Societate

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Mediului: Odată cu începerea toamnei, calitatea aerului se înrăutăţeşte semnificativ. Dacă nu luăm măsuri, România nu va putea evita sancţiunile

2
26 Oct 2021 10:59:16
Autor: News.ro

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă, marţi, că, odată cu începerea sezonului rece, calitatea aerului se înrăutăţeşte semnificativ în oraşele mari, iar cele mai multe autorităţi locale au luat prea puţine măsuri pentru reducerea poluării. Ministrul anunţă că, dacă nu se iau măsuri, România nu va putea evita sancţiunile.

„Comisia Europeană a declanşat, cu peste 10 ani în urmă, procedura de infringement din cauza calităţii nesatisfăcătoare a aerului din oraşele mari. În ultimii ani s-au întâmplat progrese în această privinţă, dar nu putem fi mulţumiţi. Odată cu începerea sezonului rece, calitatea aerului se înrăutăţeşte semnificativ în oraşele mari. Din cauza sistemelor proprii de termoficare creşte în aer numărul particulelor în suspensie. Calitatea aerului este afectată şi de parcul auto învechit dar şi de creşterea emisiilor CO2 a autovehiculelor care nu sunt prietenoase cu mediul”, a transmis, marţi, ministrul Mediului.  

Tanczos Barna a avut o videoconferinţă cu primarii oraşelor mari, în cadrul căreia s-a discutat despre realizările pe acest subiect, cu scopul de a aplica bunele practici în mai multe regiuni în vederea reducerii emisiilor CO2.  

„Regret că în cele mai multe oraşe din ţară primarii au implementat prea puţine măsuri pentru a reduce nivelul de poluare a aerului”, a mai transmis ministrul.  

Acesta a dat exemplul bun al municipiului Cluj-Napoca unde au fost aplicate mai multe măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din oraş: reducerea numărului de benzi de circulaţie din zona centrală şi înlocuirea acestora cu linii de transport în comun sau pistă de biciclete, achiziţia de mijloace de transport public electrice, reducerea cu 50% a taxelor pentru clădirile verzi, peste 200 de hectare de parcuri care sunt în diverse faze de finanţare şi realizare.  

„Deşi Bucureştiul este unul dintre marile oraşe în care s-au introdus mai puţine măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, sunt convins că municipalitatea va acţiona cât mai curând pentru remedierea situaţiei. Dacă nu va face acest lucru România, şi implicit capitala nu va putea evita sancţiunile Comisiei Europene”, a mai transmis ministrul.  

Acesta a precizat că, în acest an, ministerul a pus în funcţiune anul acesta 14 staţii care monitorizează calitatea aerului, am achiziţionat 30 de senzori şi 4 instalaţii mobile pentru a măsura calitatea aerului.  

„Însă tehnologia nu e de ajuns, trebuie să întărim cadrul legal şi trebuie să aplicăm sancţiuni mai severe în vederea reducerii efectului aerului poluat asupra sănătăţii oamenilor şi asupra mediului”, a mai transmis ministrul Mediului.  

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Realist
26.10.2021, 11:40:11

Mai Tanczos, in afara de a flecari, ai facut si mata ceva concret pt mediu in Romania ? -statii de sortare nu sunt - gropi ecologice nu sunt - schema cu ambalajele de plastic contra-cost e amanata la calendele grecesti; - programul cu fotovoltaicele e blocat de cativa ani; - in continuare poti sa importi orice rabla - dupa cele cateva cazuri surprinse de autoritati, se pare ca RO este o piata turnanta a importului ilegal de deseuri; Si da, mare parte din tara se incalzeste cu combustibil solid, rezultand o poluare grava a aerului - pt ca nu exista nicio alternativa. Deci, zero pe linie, in ton cu sleahta de ministrii ai mediului de pana acu' (va amintiti de Rovana Plumb, Gavrilescu, etc). Pai nu ti-e rusine sa-ti ridici salariul ??

+7 (7 voturi)
Utilizator Adevărul
26.10.2021, 16:44:52

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările