VIDEO Ministrul pentru Dialog Social, la Adevărul Live: Protestele pot izbucni în general în companiile de stat unde este o lipsă de eficienţă economică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurelia Cristea, ministrul delegat pentru Dialog Social a venit joi la Adevărul Live unde a discutat despre noua Lege a Dialogului Social şi cum va evita declanşarea de noi proteste de stradă în această vară, împăcând şi patronatele şi sindicatele.

Principalele declaraţii ale Aureliei Cristea, ministrul pentru Dialog Social 

În ceea ce priveşte revendicărilor sindicatelor din sectorul feroviar, se încearcă ajungerea la o soluţie care să mulţumească şi cerinţele angajatorilor, dar şi pe cele angajaţilor. E o solicitare de majorare a salariilor cu 10%. Ministerul a propus 2%, însă acum trebuie discutat pe cifre şi să vedem ce soluţii găsim. De exemplu, la RATB când discutau despre majorarea salariilor, s-a stabilit că dacă până la 1 septembrie compania va avea câştig, se va acorda o majorare a salariilor angajaţilor.

Certificatele verzi

S-au semnat deja contracte la gazele naturale, însă acolo mai avem un element esenţial. Companiile din industrie aveau obligaţia să cumpere o cotă de 25% de gaze din import, cota s-a redus la 4%. 

În ceea ce priveşte scutirea companiilor din industrie de achiziţia unei cote de până la 85% din certificatele verzi, trebuiă să primim un răspus de la Comisia Europeană, sunt mai multe posibilităţi, variante. Trebuie să vedem cine suportă această scutire. Există variante, cea în care să facem efort comun, cea în care să suporte doar industriile sau cea în care să suporte doar Guvernul. Dar cred că cei de la Energie vor găsi o soluţie.

Liderul de sindicat de la Alro Slatina a anunţat că au fost îngheţate discuţiile despre demiteri, ceea ce însemnă că Guvernul şi-a făcut treaba.

Situaţia la Oltchim

În economie sunt câteva probleme cronice, iar atunci când ele au devenit cronice este greu să le rezolvi. Nici oamenii, nici angajaţii nu mai au răbdare. Din ce am discutat cu colegii, ştiu că a fost acolo o întâlnire, că este un proiect de act normativ care să ducă la o privatizare. Chiar în urmă cu câteva zile ministrul Economiei, Constantin Niţă, a fost acolo şi a discutat şi cred că în scurt timp se va face o privatizare. Din câte ştiu, şi salariile s-au plătit până la nivelul lunii ianuarie. Suntem în faza în care lucrurile tind să prindă contur pentru ceea ce înseamnă economia judeţului.

Poşta Română

Recent am avut întâlniri cu reprezentaţii Poştei Române. Au ajuns la 4.000 de disponibilizări, dar mai sunt 22.000 de salariaţi. Acolo este o problemă mai mult de management.

  

Legea dialogului social

Guvernul Boc de la acea vreme a precizat că este bine să o implementeze fără să mai ţină cont de reacţiile din jur. Cred că este important să ajungem la un consens cu partenerii sociali. Cred că foarte multe din revendicările sindicatelor sunt justificate. Dialogul social ţine de voinţă, de respect. Se discută despre reprezentativitate, contractul colectiv unic la nivel naţional. Această lege modifică filozofia care a fost până în prezent pentru ca pune foarte mult accent pe contractul colectiv de muncă cât mai aproape de nevoile atât ale angajatului cât şi ale patronatelor.

Codul Muncii. Există nemulţumiri din partea sindicatelor, care au cerut să fie schimbat

Ştiu că există o iniţiativă civică înregistrată la Senat şi de care trebuie să ţinem cont. În caz că sunt nişte revendicări, revenim de fapt la Legea Dialogului Social. Trebuie să identificăm care sunt efectele negative şi pe acelea să le corectăm, iar lucrurile bune să nu mai revină în tot soiul de modificări. 

Oficiul de mediere

Noi avem o lege a Dialogului Social, avem un cadru legal şi ceea ce este important este să ţinem cont de valorile de la baza dialogului social, care nu pot fi trecute în lege. Acestea sunt buna credinţă, respectul, interesul comun. Cred că este imporatnt să plecăm de la aceste valori pentru a putea ajunge la un consens.

Ce am putea lua din modelul german, cel după care aţi anunţat că vă ghidaţi?

Să sperăm că vom ajunge acolo şi să nu mai avem nevoie de un ministru pentru Dialog Social. Avem nevoie de un antrenament al dialogului. Mi-am propus dialogul teritorial, dialogul bipartit. Unele soluţii pot fi la îndemâna autorităţilor locale şi pot fi mai uşor de rezolvat, altele au nevoie de ajutorul autorităţilor din ţară.

Puncte nevralgice unde pot izbucni proteste

Sunt în general în industriile de energie, minerit, în general companiile de stat reprezintă o problemă pentru acolo este o lipsă de eficienţă economică şi de acolo apar probleme. Le avem pe toate în vedere, în discuţie. Mi-ar plăcea să ne transformăm într-o platformă de dialog de lucru şi de parteneriat, să anticipăm şi să ştim să le dăm oamenilor un orizont de aşteptări mai bune şi să arătăm oamenilor că au şi alte alternative şi să nu se gândească la faptul că nu ar mai avea ce să facă după ce pleacă dintr-un loc de muncă.


Ministrul Aurelia Cristea a venit la în platoul Adevărul Live de la ora 10.30, unde a răspuns întrebărilor legate de modificările pe care le pregăteşte în materie de dialog social, mediere, arbitraj.

La audierea în comisiile reunite de muncă şi protecţie socială, Aurelia Cristea a spus că are printre priorităţi dezvoltarea dialogului social la nivel local şi creşterea capacităţii de expertiză a membrilor din comisiilor de dialog social, dorind ca aceştia să participe inclusiv la cursuri de comunicare şi de mediatori, relatează Mediafax.


Cristea a adăugat că va continua tot ce s-a întreprins la minister pentru găsirea de soluţii privind modificarea legii dialogului social, spunând că va încerca să identifice aceste soluţii până în septembrie.

În ceea ce priveşte modificarea Codului muncii, Aurelia Cristea spunând că orice modificare trebuie să plece de la propuneri argumentate.

Cristea a mai spus că a apreciat întotdeauna modelul german în ce priveşte dialogul social şi va încerca să îl implementeze în mandatul său.

Aurelia Cristea este deputat PSD la primul mandat şi a fost timp de patru ani (2006-2010) membru al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Aurelia Cristea este din 2010 membru al Consiliului Naţional al PSD şi vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene PSD Cluj. 


Pe aceeaşi temă:

Ministrul pentru Dialog Social, clujeanca Aurelia Cristea, se dă profesoară în CV. De fapt ea este doctorandă şi a ţinut seminarii, nu cursuri aşa cum susţine

O clujeancă în Guvernul Ponta III. Cine este Aurelia Cristea, noul ministru delegat pentru Dialog Social

Ministru, după instalarea în Guvernul Ponta III: „Am trecut testul preşedintelui! E timpul să dezvălui ce am simţit“

Aurelia Cristea, clujeanca propusă ministru delegat pentru Dialog Social, a fost avizată de comisii

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite