Societate

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Sănătăţii: Spitalele sunt cele care trebuie să asigure testarea pentru COVID a pacienţilor non-COVID care vin să se interneze

1
17 Jun 2021 17:54:01
Autor: News.ro
Ministrul Sănătăţiia explicat că spitalele pot amenaja o „zonă-tampon” în care să fie ţinuţi pacienţii testaţi până când rezultatele testelor arată dacă aceştia sunt sau nu infectaţi Foto: Arhivă
Ministrul Sănătăţiia explicat că spitalele pot amenaja o „zonă-tampon” în care să fie ţinuţi pacienţii testaţi până când rezultatele testelor arată dacă aceştia sunt sau nu infectaţi Foto: Arhivă

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, anunţă că pacienţilor care se internează în spital pentru alte afecţiuni decât SARS-CoV-2 nu trebuie să li se ceară de către spitale să prezinte teste pentru infecţia cu SARS-CoV-2, ci acestea trebuie asigurate de către unităţile sanitare, conform metodologiei publicate pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Întrebată despre situaţia pacienţilor care se internează în spital pentru diverse afecţiuni medicale, altele decât COVID-19, şi cărora la internare li se cere să prezinte un test pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2, ministrul Sănătăţii răspunde că spitalele trebuie să asigure pacienţilor nevaccinaţi aceste teste, fie prin laboratoarele proprii, fie prin laboratoare partener, aşa cum arată metodologia INSP.

„Există un program naţional de testare care decontează testele PCR efectuate de către toate unităţile spitaliceşti,  pentru pacienţii internaţi, conform metodologiei. Institutul Naţional de Sănătate Publică are publicată pe site o metodologie prin care se reglementează clar care sunt pacienţii care au acces la testare gratuită. Spitalele, fie că au laboratoarele proprii, fie au dreptul să facă contract cu laboratoare care derulează acest program de testare, astfel încât toţi pacienţii care se încadrează în metodologia Institutului Naţional de Sănătate Publică să poată fi testaţi gratuit. Deci e dreptul pacientului să ceară testarea gratuită atunci când se internează în spital dacă nu sunt vaccinaţi. Pacienţii vaccinaţi sunt exceptaţi de la testare”, a declarat ministrul Sănătăţii joi după amiază, într-o conferinţă de presă.

Aceasta a explicat că spitalele pot amenaja o „zonă-tampon” în care să fie ţinuţi pacienţii testaţi până când rezultatele testelor arată dacă aceştia sunt sau nu infectaţi.

„Dar, pentru clarificare, vom solicita INSP să actualizeze metodologia. (...) (Spitalele – n.r.) să ofere pacienţilor internaţi accesul la teste. De asemenea, spitalele, unităţile de primiri urgenţe precum şi DSP-urile au primit teste antigen gratuite tocmai pentru a fi utilizate la nevoie de către pacienţii care sunt internaţi. (...) Este totuşi responsabilitatea managerului de spital să asigure accesul pacienţilor care se adresează acelui spital la testare gratuită prin una dintre metode”, mai afirmă Ioana Mihăilă.

În ceea ce priveşte situaţia părinţilor care au copii bolnavi şi care se internează cu aceştia în spital, Ioana Mihăilă a precizat că va solicita INSP o clarificare în acest sens, „eventual cu extinderea indicaţilor, prin metodologie şi pentru părinţii copiilor internaţi”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Flori In Salam
17.06.2021, 18:56:34

Este liber la internari dar nu prea… Ganditi-va la cohortele de medici care au fost platite sa stea idle mai bine de un an, atata timp cat internarile au fost restrictionate la maxim. Nu exagerez cand afirm ca au fost cazuri de spitale judetene cu maxim 30 de pacienti internati. Ganditi-va la tot personalul sanitar si administrativ dintr-un spital, la salariile si sporurile primite la maxim atunci cand acordarea asistentei medicale a fost minima. Incercati doar sa va jucati cu cifrele si sa faceti un calcul simplu. Ganditi-va apoi la toti bolnavii cronici, la batranii, pana la urma la toti cei carora li s-a refuzat dreptul la sanatate, la cei care nu au avut alta alternativa decat sa astepte pana cand timpul nu a mai asteptat, ori au fost fortati astfel sa se trateze la domiciliu. Ganditi-va ca niciun oficial nu are curajul sa vorbeasca deschis despre acest genocid.

Modifică Setările