Societate

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Mediului, despre soluţiile privind problemele privind calitatea aerului: „Ne vom îndrepta împotriva vinovaţilor”

2
25 Oct 2021 21:43:33
Autor: Maria Ţaga
Ministrul interimar al Mediului, Tanczos Barna FOTO Arhivă
Ministrul interimar al Mediului, Tanczos Barna FOTO Arhivă

Guvernul nu va admite ca toţi cetăţenii României să plătească, din bugetul de stat, eventuale sancţiuni pecuniare, din cauza unei autorităţi care nu şi-a făcut treaba în ceea ce priveşte calitatea aerului, a declarat luni, ministrul Mediului, Barna Tanczos, într-o videoconferinţă cu primarii oraşelor care se află în procedură de infringement, respectiv Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Braşov şi Timişoara.

„Ne aflăm de ani de zile în această procedură de infringement din cauza lipsei de acţiune, atât la nivel central, dar mai ales la nivel local. Cred că vremea vorbelor şi a promisiunilor a trecut şi e timpul să trecem la fapte. Guvernul nu va admite ca toţi cetăţenii României să plătească, din Bugetul de Stat, eventuale sancţiuni pecuniare, din cauza unei autorităţi care nu şi-a făcut treaba. Vă garantez că vom găsi soluţii pentru a ne îndrepta împotriva vinovaţilor. Vă mulţumesc celor care sunteţi cu adevărat implicaţi şi unde rezultatele deja se văd, dar avem nevoie de eforturi mai intense. Venim alături de dumneavoastră cu întreaga noastră expertiză şi cu tot sprijinul pentru a îmbunătăţi calitatea mediului şi a vieţii în oraşele din România”, a declarat Tanczos, potrivit paginii de Facebook a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. 

La videoconferinţă a participat şi secretarul de stat Ionuţ Sorin Banciu, scrie Agerpres. 

Discuţiile s-au concentrat în jurul problemelor legate de calitatea aerului care vor apărea în marile oraşe odată cu începerea sezonului rece şi punerea în funcţiune sistemelor de termoficare din aceste aglomerări urbane.

„Regret că tocmai Bucureştiul nu are reprezentare la nivel de Primar General la această întâlnire importantă despre calitatea aerului în marile oraşe în sezonul rece. Cu atât mai mult cu cât Bucureştiul stă cel mai prost la acest capitol, iar pe PM10 şi pe NOX, nu am avansat deloc şi suntem deja cu sentinţă de obligare la anumite măsuri care nu au fost luate la timp şi la care Capitala nu s-a conformat. Este posibil să fim penalizaţi de Comisia Europeană. Dar avem şi oraşe cu rezultate foarte bune, cum e cazul municipiului Cluj-Napoca, unde Planul Integrat pentru Calitatea Aerului a fost aprobat, s-au luat şi măsuri şi se văd deja primele semne de reducere a poluării. Acolo lucrurile merg în direcţia bună, dar este nevoie în continuare de eforturi susţinute. Constatăm astfel că măsurile care sunt gândite pe termen mediu şi lung şi sunt puse în practică aduc rezultate foarte bune, reflectate în cifrele măsurătorilor pe calitatea aerului”,  a declarat ministrul Mediului.

În context, ministrul Barna Tanczos s-a arătat nemulţumit de lipsa măsurilor şi a eforturilor pentru elaborarea PICA în cazul Timişoarei şi i-a propus edilului Dominic Fritz o nouă întâlnire săptămâna viitoare, alături de direcţia tehnică de specialitate din cadrul MMAP şi specialiştii din cadrul Primăriei care lucrează pe PICA. Scopul întâlnirii este identificarea unui set minim de măsuri imediate, ca un prim pas în implementarea unor soluţii de reducere a emisiilor de NOX.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Utilizator Adevărul
26.10.2021, 01:44:17

Comentariu considerat abuziv.

Un cititor
26.10.2021, 09:14:01

"Ne aflăm de ani de zile în această procedură de infringement din cauza lipsei de acţiune, atât la nivel central, dar mai ales la nivel local." "mai ales la nivel local." Sa admita ministrul nostru al Mediului---membru UDMR de ce este obligatoriu alegerea primarilor din doua tururi de scrutin. Pentru a creste calitatea celor care ne conduc localitatile. Conform actualei legi f multi primari incompetenti, dar si populisti s-au instalat, nu mai tin nici ei minte cand, si nu mai pot fi dati jos. Un procent de 30% se poate atinge extrem de usor doar din membrii de partid si cunostinte, rude. Exact acesti primari, nu fac absolut nimic pt igiena oraselor, sau satelor, pt imbunatatirea calitatii aerului. Nu-i suficient ca TU primar sa faci ceva investitii, daca mizeria colcaie peste tot in orase, si evident si calitatea aerului este de nesuportat.

Modifică Setările