Societate

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Sănătăţii: Nu exclud ca un prim caz de infectare cu Omicron să existe deja în România

2
3 Dec 2021 19:28:42
Autor: Maria-Alexandra Mortu
Sursă foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

Ministrul Sănătăţii a avertizat că varianta Omicron a COVID-19  ar fi putut ajungeîn România. Alexandru Rafila a specificat faptul că ar putea fi vorba de persoane infectare care au revenit în ţară din zone zone roşii, dar nu pe rute directe.

„Nu exclud ca un prim caz să existe deja în România. Poate nu în rândul celor deja testaţi, poate au fost persoane care au călătorit şi au venit prin terţe ţări şi nu ştim despre ei”, a transmis Alexandru Rafila.
 
De asemenea, acesta a fost întrebat dacă populaţia ar trebui să se sperie de noua tulpină iar răspunsul acestuia a fost că „nu ştim încă”. 
 
„Nu cunoaştem elemente legate de patogenitatea similară sau diferătă faţă de a tulpinii Delta sau a celei originale. Nu cunoaştem nici modul cum cum anticorprii obţinuţi după îmbolnăvire sau vaccinare sunt neutralizanţi şi dacă protecţia oferită de vaccin sau de trecerea prin sau sunt diferite faţă de ce se întâmplă în momentul de faţă la tulpinile clasice”, a mai  explicat ministrul Sănătăţii. 
 
Totodată, acesta a anunţat că săptămâna viitoare ar urma să fie adoptat un set de măsuri care să limiteze răspândirea variantei Omicron.
 
„Trebuie găsită o soluţie care să fie convenabilă din punctul de vedere al protejării sistemului de sănătate publică şi care să poată fi şi aplicată. N-am avut nicio dispută cu Arafat. Am discutat - şi premierul s-a implicat direct în discuţie - cum putem şi noi să adoptă, nişte măsuri în consonanţă cu ce se întâmplă în UE, ca să limităm sau să întârziem transmiterea noii tulpini. Mai devreme sau mai târziu va începe să circule şi în România”, a adăugat Alexandru Rafila. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Iobag Nerfos
3.12.2021, 21:46:24

Pai de ce ati trimis avioanele in SRA? Sa vina cu mana goala? Voi ati trebui sa fiti bagati in inchisoare nu pentru zadarnicirea combaterii bolilor si pentru favorizarea transmiterii bolilor, mult mai grav. Lasa ca veti avea explicatii de dat. Si voi si toti veterinarii care au facut apologia "pandemiei". Sa tineti minte toate declaratiile si afirmatiile pe care le-ati facut. Istoria a aratat clar, cu cat o fosrma de dictatura este mai asupriva cu atat dureaza mai putin. Ce vreti viu sa faceti va tine foarte putin fiindca oamenii deja s-au saturat de prostia asta si in niciun caz n-o vor accepta

-9 (9 voturi)
Amdo Odma
4.12.2021, 00:33:12

Raspandirea unui virus nu poate fi stopata, indiferent de masurile luate. Nu vine cu avionul, vine cu transcontainerul, oricum vine. In mod sigur sunt destule cazuri in Romania, dar asta e normal, numai ca n-au fost inca declarate pe baza de analize. Noroc ca pare mai putin mortal, desi foarte contagios.

-9 (9 voturi)
Modifică Setările