Ministrul Mediului: Orice primar are obligaţia de a interveni preventiv în interesul siguranţei cetăţenilor şi a turiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat la Digi 24 că viaţa oamenilor trebuie protejată şi că primarii au la dispoziţie mijloace pentru a alunga animalele sălbatice.

„Localităţile ca Sinaia, Braşov, Băile Tuşnad şi alte zeci de localităţi din ţară, unde prezenţa acestor animale sălbatice a devenit o obişnuinţă, vor deveni sigure doar în momentul în care vom termina cu inconştienţa cu care tratăm pericolul”, a spus ministrul.

„Ursoaica nu a atacat, doar înţeleg că a alergat să-şi apere puiul. O ursoaică, atunci când îşi apără puiul, omoară tot ce îi iese în cale. Dacă aceşti oameni n-ar fi avut şansa să sară gardul, probabil acum am fi vorbit despre decese”, a adăugat el.

„Şi primarii, şi vânătorii, şi medicii veterinari care pot interveni în aceste situaţii trebuie să conştientizeze riscul la care se expune omul. În orice secundă prezenţa acestor animale sălbatice în localităţi se poate transforma într-un pericol. Mă bucur extrem de mult că cei doi au scăpat, dar când omul ajunge între ursoaică şi puiul ei, viaţa acestor persoane într-un pericol real”, a spus Tanczos Barna.

„Noi am pus la dispoziţia primarilor baza legală pentru a preveni asemenea situaţii. Ordonanţa de urgenţă prevede o intervenţie graduală care începe cu alungarea şi relocarea. Orice primar care se află în situaţia domnului primar din Sinaia are obligaţia de a interveni preventiv în interesul siguranţei cetăţenilor şi a turiştilor şi să reloce aceste exemplare care înţeleg că se plimbă pe străzile din Sinaia de ani de zile. Eu nu pot să înţeleg, într-un moment în care viaţa acestor oameni a fost pusă în pericol să se pună problema dacă separăm ursoaica de pui, dacă sentimentele ursoaicei sau puiului sunt mai importante decât viaţa umană”, a adăugat el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite