizării noilor tehnologii în activităţile curente”, se arată în document.

Apoi, MAI va avea în vedere adoptarea unui set de strategii sectoriale în domenii-cheie de competenţă, care să confere mecanisme şi responsabilităţi precise la nivel organizaţional. Astfel, principalele strategii şi documente programatice vor viza domenii precum ordinea şi siguranţa publică, lupta antidrog şi gestionarea frontierei de stat. De asemenea, MAI va contribui la elaborarea şi implementarea strategiilor privind siguranţa rutieră şi lupta anticorupţie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite