Ministrul Sănătăţii respinge acuzaţiile că rujeola din Ungaria ar proveni din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Florin Bodog, dezminte acuzaţiile precum că rujeola din Ungaria ar proveni din România, întrucât boala se transmite la populaţia care nu este vaccinată şi că ”orice părinte responsabil îşi vaccinează copiii”. Declaraţiile acestuia vin după ce săptămâna trecută directorul unui spital din Mako a spus că virusul ar putea proveni din ţara noastră.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în judeţul Argeş că rujeola este o boală care se transmite la populaţia care nu este vaccinată şi de asta virusul este semnalat în Ungaria, nu pentru că l-ar exporta România.

”Probabil că aţi văzut că sunt acuzaţii din diferite state cu privire la epidemia de rujeolă. Eu nu vreau să acuz pe nimeni. Primul caz de rujeolă care a apărut în România, a apărut la limita dintre judeţele Cluj şi Bistriţa, la o populaţie nomadă şi tulpina care s-a identificat este o tulpină care circula în  Italia. Deci nu putem să spunem că românii exportă rujeolă sau că italienii exportă rujeolă. Nu. Rujeola este o boală care se transmite la populaţia care nu este vaccinată. Şi ăsta este motivul pentru care şi în Ungaria sunt cazuri de rujeolă şi în Italia...”,  a afirmat ministrul Sănătăţii, vineri, potrivt News.ro.

Ministrul a insistat asupra faptului că părinţii ar trebui să-şi vaccineze copiii împotriva rujeolei.

”Orice medic responsabil, orice părinte responsabil îşi vaccinează copiii. Fiecare dintre noi, cei care suntem în această încăpere am fost vaccinaţi şi suntem sănătoşi. În ceea ce priveşte cazurile de îmbolnăvire, sunt, există în literatura de specialitate”, a menţionat Florian Bodog.

Potrivit ministrului, săptămâna trecută, epidemia înregistra în România un număr de 3.446 de cazuri cu 17 decese, într-un număr de 37 de judeţe. Toate cazurile s-au înregistrat la copii care nu au fost vaccinaţi.

Acuzaţii la adresa României

Nu mai puţin de 12 angajaţi ai spitalului din Mako (Ungaria), oraş situat la 120 de kilometri de Timişoara, s-au îmbolnăvit de rujeolă. Conducerea unităţii sanitare a decis să instituie carantină şi a  spus că virusul ar putea proveni din România. 

„După părerea specialiştilor în boli infecţioase, virusul a fost introdus în spital de cineva. Putem intui că din România, după perioada de incubaţie de 10 zile, că am avut un pacient român pe secţia Ungenţe”, susţine Kallai Arpad, directorul Spitalului din Mako.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite