Societate

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Mediului, despre hrănirea urşilor la marginea pădurii: Discutăm să aplicăm amenzi. Practica trebuie să înceteze

2
6 Jul 2020 20:43:55
Autor: George-Andrei Cristescu
Foto observatorul de ursi
Foto observatorul de ursi

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a declarat luni, la Braşov, că a avut discuţii cu cei de la Ministerul de Interne, dar şi cu reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale, pentru pentru a se trece la sancţionarea cu amenzi a celor care hrănesc urşii "la marginea drumului", relatează Hotnews.

Ministrul mediului a adăugat că orice practică a hrănirii urşilor, la marginea drumului sau cea instituţionalizată, a unor operatori economici, trebuie să înceteze, întrucât este una din principalele cauze pentru care urşii coboară în zonele locuite. Mai mult, aceşti oameni nu par să înţeleagă consecinţele comportamentului lor şi faptul că au de-a face cu animale sălbatice.
 
"Am avut discuţii cu cei de la Ministerul de Interne şi cu cei de la toate autorităţile publice locale şi centrale care pot să sancţioneze astfel de comportamente. (...) În momentul de faţă, suntem în situaţia în care toţi cei care hrănesc ursul la marginea drumului să primească amendă.
 
Pentru că am avut acest caz de emoţie publică săptămâna trecută, vreau să spun un lucru şi lansez un apel către populaţie. Venind ieri spre Braşov, am văzut cozi de maşini şi în faţa fiecăreia era câte un urs. Fac un apel la populaţie şi sper să înţeleagă: ursul este un animal sălbatic, şi nu de companie. Dacă vom considera că hrănind un urs îi facem un bine, fals! 
 
Facem cel mai mare rău cu putinţă acelui exemplar sau specii. Odată hrănit de om, să nu ne imaginăm că se va întoarce în munte, să-şi caute hrana. (...) Indiferent cât de prietenos poate părea, este un animal sălbatic şi poate face victime. (...) Am văzut pe reţelele de socializare - şi nu aş vrea să jignesc vreun conaţional al meu, dar are IQ-ul zero - cum privea spre urs în timp ce-l hrănea", a spus Alexe, potrivit Hotnews.
 
Ministrul a mai precizat că există un grup de lucru care încearcă să găsească soluţii şi totodată un proiect de finanţare din fonduri europene a unui sanctuar de urşi la Braşov.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Vlas Alexandru
7.07.2020, 00:50:24

Pacat ca astazi, in 2020, nimeni nu s-a prins ca de fapt ursul nu coboara in zona locuita de oameni, ci fix oamenii si-au facut case in zona locuita de ursi. Diferenta de la cer la pamamt!!!

+1 (1 vot)
Saber Rider
7.07.2020, 02:09:22

Si din banii de amenzi oare o sa cumpere hana care sa fie pusa in padure pentru ursi sau o sa cheltuie banii cum stiu ei mai bine?