Societate

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Sănătăţii, convocat de urgenţă la Guvern de premierul Tudose. Bodog trebuie să dea explicaţii despre lipsa de imunoglobulină. Reacţia ministerului

3
5 Dec 2017 12:32:13
Autor: Claudia Spridon
Florian Bodog FOTO Adevărul
Florian Bodog FOTO Adevărul

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a fost convocat de urgenţă la Guvern de premierul Mihai Tudose pentru a da explicaţii pe marginea crizei de medicamente din spitale.

UPDATE „La nivelul Ministerului Sănătăţii s-a înfiinţat o structură de urgenţă care are rolul de a direcţiona stocurile identificate de imunoglobulină în unităţile sanitare din ţară către cazurile urgente de imunodeficienţă primară care necesită tratament imediat. Va fi înfiinţată o linie telefonică  specială la care medicii din toată ţara pot anunţa apariţia cazurilor grave care necesită tratament cu imunoglobulină, pentru ca medicamentele necesare să fie direcţionate  către unitatea sanitară care are în îngrijire pacientul”, anunţă Ministerul Sănătăţii. 
 
Potrivit sursei citate, această structură va gestiona şi cantităţile de imunoglobulină necesară tratamentului imunodeficienţei primare, care vor fi puse pe piaţă de furnizor până la sfârşitul anului. De asemenea, Ministerul Sănătăţii intenţionează să realizeze un stoc de imunoglobulină care sa acopere  necesarul la nivel naţional pentru o perioadă de 6 luni. În prezent, se lucrează la modificarea cadrului legislativ care să permită introducerea unui nou tip de imunoglobulină pe piaţă, cu administrare intradermică.
 
Confruntaţi cu o lipsă acută de medicamente şi materiale sanitare, medicii din spitale au ajuns să închidă secţii de spital şi să refuze pacienţii veniţi cu ambulanţa pe motiv că nu au cu ce să îi trateze. 
 
Astfel de situaţii nu se întâlnesc doar în provincie, ci şi în Spitalul Pantelimon din Capitală, unul dintre cele mai mari spitale de urgenţe din ţară, care are probleme financiare grave. O recunoaşte chiar managerul spitalului, medicul Dragoş Daviţoiu, care spune că achiziţionează „strictul necesar pentru desfăşurarea activităţii zilnice”. 
 
Spitale mari, fără medicamente şi materiale sanitare
 
„S-a operat, în sărăcie, dar secţia de Obstetrică Ginecologie, unde medicul de gardă a sistat internările în noaptea de joi spre vineri, funcţionează”, a declarat Daviţoiu pentru „Adevărul”. Spune că lipsa materialelor şi a medicamentelor nu este o noutate, dar că s-a acutizat în ultima perioadă. Tocmai din acest motiv, un medic ginecolog care era de gardă în noaptea de joi spre vineri a decis să nu mai interneze paciente pe motiv că nu are cu ce să le trateze.
 
„În luna decembrie e jale”, mărturiseşte doctorul Daviţoiu, precizând că Ministerul Sănătăţii şi primăria de sector nu pot ajuta în niciun fel unitatea sanitară. „Ar fi deturnare de fonduri. Noi toţi banii îi luăm din contractul cu casa de asigurări de sănătate, pe care spitalul nu l-a îndeplinit în ultimul an. Abia de patru luni încoace reuşim să internăm câţi pacienţi prevede contractul, dar avem de recuperat pierderi financiare masive din urmă şi aproape toţi banii se duc pe salarii”, a completat managerul. 
 
Nevoiţi să cumpere medicamente cu bani din buzunar
 
Dar nu doar materialele sanitare lipsesc din spitale, ci şi produse esenţiale, cum este imunoglobulina, pe care Ministerul Sănătăţii se lauda de mai bine de o lună că o va aduce în ţară. Abia luni, după ce o femeie de 69 de ani a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba din cauza lipsei de imunoglobulină, ministrul a anunţat că 2.000 de doze se întreaptă spre spitale şi că urmează să fie aduse şi altele pentru a aproviziona unităţile sanitare în următoarea perioadă. 
 
Pacienţii se plâng însă că lipsesc şi medicamente esenţiale, ieftine, cum ar fi serul fiziologic sau sulfatul de magneziu, fiind puşi în situaţia de a cumpăra medicamentele din propriul buzunar. Asta pentru că spitalele nu mai au bani pentru a face achiziţie de medicamente şi de materiale sanitare, dat fiind faptul că cea mai mare parte din buget merge către plata salariilor, care sunt prioritate, susţin managerii de spitale. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Hayha Symo Aalto
5.12.2017, 13:47:29

Mafia medicamentelor în dificultate ... ??? Da'de unde ...?! PROSPERĂ ...!!!!!!!

Draki
5.12.2017, 14:00:25

Un mare mister! Ministru l este nou si de la inceput s-a confruntat cu problema existentei medicamentelor in retea,este oare singurul angajat al ministerului de trebuie sa se ocupe singur de aprovizionarea cu medicamente ? Dupa atatea probleme repetate trebuia sa fie dat afara cel putin un director din minister.De ce nu auzim nimic de sanctiuni ? Problema aceasta se repeta si la alte ministere ,daca as fi jurnalist as cauta raspunsul la acest mister.Tara,Tara,in deriva!

silent warrior
5.12.2017, 14:20:39

Salariile bugetarilor sunt carevasazica prioritate, nu viata oamenilor. De aia e lepra aia de manager de la Pantelimon asa de impaciuitor si resemnat. Nu au saracii cum sa ne ajute ca e deturnare de fonduri. Parca ar fi prima deturnare de fonduri. Asa e facut renumitul program de guvernare. Capitolul decembrie spune clar: Muriti saracilor ca noua nu ne pasa !

Modifică Setările