Ministrul Sănătăţii vrea să-i înveţe pe copii să salveze vieţi. Cum a fost readus la viaţă un bărbat aflat în stop cardiac de un adolescent de 16 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orele de educaţie sanitară ar putea fi reintroduse în şcoli începând din această toamnă, după ce Ministerul Sănătăţii a făcut o propunere în acest sens. Mai mult, reprezentanţii ministerului spun că este necesar ca aceste cursuri să fie obligatorii şi nu opţionale.

„Am găsit multă deschidere şi dorinţă de colaborare la colegii de la Educaţie şi sperăm ca propunerea noastră să se poată concretiza chiar din următorul an şcolar. Astfel, elevii şi tinerii vor putea învăţa noţiuni despre modul de organizare, funcţionare şi utilizare a sistemului sanitar, dar şi a Sistemului Naţional Unic pentru Apel de Urgenţă 112, cum să aplice şi să execute corect manevre de salvare a vietii, noţiuni de igienă şi de prevenire a afecţiunilor”, a declarat ministrul Sănătăţii, care spune că sunt vizaţi elevi începând cu cei din clasa I şi terminând cu cei de clasa a XII-a.

„Vor învăţa tot ce înseamnă igiena sanitară, de la banalul spălat pe mâini şi până la folosirea corectă a periuţei de dinţi. Progresiv, venim cu noţiuni de prim ajutor, atunci când vârsta le permite să înveţe manevrele respective şi chiar să le poată folosi”, a explicat Nicolae Bănicioiu.

Concret, Ministerul Educaţiei va fi cel care va stabili programa, iar Ministerul Sănătăţii va veni cu partea de expertiză şi specialişti, adică voluntari, medici urgentişti şi asistenţi, care să le explice elevilor noţiunile corespunzătoare. Mai exact, aceştia îşi vor însuşi noţiuni de prevenire a accidentelor rutiere, şcolare, casnice, vor conştientiza obiceiurile cu mare risc, cum ar fi consumul de stupefiante şi consumul de alcool, dar vor învăţa şi care este rolul alimentaţiei sănătoase şi al donării de sânge.

„Tinerii cu noţiuni corecte de educaţie sanitară pot învăţa, la rândul lor, alte persoane, astfel încât să poată fi schimbate obiceiurile prezente”, a declarat şeful de la Sănătate.

Curs de prim ajutor în şcoli din Cluj şi Sibiu

De altfel, anul trecut, au fost făcute cursuri de prim ajutor în 12 şcoli din Bucureşti, proiectul pilot „Sunt primul ajutor!” urmând a fi extins şi în 15 unităţi de învăţământ din Cluj şi alte şase din Sibiu. Proiectul va fi continuat şi în Bucureşti, în anul şcolar 2015 - 2016. 

„Au fost cam două clase în fiecare şcoală, deci vorbim de peste 1.000 de elevi care au fost instruiţi, pas cu pas, cu aproape toată programa pe care am stabilit-o cu ajutorul ghidului care stă la baza informaţiilor pe care le-am transmis copiilor”, a declarat, pentru „Adevărul”, doctorul Cristian Grasu, preşedintele Societăţii de Salvare Bucureşti.

Medicul a explicat că elevii învaţă manvrele de resuscitare doar atunci când fizicul le permite. Altfel, copiii învaţă la început cum să recunoască o situaţie de urgenţă, ce trebuie făcut într-o situaţie de urgenţă, cum alertezi sistemul de răspuns la situaţii de urgenţă, cum să răspunzi la telefon.

„După ce fizicul lor le permite, atunci începem să îi învăţăm manevrele de resuscitare. Aici este vorba de o programare a informaţiilor, în timp, se dozează cantitatea şi nivelul de informaţii pe care îl dai copilului pentru că ideea este ca până la sfârşitul ciclului de învăţare să primească toată informaţia. Aici este rolul specialiştilor în educaţie, pentru că şi modul în care dozezi informaţia este relevant”, a completat Cristian Grasu.

Pentru cei căzuţi în stradă, şocul electric este singurul tratament

Potrivit acestuia, o oră de educaţie sanitară pe săptămână, în condiţiile în care în prezent nu se face nimic la clasă, este suficient pentru început. „Rezultatele ar trebui să se vadă la finalul unui ciclu de învăţare. Dacă începem cu clasa I ar trebui să vedem peste opt ani nişte cetăţeni mult mai conştienţi despre ce înseamnă viaţa sănătoasă, nişte cetăţeni mult mai conştienţi despre ce înseamnă sistemul sanitar şi cum să-l folosească în aşa fel încât să îşi păzească sănătatea”, a mai spus preşedintele Societăţii de Salvare.

Dacă în România sunt puţini adulţi şi copii care să ştie cum să acorde primul ajutor, situaţia este complet diferită în alte ţări, arată medicul urgentist.

„Oamenii vor să înveţe, treaba noastră este să le oferim un cadru organizatoric uşor de accesat. Dacă foloseşti un defibrilator o dată şi, prin asta, reuşeşti să salvezi o viaţă, înseamnă că acea investiţie în aparatură a meritat. Mare parte din cei care fac stop cardiorespirator şi cad în stradă trec printr-o etapă de tulburare parohistică în care şocul electric este singurul tratament”, a explicat Cristian Grasu. „O condiţie este să ai obiectul şi a doua este să ai omul care să salveze o viaţă. Noi, prin programul Există un erou nu creăm obligaţie. Dar cu cât înveţi mai mult, cresc şansele să salvezi o viaţă”, a conchis specialistul.

Mihai a salvat o viaţă la doar 16 ani

Cursurile de ajutor făcute în şcoli au început deja să aibă efecte. Mihai, un tânăr de 16 ani, care studiază la un liceu din Capitală, s-a înscris, pe lângă cursurile de prim ajutor făcute la şcoală şi la cursurile oferite de specialiştii de pe ambulanţă în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre noi”. La scurt timp după ce a completat o aplicaţie online, Mihai a fost sunat de organizatori. Ieri, a salvat un bărbat care căzuse în stradă şi intrase în stop cardiorespirator. Întâmplător bărbatul era agent de pază la Spitalul Floreasca din Bucureşti.

„Mergeam spre şcoală şi la un moment dat am văzut un puhoi de oameni lângă scara unui bloc. Am văzut că era un bărbat căzut în stradă, am verificat respiraţia şi mi-am dat seama că starea victimei se agrava. La trei minute după ce am început manevrele de resuscitare au venit şi cei de la SMURD, cărora le-am spus să îşi pregătească aparatura în timp ce eu continuam să fac resuscitare. Din fericire, pacientul a fost salvat şi trăieşte”, a explicat Mihai, care spune că la prima alertă prin telefon i s-au înmuiat picioarele. „Primul meu gând a fost că o să îl salvez şi aşa a fost. M-am hotărât ce vreau să fac în viitor şi ştiu sigur că voi fi medic şi voi lucra pe Salvare”, a mai spus tânărul de 16 ani.

Victor are doar 9 ani, dar a hotărât să înveţe cursurile de prim ajutor după ce părinţii lui, medici, i-au explicat cât de important este să salvezi vieţi. În momentul în care voluntarii din programul „Sunt primul ajutor!” au venit la el în şcoală, băiatul nu a stat pe gânduri. Ştie ce trebuie să facă, teoretic, atunci când o persoană este căzută în stradă. Însă fiind mic, nu are suficientă forţă pentru a aplica manevrele într-un caz real. „Dar o să cresc şi cu siguranţă că voi salva vieţi. Nu ştiu sigur dacă vreau să fiu medic, aş vrea să mă fac pilot”, a mai explicat Victor.

Site-ul suntprimulajutor.ro vine în sprijinul celor care vor să salveze vieţi

Pentru a veni în sprijinul elevilor, dar şi în cel al adulţilor care vor să înveţe să salveze vieţi, a fost lansat şi site-ul suntprimulajutorjunior.ro, în limbile română, engleză, franceză şi maghiară. Site-ul este adresat în special elevilor, a explicat Mihaela Arion, autorul cărţii „Ghidul de educaţie medicală şi prim ajutor - „Sunt primul ajutor! SPA Junior!”.

Site-ul conţine "Ghidul de educaţie medicală şi prim ajutor - "Sunt primul ajutor! SPA Junior!", în patru limbi, pe capitole, o secţiune dedicată proiectului pilot de educaţie medicală şi prim ajutor pentru copii, fotografii realizate în cadrul acestuia şi apariţiile proiectului în media, dar şi testimoniale ale participanţilor la evenimentele precedente.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite