Ministrul Sănătăţii: propunem o coplată  de minimum 5 lei şi de cel mult 10 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugen Nicolăescu a declarat, miercuri, că Ministerul Sănătăţii propune pentru coplata în spitale o limită minimă de 5 lei şi una maximă de 10 lei, nivelul efectiv pentru fiecare spital în parte să fie aprobat de consiliul de administraţie al fiecăruia.

Întrebat dacă această plată se va percepe pentru fiecare zi în parte sau la externare, Nicolăescu a precizat că „vorbim de coplata pe caz externat, se plăteşte o singură dată de către pacient, când se externează”. Ulterior a completat că nu contează numărul de zile petrecute de pacient în spital. 

„A rămas la latitudinea statului român cât să fie coplata şi cum să se aplice. Premierul a făcut, în acelaşi spirit, afirmaţia că acţiunea coplăţii se va fixa odată cu contractul cadru, de la 1 martie. Trebuie să stabilim o limită minimă şi o limită maximă şi mai departe prin negocieri să se stabilească formula exactă de aplicare de către fiecare spital în parte. În proiectul de contract cadru veţi găsi că avem o limită minimă de 5 lei şi o limită maximă de 10 lei, urmând ca nivelul efectiv pentru fiecare spital în parte să fie aprobat de consiliul de administraţie al fiecărui spital. Nu e nicio bâlbâială, nu e niciun pas nici înainte, nici înapoi, nici în faţă, nici în spate, sunt paşi de aplicare a legalităţii ”, a adăugat Nicolăescu.

De la 1 martie, Ministerul Sănătăţii introduce coplata în spitale. Aşa s-a decis în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Pentru început, coplata va fi însă aplicată numai în spitale, acolo unde şi costurile sunt mai mari.

„Plata voluntară“ nu va dispărea

„În momentul ăsta, oricum există coplată în sistemul sanitar, doar că e voluntară.

Mi-e greu să spun că, odată cu introducerea coplăţii, vor dispărea aceste coparticipări pentru materialele sanitare atunci când spitalul nu le poate furniza, de exemplu“, subliniază conf. dr. Cătălin Cârstoiu.

De aceeaşi părere este şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP). „Vom deschide centre în toată ţara, unde oamenii vor putea aduce chitanţele produselor medicale pe care au fost nevoiţi să şi le achiziţioneze pe durata spitalizării. Ulterior, spitalele vor fi nevoite să deconteze aceste chitanţe“, a explicat Barbu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite