Ministerul Sănătăţii vrea să renunţe la măsurile stricte privind înmormântarea persoanelor decedate de COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto ilustrativa Argiva
Foto ilustrativa Argiva

Un proiect de Ordin publicat de Ministerul Sănătăţii în transparenţă decizională propune renunţarea la  măsurile stricte privind înmormântarea persoanelor decedate de COVID-19. Ordinul este semnat de Adriana Pistol, medic epidemiolog, fost director al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, actual secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

„Comisia de Medicină Legală a Ministerului Sănătăţii, în acord cu Preşedintele Comisiei Superioare de Medicină Legală, propune încadrarea pe termen lung a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 în cadrul grupei a 2-a de risc prevăzută în cuprinsul Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1533/2017 privind aprobarea metodologiei de încadrare a riscului infecţios pentru persoanele decedate cu boli infecţioase nr. 761/10.03.2022 şi recomandă abrogarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 436/2020 cu modificările şi completările ulterioare”, potrivit referatului de aprobare a noului Ordin al Ministerului Sănătăţii, citat de Hotnews.ro.

Ce prevede proiectul de Ordin de ministru:  

  • „Art. I - Metodologia de încadrare a riscului infecţios pentru persoanele decedate cu boli infecţioase aprobată prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1533/29.12.2017, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 40 din 16 ianuarie 2018, se completează după cum urmează: 
  • 1. La litera C ”Clasificarea riscului de transmitere a bolilor infecţioase în funcţie de gravitate, pentru persoanele care manipulează, autopsiază sau vin în contact direct cu cadavrul:”  la punctul 2 ”Risc mediu se atribuie pentru următoarele boli”, după lit. o) se adaugă o nouă literă, litera p) cu următorul cuprins:
  • p) – infecţia cu SARS-CoV-2.

În referatul de aprobare a proiectului de Ordin de ministru aflat în transparenţă decizională sunt indicate 3 motive principale pentru care condiţiile de înmormântare a persoanelor decedate de COVID-19 ar trebui schimbate, după 2 ani de pandemie”.

Prin adresa Comisiei de Medicină Legală a Ministerului Sănătăţii f.n. din data de 24.03.2022, semnată de Preşedintele Comisiei, precum şi de către Preşedintele Comisiei Superioare de Medicină Legală, înaintată Ministerului Sănătăţii prin adresa Institutului Naţional de Medicină Legală ”Mina Minovici” nr. A8/3835/2022, sunt comunicate următoarele, se arată în document: 

  • „1. Menţinerea prevederilor Ordinului ministrului sănătăţii nr. 436/2020 pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus (SARS-CoV2) ar putea fi justificată prin faptul că evoluţia pandemiei este, încă, imprevizibilă.” 
  • ”2. Totodată, prevederile Ordinului 436/2020 a generat o reacţie socială negativă importantă din partea aparţinătorilor persoanelor decedate.” 
  • ”3. De asemenea, costurile implicate prin procurarea materialelor determină, de mai bine de 2 ani, cheltuieli importante cu impact negativ asupra bugetului instituţiilor medico-legale, implicit a Ministrului Sănătăţii, fapt care a redus semnificativ posibilităţile acestora de dotare şi dezvoltare.” 

Cum au fost înhumaţi românii ucişi de coronavirus

Ministrul Sănătăţii a semnat la începutul pandemiei un ordin care prevedea o serie de măsuri de protecţie extrem de stricte, pentru înmormântarea persoanelor infectate cu noul coronavirus.

Astfel, cel mult două persoane dintre aparţinătorii decedatului (rude, prieteni) puteau vedea cadavrul şi doar îmbrăcaţi cu echipament de protecţie, conform Protocolului specific. Trupurile neînsufleţite trebuiau pulverizate cu produse biocide şi introduse în saci, care erau de asemenea pulverizaţi cu substanţe de tipul celor amintite, iînainte de a fi introduşi în sicrie ce trebuiau închise şi sigilate.

Înhumarea sau, după caz, incinerarea se efectua în cel mai scurt timp. „Cadavrul trebuia fi aşezat într-un sac impermeabil dublu şi ermetic închis cu fermoar şi pulverizat cu produse biocide tip TP22 (pe bază de formol)”. Apoi, obligatoriu, transportul cadavrului către morgă de la secţia din unitatea sanitară în care s-a produs decesul se facea în sac închis ermetic. Liftul şi targa prin care a fost asigurat transportul cadavrului din secţia unităţii sanitare până la frigiderul din morgă trebuiau dezinfectate tot cu produse pe bază de formol.

De altfel, în aprilie 2021, în timpul mandatului de ministru al Sănătăţii al lui Vlad Voiculescu, un nou Ordin al ministrului Sănătăţii modifica condiţiile de înmormântare impuse anterior. Acesta prevedea accesul preotului sau al pastrorului în spital, la pacienţii care aveau nevoie.

Tot cu acordul medicului curant, pacienţii în stare gravă puteau, puteau să-şi ia adio de la cei dragi, adică să fie vizitaţi de un membru al familiei, care trebuia să respecte o serie de măsuri de siguranţă

Ordinul semnat de Vlad Voiculescu prevedea, de asemenea, că la înmormântare, familia pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului şi sicriul în care se aşază decedatul, iar înhumarea se efectua cu sicriul sigilat.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, cataloga, atunci, prevederile legii referitoare la înmormântarea persoanelor decedate de Covid-19, drept „draconice” şi „excesive”, iar reprezentanţii cultelor religioase din România solicitaseră modificarea ei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite