Societate

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Educaţiei cataloghează drept „îngrijorător” procesul scăzut al dascălilor care vor să se vaccineze

17
16 Jan 2021 00:42:17
Autor: News.ro
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, cataloghează drept "îngrijorător” faptul că în multe judeţe numărul personalului didactic auxiliar - tehnicieni, secretare, responsabili cu resurse umane sau contabilitate - este mai mare decât cel al dascălilor care şi-au exprimat dorinţa de a se imuniza împotriva noului coronavirus.

Ministrul afirmă că disponibilitatea de vaccinare nu condiţionează decizia de deschidere a şcolilor, ci rata de infectare va fi luată în calcul în această privinţă. Sorin Cîmpeanu consideră că dacă un părinte îl întreabă pe învăţătorul copilului său, dacă s-a imunizat, întrebarea e una "firească”.

"În învăţământul preuniversitar avem un procent mai mare din partea personalului didactic auxiliar decât din partea cadrelor didactice. Asta este o problemă de fond. (...) Procentul cadrelor didactice este în aproape toate judeţele mai mic decât procentul personalului didactic auxiliar”, a afirmat ministrul Educaţiei, vineri seară, la Digi 24.
 
Întrebat care ar putea fi explicaţia acestui fenomen, ministrul a răspuns că ar putea ţine de "nivelul de informare”, deşi medici din universităţile de medicină au organizat webinarii în care au răspuns întrebărilor profesorilor legate de vaccinare.
 
El a precizat că această situaţie ne arată realităţile necosmetizate din educaţie, că informarea nu a fost suficientă, "că trebuie să perseverăm cu informarea”.
 
Sorin Cîmpeanu a menţionat că procentele privind intenţia de vaccinare în rândul cadrelor didactice sunt "afectate şi de numărul mare al celor care nu au răspuns nici cu da, nici cu nu”. El a precizat că ministerul va insista ca dascălii răspundă, "pentru a avea o situaţie reală”, întrucât "non-răspunsurile au fost contabilizate în dreptul răspunsurilor negative”. 
 
În condiţiile în care există o limitare a dozelor de vaccin, ministrul a explicat că angajatorii vor introduce în platforma de vaccinare listele cu cei care vor să se vaccineze, iar prioritate vor avea învăţătorii şi educatorii, aceştia fiind cei care vor face învăţământ cu prezenţă fizică şi interacţionează "nemijlocit cu elevii”. 
 
"În următoarele două săptămâni, deşi ne-am dori, cele 168.000 de persoane angajate în sistemul de educaţie (care şi-au exprimat disponibilitatea de vaccinare - n.r.), din păcate nu vor putea fi vaccinate în următoarele două săptămâni şi atunci am declanşat cea de-a doua etapă de consultare în care ne vom concentra să avem o informare mai bună, care se va finaliza pe 1 februarie, adică înainte de 2 februarie când se va lua decizia finală. Disponibilitatea de vaccinare, vreau să precizez foarte clar, nu este un factor care condiţionează decizia finală de deschidere a şcolilor, rata de infectare este factorul determinant care condiţionează şi care anticipăm că nu va avea creşteri semnificative în aşa fel încât riscurile să nu mai fie considerate non-gestionabile din partea specialiştilor în sănătate”, a adăugat ministrul Educaţiei. 
 
Întrebat dacă un părinte poate întreba pe profesorul copilului său dacă s-a vaccinat ministrul a răspuns: "Da, este o întrebare firească”. 
 
Acesta a explicat că ministerul insistă pe o "informare corectă şi completă pentru ca numărul dascălilor care nu vor să se vaccineze să fie cât mai mic.
 
În ceea ce priveşte refuzul unor părinţi de a-şi trimite copii la şcoală, în condiţiile în care învăţătorul nu s-a vaccinat, Sorin Cîmpeanu a afirmat că "e nevoie de solidaritate între elevi, profesori şi părinţi mai mult decât oricând”. 
 
El a precizat că "va trebui să se găsească înţelegere” în şcoală pentru situaţiile certificate medical, în care elevul sau rude apropiate ale acestuia suferă de boli care s-ar putea agrava din cauza infectării.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Nicolae Ceausescu
16.01.2021, 00:46:24

Poate profii s-au informat si nu au gasit autorizatia de punere pe piata a vaccinului. Aia iese in 2024. Pana atunci au loc testari.

-5 (7 voturi)
Nicolae Ceausescu
16.01.2021, 00:49:06

"Întrebat dacă un părinte poate întreba pe profesorul copilului său dacă s-a vaccinat ministrul a răspuns: "Da, este o întrebare firească”. Campeanule tu arunci motanul la parinti . Nu-i corect!

-2 (4 voturi)
Camelia Sorescu
16.01.2021, 00:52:38

Nu cataloghează îngrijorătoare lipsa informațiilor concludente, obiective și transparente despre vaccin, lipsa studiilor de lungă durată și a predicțiilor clinice sprijinite pe cercetări care ar trebui să aibă la bază o perioadă de 5-10 ani și nu de 5 luni, cenzura de pe platformele de Social Media și Youtube a opiniilor critice sau cel puțin nesigure cu privire la vaccin, agresivitatea campaniei de vaccinare care nu a fost precedată de una de profilaxie, marketingul mizerabil din spatele campaniilor din presă și de la televizor care fix ca la Malluri ne anunță luni de zile cât de bun e vaccinul ca apoi să spună că nu ne va ajunge, dar i se pare domnului Ministru îngrijorător ca personalul didactic e sceptic. Cum să nu fie sceptic când până și personalul medical manifestă aceeași atitudine? Numai un orb nu vede aceste lucruri. Trăim într-o țară liberă în care fiecare face ce vrea în litera Constituției desigur. Unii aleg să se vaccineze alții să nu. E curată ipocrizie să spui că traim în democrație, că vaccinul este voluntar, dar în paralel să încerci să decredibilizezi persoanele sceptice și să conduci campanii de spălare pe creire în presă și la televizor. De ce nu a fost finanțat OncoGen Timișoara pentru dezvoltarea vaccinului? De ce nu s-a scris de faptul că oamenii de acolo au primit până și amenințări cu moartea și au fost sfătuiți să înceteze să mai promoveze ideea că ar putea crea un vaccin?

-4 (6 voturi)
nea Ilie de la sculărie
16.01.2021, 02:55:57

Voi astia 2 de mai sus ati luat 10 la BAC, impreuna.

0 (2 voturi)
UnuldinVancouverCanada
16.01.2021, 04:00:13

Caramuia Sore-scu.... iar ai intrat in tura imbec!lo?... 2 milioane de oameni au murit in 10 luni si tu inca mai faci propaganda anti-vaccin ?... si te mai dai si de mare ortodoxa... Bleah !... vaccineaza-te si salveaza o viata... si poate ca side-effect intri si-n rai.....

+9 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările