Societate

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Sănătăţii recomandă managerilor spitalelor să dispună purtarea măştii în unităţile sanitare

1
4 Jul 2022 13:57:39
Autor: Maria Ţaga
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că recomandă managerilor spitalelor din întreaga ţară să aplice un ordin de ministru vechi de mai mulţi ani care le dă posibilitatea acestora să dispună obligativitatea purtării măştii sanitare de protecţie în incinta unităţilor medicale, pentru protejarea pacienţilor, dar şi a aparţinătorilor care merg în vizită la cei internaţi.

„Când eşti în spital, există riscuri, inclusiv de transmitere a unor infecţii şi e bine să evităm aceste riscuri. Am recomandat  astăzi şi am rugat managerii spitalelor din Bucureşti - şi sigur, această recomandare o vom face pentru toate spitalele din ţară – există un ordin de ministru de acum câţiva ani, cred că de şase ani, din 2016, dacă nu mă înşel, Ordinul 1101, care prevede să poată fiecare manager să dispună utilizarea măştii în interiorul spitalelor pentru evitarea transmiterii nosocomiale, deci transmiterea infecţiilor asociate asistenţei medicale, pentru că dacă cineva vine la spital în vizită şi îmbolnăveşte un pacient sau se îmbolnăveşte de la un pacient sau de la personalul medical atunci apare o astfel de situaţie. Nu ne dorim să venim cu măsuri legislative noi, dar cele care se referă la protecţia pacienţilor în spital trebuie, în mod evident, aplicate de managementul acestor spitale care de multe ri nu e la Ministerul Sănătăţii”, a declarat Alexandru Rafila luni, într-o conferinţă de presă. 

Anunţul a fost făcut în contextul în care autorităţile anunţă o nouă creştere a numărului de ingecţii cu virusul SARS-CoV-2. 

Tot în acest context, Alexandru Rafila a anunţat că s-a făcut un inventar al centrelor ambulatorii din Bucureşti şi ţară iar acestea au cantităţi suficiente de antivirale – Favipirapir, Molnupiravir-  unele au Remdesivir şi pot administra şi anticorpi monoclonali. 

„Repunem în funcţiune şi acele centre de testare care vor fi accesibile persoanelor mai ales în weekend, unde se pot duce să preleveze o probă dacă au simptomatologie”, anunţă ministrul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ludwig
4.07.2022, 14:21:23

Asta adormise de nu mai aparea la tv odata cu incetarea pandemiei. Este fiul komisarului sovietic venit aici pe tancurile armatei rosii, fostul sef al securitatii arad.

0 (2 voturi)
Modifică Setările