Ministrul Muncii: vor fi indexate toate pensiile în 2014, dar nu şi partea de pensii speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensiile vor fi indexate din 2014 FOTO Adevărul
Pensiile vor fi indexate din 2014 FOTO Adevărul

Toate pensiile vor fi indexate în 2014, fiind vorba despre principiul contributivităţii, respectiv va fi majorată valoarea punctului de pensie, însă nu va fi o creştere pe partea de pensii speciale. Anunţul a fost făcut de ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

„Aşa cum este legea acum, se indexează valoarea punctului de pensie, şi nu cuantumul pensiei. Ca atare, atunci când se indexează punctul de pensie, se indexează la fel pentru toată lumea. În doilea rând, este vorba de sistemul public de pensii, care este bazat pe contribuţii şi atunci fiecare cetăţean, cu cât a contribuit, atâta pensie are, şi deci nu se poate face o astfel de diferenţiere”, a menţionat Câmpeanu.

Ea a precizat că premierul a dorit să se refere la creşterea pensiilor speciale, care nu se vor indexa în întreaga valoare. „Numai partea, de exemplu, la un magistrat, care este calculată pe bază de contribuţii se indexează, dar partea de pensie specială nu se indexează”, a mai precizat ministrul Muncii.

În plus, potrivit ministrului Muncii, indexarea pensiilor va fi de 3,76%. Premierul Victor Ponta a revenit, marţi, asupra declaraţiei conform căreia pensiile nu vor fi indexate cu acelaşi procent şi a explicat că aceasta a fost „o eroare” a sa şi că a vrut să se refere numai la salariile bugetarilor, în sensul că este posibil ca majorarea să fie aplicată doar la unele categorii.

Luni, premierul a afirmat că salariile şi pensiile nu vor fi majorate pentru anul viitor cu acelaşi procent, ci ţintit către persoanele cu venituri mici şi anumite categorii speciale, precum medici rezidenţi şi profesori debutanţi.

„Avem un spaţiu de creştere atât a pensiilor, cât şi a salariilor, important este să vedem exact în ce fel folosim acest spaţiu fiscal. Din punctul meu de vedere - şi este şi cel al ministrului de Finanţe - nu mărim toate salariile şi pensiile cu 3 virgulă ceva la sută, ci încercăm să ne adresăm celor cu venituri mici şi unor categorii speciale, fie că vorbim de medici rezidenţi sau de profesori debutanţi, pentru că, altfel, cei care au deja salarii şi pensii mari nu o să simtă foarte mult cei 3,75%, dar dacă mergem ţintit pe anumite categorii, creşterea va fi mai semnificativă”, a spus Ponta.

Potrivit unui document guvernamental, salariile bugetarilor vor fi majorate anual prin noua lege a salarizării, începând cu 2014, în mod etapizat şi succesiv, dar numai pentru anumiţi funcţionari, respectiv aceia al căror salariu de încadrare este mai mic decât cel care va rezulta prin aplicarea noii legi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite