Ministrul Muncii pregăteşte un pachet minim de bază pentru a da ajutoare mai mari doar copiilor săraci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariana  Câmpeanu caută soluţii pentru copiii defavorizaţi    FOTO: Mediafax
Mariana  Câmpeanu caută soluţii pentru copiii defavorizaţi    FOTO: Mediafax

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, este de părere că alocaţia lunară de 42 de lei pe care o primesc peste 3,8 milioane de copii ar trebui să fie acordată mai degrabă copiilor defavorizaţi, pentru a economisi bani de la buget. O eventuală majorare ar urma să se facă printr-un pachet minim de bază, sub formă de vouchere acordate doar celor din familii sărace, astfel încât măsura să nu fie declarată neconstituţională.

Reprezentanţii ministerului vor demara un studiu şi vor realiza un pachet minim de bază pentru bunăstarea copiilor, parte dintr-o strategie mai amplă care să acopere toate categoriile de ajutoare sociale şi modalitatea de acordare a lor, a declarat pentru adevarul.ro ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Într-o emisiune TV din weekend, Câmpeanu anunţase acordarea „mai ţintită” a acestor bani pentru copii, astfel încât să ajungă la cei care au cu adevărat nevoie.

Măsura la care se gândesc oficialii vizează stabilirea unui pachet minim de ajutoare care să fie acordate în funcţie de veniturile familiei: toţi copiii vor primi alocaţia de 42 de lei, pentru că este un drept universal prevăzut de Constituţie, însă cei din familiile sărace, care primesc oricum ajutoare de susţinere, vor primi bani în plus sub formă de vouchere, în special pentru a încuraja mersul la şcoală, au explicat pentru adevarul.ro. reprezentanţii Ministerului Muncii.

Idee discutată în toamnă

De altfel, ideea acordării alocaţiilor de stat pentru copil doar celor care au nevoie, pentru a permite majorarea sumei acordate de stat, a fost discutată în toamnă, când ministrul a declarat că deocamdată Constituţia ţării nu permite o astfel de măsură, pentru că ar fi considerată discriminatorie.

Oficialul a explicat că ar trebui modificată Constituţia pentru a pune în aplicare o astfel de măsură, pentru că prin Constituţie se prevede că este un drept universal, iar dacă o mărire este făcută în funcţie de venituri, Curtea Constituţională va spune imediat că legea nu e constituţională.

CCR: alocaţie pentru toţi copiii

O eventuală condiţionare a acordării alocaţiei de stat pentru copii s-ar lovi de legea fundamentală a ţării, potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale a României (CCR) din martie 2006.

În motivarea CCR de atunci se arată că „statul acordă alocaţii pentru copii şi ajutoare pentru îngrijirea copilului bolnav ori cu handicap”, iar legea „nu prevede şi nu permite, în definirea subiecţilor dreptului la alocaţiile acordate de stat, nici o altă condiţie în afara aceleia ca beneficiarii să fie copii”.

Mai mult, explică magistraţii, „această consacrare a dreptului copiilor la ocrotire specială, sub forma alocaţiilor acordate de stat fără nici o discriminare, corespunde principiilor generale care stau la baza statului român”, prevăzute atât de Constituţia României, cât şi de legile şi tratatele internaţionale semnate de România. 

Părinţii susţin menţinerea alocaţiei de stat pentru toţi copiii

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Mihaela Gună, este de acord cu acordarea de ajutoare suplimentare copiilor mai săraci, însă spune că toţi copiii trebuie să primească cei 42 de lei, indiferent de statutul financiar.

„Toţi copiii sunt egali în faţa legii şi, ca atare, ar fi neconstituţională orice încercare de a acorda alocaţia de stat diferenţiat. Toţi copiii trebuie să primească cei 42 de lei pe lună. Însă cei care au venituri reduse pot primi fonduri suplimentare pentru a-i scoate din sărăcie şi a-i ajuta să meargă la şcoală, astfel li se garantează un alt drept constituţional, cel la educaţie”, a declarat Mihaela Gună pentru adevarul.ro.

Majorarea alocaţiilor, respinsă în Parlament

Propunerea legislativă care prevede majorarea de la 42 la 200 de lei a alocaţiei de stat pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 18 ani a fost respinsă, în octombrie, de Senat.  Iniţiativa primise deja raport comun de respingere din partea Comisiilor pentru buget-finanţe şi muncă ale Senatului.

În discuţiile din Comisia de Muncă, ministrul Muncii Mariana Câmpeanu a explicat că nu sunt bani pentru majorarea cerută şi că o variantă ar fi acordarea de sume mai mari în cazul familiilor sărace şi cu mulţi copii, însă Constituţia nu permite o astfel de măsură.


Pe aceeaşi temă:

Alocaţiile pentru copii şi cei cu handicap ar putea fi mărite abia în 2015. Bani în plus pentru pensionari şi săraci

Senatul a respins proiectul de majorare a alocaţiei pentru copii. Urmează deputaţii

Ministrul Muncii nu vrea să majoreze alocaţia de stat pentru copii. „Nu sunt fonduri!”, susţine Mariana Câmpeanu

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite