UPDATE Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, vrea o lege unitară pentru pensii. Mamele cu mulţi copii vor ieşi mai devreme la pensie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu
Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu

Lia Olguţa Vasilescu, Ministrul Muncii, vrea să modifice legea pensiilor. Aceasta susţine că legislaţia a fost de prea multe ori cârpită, prin urmare, până la 1 octombrie, va veni cu o propunere care să îndrepte inegalităţile în materia pensiilor. De asemenea, ministrul spune că va micşora vârsta de pensionare pentru mamele care au mai mult de trei copii, ca o măsură de creştere a natalităţii.

UPDATE 16.00 Ministerul Muncii va începe pregătirile pentru o largă consultare publică pe tema unui nou proiect de lege privind pensiile, a anunţat, luni, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

„Am vorbit în perioada în care se discuta despre legea salarizării că, după ce vom finaliza această lege, vom începe discuţiile, dezbaterile, despre o nouă lege a pensiilor. (...) Ministrul Muncii acum se pregăteşte şi o să stabilească când, cum, cu cine se întâlneşte şi cum elaborează acest proiect de lege", a spus Dragnea, potrivit news.ro.

El a dat asigurări că noul proiect va beneficia de o „largă dezbatere publică", însă nu a spus dacă în acest moment există un draft şi dacă s-au conturat deja idei sau principii despre cum va arăta noua Lege a pensiilor.

Ministrul Muncii a afirmat că, în prezent, se lucrează la centralizarea datelor, lucru care va face posibil realizarea unei legi unitare a pensiilor.

Aceasta a motivat necesitatea unei astfel de legi spunând că un beneficiar de pensie specială încasează echivalentul a 40 de pensii normale.

Totodată, Lia Olguţa Vasilescu vrea să reducă şi vârsta de pensionare pentru mamele care au mai mult de trei copii, ca o masură de stimulare a natalităţii.

În ce priveşte pilonul doi de pensii, ministrul Muncii spune că va cere mai multe informaţii despre modul în care pilonul doi este gestionat şi calculat.

„Am cerut ASF date despre pilonul II de pensii, nu aş vrea să se sperie absolut nimeni, nu este vorba nici de naţionalizare, nici de desfiinţare, dar vrem să ştim care a fost formula de calcul şi vrem să facem o comparaţie între cei care au cotizat practic cu aceeaşi sumă la sistemul de stat şi cu aceeaşi sumă la pilonul II de pensie, să vedem dacă şi pensia care le este calculată va fi similară cu ceea ce oferă statul. Dacă este în plus, este chiar foarte bine, dacă este în minus, o să vedem toate datele. Cert e că va trebui să le prezentăm cu siguranţă şi celor care beneficiază de acest sistem de pensie, este vorba de cei care în 2010 aveau sub vârsta de 35 de ani şi care au fost obligaţi de stat să cotizeze la alte piloane de pensie”, a mai afirmat Olguţa Vasilescu pentru România TV.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite