Ministrul Sănătăţii anunţă că a discutat cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate despre posibilitatea de a compensa unele vaccinuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rafila a precizat că vârstnicii vor avea şi în acest an acces gratuit la vaccinul gripal. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Rafila a precizat că vârstnicii vor avea şi în acest an acces gratuit la vaccinul gripal. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Sănătăţii vrea să crească accesibilitatea la vaccin şi a iniţiat discuţii cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru compensarea anumitor vaccinuri, precum cele care se adresează pacienţilor cu boli cronice şi cele de tip HPV,  a declarat, marţi, ministrul  Alexandru Rafila, în cadrul unei dezbateri oline organizată de DC News.

"Vaccinarea este singura care poate să evite apariţia unei boli, gândiţi-vă mai ales la persoanele vârstnice care au diverse comorbidităţi şi la care, de exemplu, o infecţie pneumococică ar putea să pună probleme foarte serioase în ceea ce priveşte starea de sănătate şi uneori chiar supravieţuirea. Discutăm despre posibilitatea de a compensa vaccinurile, am discutat şi cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate acest aspect, cred că există disponibilitate şi am putea să ne gândim măcar pentru unele dintre vaccinurile care se adresează pacienţilor cu boli cronice sau alte tipuri de vaccinuri, cum ar fi vaccinul de tip HPV, să poată să beneficieze de un sistem de compensare, pentru că scopul este să creştem şi accesibilitatea la vaccin - pe de o parte informare, pe de altă parte accesibilitate", a afirmat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila, conform Agerpres.

Rafila a precizat că vârstnicii vor avea şi în acest an acces gratuit la vaccinul gripal. 

"Diferenţa este că în acest an vom asigura accesul, începând cu luna septembrie, ca să nu mai ajungem în situaţia să livrăm vaccinuri în ianuarie, când nimeni nu se mai vaccinează, şi în fiecare an statul român a cheltuit foarte mulţi bani pentru vaccinuri care n-au fost utilizate", a mai spus ministrul Sănătăţii. 

În ceea ce priveşte taxarea obiceiurilor nesănătoase, Rafila a apreciat că ar trebui aplicate politici publice pentru a colecta fonduri la casele de sănătate. 

"Sunt elemente foarte importante, preventive, care ar trebui sprijinite prin politici publice. Utilizarea tutunului în forma clasică sau prin încălzire trebuie limitată şi eliminată până într-un anumit moment. Sigur că politicile fiscale legate de o taxare suplimentară pentru băuturile care conţin o cantitate mare de zahăr pot să întregească tabloul (...) şi cred că este o abordare raţională", a arătat Rafila. 

El a subliniat faptul că trebuie realizată o schimbare de paradigmă în ceea ce priveşte mentalitatea populaţiei, de la tratament la prevenţia unor boli.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite