Societate

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Sănătăţii: propunem o coplată  de minimum 5 lei şi de cel mult 10 lei

1
30 Jan 2013 17:28:39
Autor: Mihaela Cojocariu
Ministerul Sănătăţii propune o limită minimă de 5 lei şi una maximă de 10 lei pentru coplata în spitale FOTO Adevărul
Ministerul Sănătăţii propune o limită minimă de 5 lei şi una maximă de 10 lei pentru coplata în spitale FOTO Adevărul

Eugen Nicolăescu a declarat, miercuri, că Ministerul Sănătăţii propune pentru coplata în spitale o limită minimă de 5 lei şi una maximă de 10 lei, nivelul efectiv pentru fiecare spital în parte să fie aprobat de consiliul de administraţie al fiecăruia.

Întrebat dacă această plată se va percepe pentru fiecare zi în parte sau la externare, Nicolăescu a precizat că „vorbim de coplata pe caz externat, se plăteşte o singură dată de către pacient, când se externează”. Ulterior a completat că nu contează numărul de zile petrecute de pacient în spital. 
 
„A rămas la latitudinea statului român cât să fie coplata şi cum să se aplice. Premierul a făcut, în acelaşi spirit, afirmaţia că acţiunea coplăţii se va fixa odată cu contractul cadru, de la 1 martie. Trebuie să stabilim o limită minimă şi o limită maximă şi mai departe prin negocieri să se stabilească formula exactă de aplicare de către fiecare spital în parte. În proiectul de contract cadru veţi găsi că avem o limită minimă de 5 lei şi o limită maximă de 10 lei, urmând ca nivelul efectiv pentru fiecare spital în parte să fie aprobat de consiliul de administraţie al fiecărui spital. Nu e nicio bâlbâială, nu e niciun pas nici înainte, nici înapoi, nici în faţă, nici în spate, sunt paşi de aplicare a legalităţii ”, a adăugat Nicolăescu.
 
De la 1 martie, Ministerul Sănătăţii introduce coplata în spitale. Aşa s-a decis în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Pentru început, coplata va fi însă aplicată numai în spitale, acolo unde şi costurile sunt mai mari.
 
„Plata voluntară“ nu va dispărea

„În momentul ăsta, oricum există coplată în sistemul sanitar, doar că e voluntară.

Mi-e greu să spun că, odată cu introducerea coplăţii, vor dispărea aceste coparticipări pentru materialele sanitare atunci când spitalul nu le poate furniza, de exemplu“, subliniază conf. dr. Cătălin Cârstoiu.

De aceeaşi părere este şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP). „Vom deschide centre în toată ţara, unde oamenii vor putea aduce chitanţele produselor medicale pe care au fost nevoiţi să şi le achiziţioneze pe durata spitalizării. Ulterior, spitalele vor fi nevoite să deconteze aceste chitanţe“, a explicat Barbu.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Aurel Texanu
30.01.2013, 19:17:48

De 23 de ani nu a-ti reusit sa puneti la punct acest sistem sanitar, ce COPLATA Domnule Ministru nu vezi ca nici nu sti pe ce lume traiesti? adica sa luati impozite pentru 5 lei x 1 milion de pacientii si la Sphaga sa nu fie impozitabila? care este mai mare de 5 leii nu vedeti ca sunteti aiurea si nu esti omul potrivit la locul potrivit lasane Domnule in pace si nu ne mai ameti in afara de Domnul Arafat care a venit din afara si a reusit sa puna la punct acel sistem de Urgentza restul sunteti niste afonii in frunte cu Ponta Am facut multe demersurii sa vin in Romania nu ca Ministru dar macar Consilier sa pun la punct acest sistem haotic loc de furat banii publicii si bataie de joc fatza de oamenii si de plata medicilor Am 65 de ani si am lucrat peste 20 de ani in sistemul Sanitar American in primul rind Guvernu ca si nu numai in America ci in toate tarile occidentale obliga Companiile care au mai mult de 10 angajati sa le faca asigurare medicala ce-l putin 3% ia parte Compania si 3% salariatul fie salariat de stat de guvern fie societate particulara Am fost pregatit sa vin in Romania cu un mare Grup de administrarea al acestui Sistem si am fost refuzat cerindu-mi Sphaga mie, aceasta numindu-se COMISION am renuntzat pina in 2014 cind am sa vin sa depun pentru Prezidentiale ca Independent si am sa cistig Sa va dau un mic exmplu simplu si eficace, sa zicem ca OLCHIMU, CFR. etc care are 1000 de salariatii x cu 3% plus 3% salariatul aceasta este minima in raport cu Compania la unele Companii mai marii poate atinge procentajul de 10% ia faceti dumneavoastra socoteala centralizat intr-o Mare Coorporatie Nationala cit fond se poate stringe? dar vorbesc la numai 1000 de salariatii cotizatii in fiecare luna citi? salariatii se imbolnavesc intr-o luna 10%? 20%? 50%? hai sa fim seriosii, ceii bonlavii sunt in virful PIRAMIDEI DAR COTIZEAZA IN CONTINUARE SI CEILALTII DUPA CE SE FAC BINE SE INTORC LA BAZA PIRAMIDEI SI UITE ASA SUNT FONDURII PENTRU PLATIREA MEDICILOR A MEDICAMENTELOR SI ASA MAI DEPARTE CE VI DUMNEATA CU 5 LEI COOPLATA NU VEDETI CA VORBITI IN AFARA DE CAUZA? SA TRAIM SI SA NE VEDEM IN 2014 SI MAI DISCUTAM

Modifică Setările